בנק ישראל צפוי לשנות היום (שני), לראשונה זה שנתיים, את גובה הריבית שעומדת כיום על 0.1% כך דווח בעיתון 'ישראל היום'.
בשוק הריביות צופים כי לא מדובר בהעלאה האחרונה, ולמעשה הריבית תעלה ברבע אחוז בכל פגישה של הוועדה המוניטרית, כך שבסוף שנת 2022 תגיע הריבית ל-1.75%.
לשינוי המגמה המסתמן יש השלכות רבות – על משקי בית, על שוק ההון, על שוק המט"ח ועוד.
מרבית הכלכלנים צופים כי הריבית תעלה היום ל-0.25%, מעטים מהם צופים עלייה חדה יותר לכדי 0.5%. בד בבד, מרבית התחזיות מנבאות המשך עלייה של הריבית ברבע אחוז בכל אחד מ-12 החודשים הקרובים.
הסיבה העיקרית למהלך הצפוי היא האינפלציה הגבוהה במשק. או, במילים אחרות, קצב עליית המחירים חרג מטווח היעד של בנק ישראל והגיע בחודש בפברואר ל-3.5% בשנה. לפי התחזיות, השיא עוד לפנינו – האינפלציה צפויה להחמיר בחודשים הקרובים ולהגיע ל-4.3% בחודש יוני, ורק לאחר מכן תחל לרדת.
עליית המחירים במשק אינה ייחודית לישראל אלא תופעה כלל-עולמית, שהחלה עם היציאה ממשבר הקורונה והעלייה בביקוש לחומרי גלם שונים, והוחמרה בעקבות המלחמה באוקראינה. לשם השוואה, האינפלציה בארה"ב כבר חצתה את רמת ה-7%, והבנק המרכזי האמריקאי כבר החל בסבב העלאות של הריבית – וזו צפויה עוד לעלות השנה לפחות שש פעמים. גם הריבית בבריטניה כבר עלתה שלוש פעמים ברציפות, ושיעורה כיום עומד כעת על 0.75% לשנה.סיבה נוספת שתומכת בהעלאת הריבית היא הזינוק בקצב שנתי של 13% במחירי הדירות, כאשר הריבית הנמוכה ששוררת במשק מאפשרת תנאים פיננסיים נוחים לקבלת המשכנתאות (ראו בידיעה משמאל) ובכך מתדלקת את הביקושים לדירות.