בצל הלחימה באוקראינה: היום (ראשון) צפוי להתקיים הבחירות בהונגריה כאשר ראש הממשלה המכהן, ויקטור אורבן מנהיג הזרם האנטי־ליברלי באיחוד האירופי ומפלגתו 'פידס' ינסה לנצח גם בסיבוב הזה ולזכות בכהונה נוספת.
מול אורבן מתמודד פיטר מרקי-זאי, ראש עיריית 'הודמזוושרהיי' בדרום-מזרח המדינה המתומדד כמועמד הגוש המאוחד של כל רשימות האופוזיציה המרכזיות.
עד כה היה מצופה לניצחון נוסף של אורבן אך בבחירות הללו היה אמור להתרחש עוד דבר: שיפור מצבה של האופוזיציה, לאחר שבמשך כמה שנים נוצר מצב שבו מפלגת פידס זכתה לרוב של 67 אחוזים מחברי הפרלמנט, עם מנדט לשינויי חוקה, אבל עם קצת פחות מ-50 אחוזים מהקולות בפועל, כך דווח ב'ישראל היום'.
עפ"י הדיווח, כמחצית מהפרלמנט ההונגרי נבחר ברשימה ארצית – כמו בישראל. במחצית האחרת, האזורית, המנצח הוא מי שקיבל את המספר הרב ביותר של הקולות, אבל לא זקוק לרוב. וכך, עם 49 אחוזים מהקולות ואופוזיציה מפולגת, אספה פידס 91 מ-100 המושבים הללו.
האופוזיציה התאחדה בתהליך מורכב. הצד הקל היה פריימריז בשני סיבובים. להנהגת האופוזיציה נבחר פיטר מרקי-זאי, מועמד עצמאי ללא מפלגה – אולי פרופיל המועמד שיאיים על ההגמוניה של פידס באזורי הספר.
המשימה המורכבת היא אחרת: ההחלטה שבכל מחוז בחירה יועמד מועמד אחד מוסכם של האופוזיציה מול פידס. כך, לא רק חברי פרלמנט, אלא בוחרים ממש, נדרשים למשמעת קואליציונית.
בוחר סוציאליסטי, לעיתים ליברלי, נדרש להצביע במחוזו למועמדת יוביק – מפלגה עם עבר אנטישמי די ברור שהתמתנה לאחרונה. במחוז אחר ייתכן שבוחר ימין דתי יתבקש להצביע למועמד עם עבר במפלגה הקומוניסטית. ואפילו אם פידס תתחזק מעט בקלפיות, המגמה הנצפית היא שאין שינוי גורף בדפוסי הצבעה, והפער בין התמיכה המעשית לרוב בפרלמנט ייעלם.
עד כה, דפוס הבחירות היה בערך כך: המסר של פידס במאות אלפי שלטי חוצות הוא ״מרקי-זאי הוא 100 אחוז גיורצ׳ני״. גיורצ׳ני הוא ראש הממשלה השנוא שכיהן עד 2009. מרקי-זי, חבר כנסייה קתולי ואב לשבעה, מציג עצמו כאופוזיציה מימין לויקטור אורבן, ותקף את פידס מימין כמי שמאפשר יותר מדי הגירה.