תמונות ההרס והחורבן מפרוורי קייב, של אלימות ואכזריות קשות מצד רוסיה כלפי אוכלוסייה אזרחית לא חמושה, ממשיכות לעורר הלם, זעם וגינויים נרחבים ברחבי העולם. אחרי ששר החוץ האמריקני אנטוני בלינקן תיאר את האירועים כ"אגרוף בבטן", קרא הלילה (שני) מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש לחקור את האירועים לעומק. כל הפרטים כפי שפורסמו בN12.
קנצלר גרמניה, אולף שולץ גינה את הדברים ואיים: "פוטין ותומכיו ירגישו את ההשלכות". שולץ הוסיף כי בעלות הברית במערב צפויות לסכם בימים הקרובים על תגובה לזוועות.
גם יפן הודיעה הלילה שתתייעץ עם בעלות בריתה בנוגע לסנקציות נוספות. "יפן מתייחסת ברצינות רבה למותם של אזרחים חפים מפשע באוקראינה, אנחנו בהלם עמוק", אמר דובר הקבינט היפני.
נשיא צרפת עמנואל מקרון האשים הבוקר את הרוסים בהרג אזרחים בעיירה האוקראינית בוצ'ה וקרא להטיל סנקציות נוספות על מוסקווה. הבילד הגרמני מדווח שגרמניה החליטה על סילוקים של דיפלומטים רוסים רבים, יממה לאחר פרסום הטבח.
ג'וזפ בורל, הממונה על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי: "האיחוד האירופי מגנה בכל הכוח את הזוועות שבוצעו על ידי הכוחות הרוסיים במספר ערים אוקראיניות כבושות. תמונות רודפות של מספר רב של הרוגים ונפגעים בקרב אזרחים, כמו גם הרס של תשתיות אזרחיות, מראות את הפנים האמיתיות של מלחמת התוקפנות האכזרית שרוסיה מנהלת נגד אוקראינה ואנשיה".
בורל הוסיף: "מעשי הטבח בעיירה בוצ'ה ובערים אחרות באוקראינה יירשמו ברשימת הזוועות שבוצעו על אדמת אירופה". לדבריו, השלטונות הרוסיים "אחראים לזוועות הללו, שבוצעו בזמן שהייתה להם שליטה באזור".
ראש מועצת אירופה שארל מישל אמר שהוא "מזועזע מתמונות הזוועה שבוצעו על ידי הצבא הרוסי". הוא הוסיף כי צפויות בקרוב סנקציות נוספות של האיחוד האירופי. במקביל, גם העיתון פיננשייל טיימס דיווח הבוקר שמדינות האיחוד האירופי מקדמות חבילת סנקציות נוספת על רוסיה, זאת בעקבות תמונות הטבח מבוצ'ה ואירפין.
נשיאת הנציבות האירופאית אורסולה פון דר ליין אמרה כי היא "מזועזעת מהדיווחים על זוועות שאין לתאר באזורים שמהם נסוגה רוסיה". היא הוסיפה ואמרה שדרושה חקירה עצמאית בדחיפות, והודיעה כי "מבצעי פשעי מלחמה יישאו באחריות" לכך. שרת ההגנה של גרמניה, כריסטין למברכט, אמרה שהאיחוד האירופי "חייב לדון באיסור יבוא הגז מרוסיה.
שגריר אוקראינה באוסטרליה לא הסתפק הבוקר בקריאה לחקירה או באמירות בנוגע להחרפת הסנקציות על רוסיה, ואומר שהגיע הזמן לעשות אפילו יותר. הוא הוסיף והזהיר שלא למהר ולשמוח מנסיגת הכוחות הרוסיים ממרחב הבירה קייב, וזה לא סוף המלחמה באזור זה.
"עכשיו הם מתארגנים מחדש. הם עושים הפסקה מבצעית ואני בטוח שהם יערכו תקיפה נוספת, ולכן אנחנו זקוקים לתמיכה של העולם החופשי כדי לעזור לנו להילחם", אמר השגריר ואסיל מירושניצ'נקו.
