'שנשיבה בזאר' כפר אפגני ליד העיר הראט, נודע כ"כפר הכליה האחת" של אפגניסטן, בגלל המספר הרב של תושבים שמכרו את אחת הכליות שלהם כדי להתפרנס.
אפגניסטן לא הצליחה יותר מדי מבחינה כלכלית לפני עליית הטאליבן לשלטון בשנה שעברה, אבל ההשתלטות האכזרית גרמה לכלכלת המדינה האסייתית להתמוטט והותירה רבים בקושי יומיומי להביא מזון בסיסי לביתם.
במקרים מסוימים, המצב התדרדר עד כדי כך שאנשים החליטו למכור את אחת הכליות שלהם כדי לשלם את חובותיהם ולקנות מזון.
כפר קטן אחד במחוז הראט זכה לכינוי 'כפר הכליה האחת', בגלל המספר הרב של תושבים שמכרו את אחת הכליות שלהם בשוק השחור.
"לא רציתי, אבל לא הייתה לי שום אופציה. עשיתי את זה בשביל הילדים שלי", אמר נורודין אב בן 32, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית . "אני מתחרט על זה עכשיו, אני לא יכול לעבוד יותר, כואב לי ואני לא יכול להרים שום דבר כבד."
מכירה או קנייה של איברים אנושיים אינה חוקית ברוב מדינות העולם, אך באפגניסטן היא אינה מוסדרת וכל עוד התורם מביע הסכמה בכתב, הרופאים מבצעים. מה קורה אחרי התרומה, לאן הולכים האיברים, אף אחד לא באמת יודע, והרופאים מודים שהם אף פעם לא חוקרים את הנושאים האלה, כי "זה לא מתפקידם" לעשות זאת.
למרות שאי אפשר לדעת בדיוק כמה כליות נמכרו באפגניסטן, הרישומים מראים שמאות ניתוחי תרומת כליות בוצעו רק במחוז הראט בשנים האחרונות. וככל שהבעיות הכלכליות של האנשים מחמירות, מספר התורמים רק גדל.
"מכרתי את הכליה שלי ב-250,000 אפגנים (2,900 דולר)", אמרה אישה אחת . "הייתי חייבת לעשות את זה. בעלי לא עובד, יש לנו חובות”.
"הילדים שלי מסתובבים ברחובות מתחננים", הוסיף אב לשלושה. "אם לא אמכור את הכליה שלי, אאלץ למכור את בתי בת השנה".
למרות שצעד של מכירת כליה עשוי להיראות קיצוני לאנשים רבים, כדאי לזכור את המצב הנואש שבו נמצאת אפגניסטן כרגע. למעלה מ-24 מיליון בני אדם – 59% מהאוכלוסייה – נמצאים בסכנת רעב, וחצי מיליון אנשים איבדו את מקום עבודתם לאחר השתלטות הטליבאן.
יעבדוך עמים