חברת אנרג'יאן הודיעה היום (שני) על גילוי של גז טבעי בכמות מסחרית, בקידוח שבוצע בבאר "אתנה" שבבלוק 12 המצוי תחת רישיונה, כך דווח ב'ישראל היום'.
עפ"י הדיווח, מדובר בכמות המוערכת בכ-8 BCM – כמות קטנה יחסית, לפחות בהשוואה למאגר תמר המכיל גז בכמות גדולה פי חמישה – אך הדבר מגדיל משמעותית את הוודאות להימצאותם של 50 BCM נוספים בכלל אזור "אולימפוס", הנמצא תחת זיכיונה של החברה וכולל את בלוק 12 ואת החלקים שטרם נקדחו באזור "תנין". בסך הכל, מעריכה החברה כי מדובר בכ-58 BCM של גז לשימוש מסחרי.
פיתוח "אתנה" לטובת מסחור הגז יוכל להתבצע בטווח במן קצר על ידי חיבור לאסדה הצפה של אנרג'יאן (FPSO), מה שיגדיל את הרווחיות של פיתוח מאגר כריש-תנין. לחלופין, ניתן יהיה לבצע זאת כחלק מפיתוח חדש ונרחב יותר של אזור "אולימפוס". יצוין כי הגז שיופק מבלוק 12 אינו מחויב בתשלום תמלוגים למוכרים המקוריים של זיכיונות כריש ותנין, מה שיוביל לעלייה של כ-8% בהכנסות עבור אותה כמות גז נמכרת, ביחס לגז מכריש ותנין.
הגילוי המדווח הינו תגלית נוספת בקידוח באזור הרישיון של כריש-תנין, שעד כה היה ידוע כי נמצאים בו כ-100 BCM. כעת בוחנים באנרג'יאן כמה אפשרויות למסחור הגז באזור אולימפוס, ללקוחות מקומיים וליצוא, ובהן: חתימת הסכמים חדשים בשוק הישראלי המתבססים על צמיחתו המתמשכת, מכירות על-בסיס SPOT (מכירה מיידית לפי דרישה וזמינות) בדומה להסכם שנחתם במארס השנה עם חברת החשמל, פיתוח הסכם ההבנות עם חברת הגז המצרית EGAS (מכירת עד 3 BCM בשנה) לכדי הסכם מחייב, ויצוא למדינות אחרות באזור ובאירופה.
בלוק 12, שבו התגלה הגז, הוא אחד מחמשת רישיונות החיפוש שבהם זכתה אנרג'יאן בדצמבר 2017 – מה שמעמיד בספק את החלטתה של שרת האנרגיה, קארין אלהרר, להקפיא רישיונות קידוח נוספים. זוהי תגלית ראשונה מתוך רישיונות הקידוח שניתנו על ידי שר האנרגיה לשעבר שטייניץ ב-2017.
באר "אתנה", החמישית ברציפות שקודחת אנרג'יאן בישראל, ממוקמת 20 ק"מ ממאגר כריש ו-20 ק"מ מתנין. הקידוח, בעלות של פחות מ-35 מיליון דולר, בוצע בעומק של 1,769 מטרים בים ונמשך 51 ימים.
נזכיר כי הזרמת הגז הטבעי ממאגר כריש למשק הישראלי תחל במהלך הרבעון השלישי של השנה, באיחור של כשנה וחצי. בחברה אומרים כי העיכוב נגרם בשל מגיפת הקורונה.
מתיוס ריגס, מנכ"ל אנרג'יאן, אמר בעקבות הגילוי כי בחברה "שוקלים אסטרטגיות מסחריות שונות, הן עבור אתנה והן עבור אולימפוס כולו, כולל מכירה לשוק המקומי ונתיבי יצוא שונים. התגלית הזו, לצד הפחתת סיכון אי-הוודאות לגבי גז נוסף בכל אולימפוס, מחזקת את מקומו של מזרח הים התיכון כגורם גלובלי משמעותי בתחום חיפושי הגז, ומהווה אישור למחויבותנו לתחרות וליציבות האספקה לאזור".