מועצת הביטחון של האו"ם תדון מחר במלחמה באוקראינה, ורוסיה ביקשה ממנה להתכנס כבר היום, כדי לדון במה שהיא מכנה "פרובוקציה של רדיקלים אוקראינים". רוסיה שבה ומכחישה שהיא פוגעת באזרחים, ודחתה את ההאשמות בנוגע לפשעי מלחמה.
משרד החוץ הרוסי אמר כי צילומי האזרחים המתים בבוצ'ה "הוזמנו" על ידי ארה"ב, כחלק ממזימה שמטרתה להאשים את רוסיה. טענה נוספת שמשמיעים ברוסיה מאז אתמול היא כי דווקא אוקראינה אחראית לרצח מאות האזרחים, לאחר שלכאורה התברר שהם תומכים ברוסיה.
"מי הם אדוני הפרובוקציה? ארה"ב ונאט"ו כמובן", אמרה דוברת משרד החוץ במוסקווה מריה זאכרובה. היא הוסיפה כי תגובת המערב מתמונות האזרחים המתים מעידה על כך שהסיפור היה "חלק מתוכנית לזהם את המוניטין של רוסיה".
לדבריה, "במקרה זה נראה היה שהדברים שנאמרו על רוסיה מיד לאחר הופעת החומרים לא משאירה מקום לספק מי הזמין את הסיפור הזה".
נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי אמר הלילה כי התדמית הציבורית של רוסיה כעת היא של מדינה שמבצעת עינויים והוצאות להורג. הוא כינה את החיילים הרוסים "רוצחים".
"התרבות והאנושיות הרוסית גוועו יחד עם הגברים האוקראינים", אמר. זלנסקי הזהיר כי "דברים גרועים עוד יותר" עשויים להתגלות באזורים כבושים נוספים שעדיין לא שוחררו מידי הכוחות הרוסיים.
זלנסקי אמר שהוא מצפה לישיבת מועצת הביטחון של האו"ם כדי לדון בזוועות, ותקף את מדינות המערב על "היסטוריה של פיוס” מול רוסיה, וטען שאוקראינה הייתה צריכה להיות חברה בנאט"ו כבר לפני 14 שנים.
הוא הזמין את נשיא צרפת וקנצלרית גרמניה לשעבר ניקולא סרקוזי ואנגלה מרקל לבקר בבוצ'ה, "כדי לראות למה הובילה מדיניות הוויתורים שלהם". הוא הפציר בבעלות בריתה של אוקראינה לעשות יותר מאשר רק להגביר את הסנקציות.
באוקראינה כבר מגבשים סעיפי האשמות בפשעי מלחמה, ובאחד מהם ייטען שחיילים רוסים השתמשו בילדים כ"מגן אנושי". התובע הכללי של אוקראינה אוסף תיק טענות לגבי השימוש של החיילים הרוסים בילדים מקומיים כדי למנוע אש בעת נסיגת הכוחות מהערים הסמוכות לבירת אוקראינה ובמקומות אחרים.
על פי הטענה, ילדים הוצבו מול טנקים בכפר נובי ביקיב, קרוב לעיר צ'רניגוב. למרות זאת, מומחים משפטיים אומרים לגרדיאן הבריטי שהעמדה לדין של פוטין או מנהיגים רוסים אחרים תעמוד בפני מכשולים ועשויה להימשך שנים, וכנראה שלא תעצור את הזוועה הבאה במלחמה הזו.
יליזבטה יאסקו, חברת פרלמנט אוקראינה, הזהירה מפני מראות דומים ואירועי טבח נוספים ברחבי אוקראינה "אם המערב לא יפעל כדי לעצור את פוטין".
היא סיפרה שביתה בבוצ'ה נחרב ואמרה: "לראות את זה ולדעת מה קורה שם ולאבד די הרבה אנשים שכבר הכרתי במלחמה הזו, זה הרסני ומשהו שאתה לא יכול להסתגל אליו. אם העולם לא יפעל בצורה נחרצת נמשיך לראות את הזוועות והקורבנות האלה. אנחנו יודעים שגם במריופול זה עלול לקרות".