גוברים הקולות במערכת הבריאות הקוראים לשקול את ביטול בדיקות הקורונה לנוחתים בנתב"ג וביתר מעברי הגבול. זאת בעוד כבר עכשיו נבחנת האפשרות לבטל בתום חג הפסח את חובת עטיית המסכות אף בחללים סגורים, כך מדווח אדיר ינקו ב'ידיעות אחרונות'.
כידוע, מעט הבדיקות בנתב"ג וחובת עטיית המסכות חלה כעת גם חובת בידוד של חמישה עד שבעה ימים למאומתים למחלה.
עפ"י הדיווח, גורמים המצדדים בביטול הבדיקות מונים כמה סיבות לכך: מגמת הדעיכה של הגל החמישי נמשכת; מעל ארבעה מיליון ישראלים כבר נחשפו לנגיף; החיסונים זמינים לכולם, מגיל חמש ומעלה; לחולים בסיכון ניתנות תרופות מצילות חיים.
עוד הם מציינים כי על אף ההוזלה במחיר הבדיקות, עדיין מדובר בהוצאה משמעותית למשפחה שטסה לחו"ל. המחיר היום הוא 63 שקלים לבדיקה שהוזמנה מראש לעומת 80 קודם לכן, ו-80 שקלים לבדיקה שלא הוזמנה מראש לעומת 100 קודם לכן.
עוד הם מבהירים כי ישראל היא בין המדינות הבודדות בעולם שעדיין מחייבת את כלל הנכנסים בשעריה לבצע בדיקות קורונה.
עם זאת, יש גם קולות אחרים במערכת הבריאות, המצדדים דווקא בהמשך הבדיקות בנתב"ג, וזאת כדי לאתר באופן מיידי וריאנטים חדשים שעלולים להתפתח בעולם ולהגיע לארץ. משרד הבריאות השיב אתמול לשאלת 'ידיעות' כי טרם נקבע דיון בנושא זה.
מנהל מחלקת הקורונה במרכז הרפואי 'הדסה עין-כרם', פרופ' דרור מבורך טוען: "בארה"ב אף פעם לא הייתה חובת בדיקות, ובהרבה מדינות כבר אין. האמת היא שהגיע הזמן לחשוב האם שווה להוציא כל כך הרבה כסף ובעבור מה. אני לא אומר שצריך להפסיק את זה מיד, אבל מדובר בלא מעט כסף ובלא מעט טרחה. התרומה כרגע היא יחסית מוגבלת. מצד שני, אני מבין את הרצון לנטר במידה ויופיע משהו חדש. אפשר להמשיך את זה עוד קצת, אבל צריך כבר לשאול כמה זה עולה לנו".
עפ"י נתוני משרד הבריאות עולה כי בשבועות האחרונים נרשמה ירידה חדה בכמות הנוסעים שנמצאו חיוביים לאחר הגעתם לישראל: רק 1.4% מהתושבים שחזרו בעשרת הימים שקדמו ליום שני האחרון נמצאו חיוביים לנגיף, נתון שעמד בעבר על כ-10%.
פרופ' נדב דוידוביץ', מומחה לבריאות הציבור וראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון אומר כי כשלב ביניים אולי כדאי לחייב בבדיקות רק אנשים שחוזרים ממדינות המוגדרות מסוכנות: "אם תימשך הירידה במספר המאומתים ונראה שאין וריאנטים שמתפתחים בעולם אז אחרי ניתוח הנתונים אני חושב שניתן יהיה לבטל את הבדיקות למעט מדינות בעייתיות. כרגע השיקול של לחזור לחיים עד כמה שיותר נורמליים זה משהו שצריך לשקול, ולעשות עליו דיון בשבועיים הקרובים”.
יצויין שאף הפרופ' רוני גמזו, מנכ"ל ביה"ח איכלוב מי ששימש כפרויקטור בתחילת ימי הקורונה תומך בהסרת כל המגבלות שעוד נותרו בישראל, בציוץ שפרסם ביה"ח 'איכלוב' בטוויטר נכתב בשמו: "רבים מהישראלים המטיילים בימים אלו בחו״ל מופתעים לגלות איך הקורונה נעלמה ברוב המדינות. הגיע הזמן לעשות את הדבר הנכון גם בישראל ולהסיר את המגבלות, את המסיכות, גם בחללים סגורים, בטח לתלמידי בתי הספר, למעשה בכל מקום, כי הקורונה כיום כבר לא מסכנת כבעבר".
גמזו ציין כי "כמעט בכל המדינות לא מבקשים תעודות חיסון, תווים ירוקים, בדיקות PCR או אנטיגן. בצדק, כי התוספת של זה לכלל תחלואת הקורונה – שולית ביותר. אין מקום להמשיך עם בדיקות קורונה בכניסה לישראל, או בכל מקום סתם לאנשים בריאים ובטח לא להשאיר עשרות אלפי אנשים בבידוד עד התשובה".
"חבל על הכסף והחופש של האזרחים, על האופרציה ועל הטרטור המיותר. אז אם הכל חכם ונכון ומוצדק בכל אירופה ואמריקה, למה בישראל אנחנו נשארים עם זה? למה אני והרבה אחרים נצטרך לשלם יותר מ – 60 שקלים לבדיקה בחזרה ארצה שלא נעשית היום בשום מקום בעולם המערבי המחוסן?".
עוד מסר גמזו: "דיווחו שקרוב למיליון ישראלים יוצאים ונכנסים לישראל סביב הפסח. לא חבל 60 מיליון שקל ישולמו על ידי האזרחים למימוש מדיניות לא עדכנית? גם אם יהיה עוד גל, נתמודד אז. אני קורא לממשלת ישראל לקבל את ההחלטות בהתאם. הגיע הזמן לשנות כיוון להתקדם".