לאחר שבית המשפט העליון חייב את המדינה לנמק בתוך 60 יום מדוע היא לא מאפשרת הכנסה של חמץ לתוך בסיסי צה"ל בעקבות עתירה לבג"ץ שהוגשה על ידי "הפורום החילוני" בשנת 2021, החליטו איגוד הישיבות הגבוהות, איגוד ישיבות ההסדר, הקיבוץ הדתי ומכינות קדם צבאיות חילוניות ודתיות במהלך חריג להתאגד יחד במטרה לגבש חזית אחידה, ולהצטרף כידידי בית המשפט, על מנת להבהיר את עמדתם, שהיא עמדתו של חלקו המכריע במדינת ישראל, לצד המדינה, בעתירה שהוגשה.
מי שייצג את המשיבים הוא עו"ד גיא בוסי, שנחשב לאחד מעורכי הדין הבולטים בישראל בתחום המשפט החוקתי והמנהלי. הבקשה הוגשה היום (ראשון) לבית המשפט העליון, וכעת ממתינים הגורמים לתשובתו של בית המשפט אם הוא מאשר את ההצטרפות. בבקשה נכתב כי לא יעלה על הדעת לדון בנושא כה מהותי מבלי לצרף את גופי החינוך המרכזיים במדינה ששולחים עשרות אלפי חיילים לצה"ל, וכי הדיון בעתירה אין מקומו בבית המשפט אלא בכנסת, והוא מהווה הפרה של חוק החמץ.
דני זמיר, מנכ"ל מועצת המכינות הקדם צבאיות: "העמדה היסודית של מרבית המכינות היא להימנע מלהפוך את צהל לזירה של מלחמת אג'נדות חברתית על חשבון ערכי רעות ויכולת שירות הדדית וסולידרית של אוכלוסיה מגוונת, כנדרש מצבא העם. עסקינן במחלוקת שהסדרתה צריכה להיות בחברה האזרחית בשיח ובהבנות, בכנסת, ולא בכפיפת ידיים הדדית בבית המשפט".
רמ"ט איגוד ישיבות ההסדר, אורי פינסקי: "צה"ל הוא צבא העם היהודי במדינה יהודית. לא בכדי חוקקה מדינת ישראל חוק חמץ המגדיר את האופי היהודי של חג הפסח במדינה, ובמקביל הפקודה בצה"ל ברורה בנושא. בנוסף, בכל סקר שנערך עולה כי למעלה משני שליש מהעם היהודי לא אוכל חמץ בפסח, כלומר רוב מוחלט של הצבא שכולל דתיים, מסורתיים וגם חילוניים. סביבת השירות צריכה להתקיים ולפעול ברוח זו. לא ייתכן כי חייל ששב מאימון או שמירה ימצא את עצמו בסביבה שפוגמת בבסיס האמונה היהודית. יש לנו רק צבא אחד, שחייב לפעול יחד בחברות ולכידות, ולאור ייעודו להגנה על עם ישראל בארץ ישראל. אנו סמוכים ובטוחים כי בג"צ יבין את חומרת הנושא ויקנה לנו את זכות העמידה בתביעה זו".
משה גוטמן, מנכ"ל איגוד הישיבות הגבוהות: "צהל הוא צבא העם היהודי ומסורת העם היהודי היא מרכיב מהותי בזהותו של צה"ל, צבא העם היהודי. כפייה חילונית בדמות הכנסת חמץ לצה"ל תפגע אנושות בזכויות יסוד של החיילים המשרתים, דתיים ושאינם דתיים. מרבית הציבור שומר על כשרות לפסח ואסור לבג"ץ לקבוע מדיניות לפי קבוצה קיקיונית קטנה שאינה מייצגת איש. בכלל, סוגיות ציבוריות בדמוקרטיה נועדו לדיון ציבורי, ולא לזירות משפטיות. אני מקווה ששופטי בג"צ מבינים זאת ואת הנזק שהם עלולים לגרום למרקם החברתי, אם לא יתעשתו ומייד. אם תפגע המסורת על שמירת כשרות בפסח – צה"ל כבר לא יישאר צבא העם".
עו"ד גיא בוסי: "אינני מבין כיצד בית המשפט דן בעתירה כה משמעותית מבלי להקשיב לקולם של חיילי צה"ל, בסדיר ובמילואים. ככל והצו על תנאי יהפוך קבוע, הפגיעה במבקשים תהא קשה מנשוא ובלתי מידתית. זה אומר בצורה פשוטה, שחיילי צה"ל לא יוכלו למלא את משימתם הצבאית והביטחונית כי לא תהיינה להם האפשרות להתקיים בבסיס הצבאי בצורה נורמלית וטבעית. במידה והעתירה תתקבל על ידי בית המשפט העליון הפגיעה והשחיקה בצביונה היהודי של מדינת ישראל תהא קשה ואדירה שבעתיים".
אין מה לצפות מבג"ץ
זה לא בית משפט של יהודים