ועדת הבריאות בראשות ח"כ עידית סילמן התכנסה היום לדיון ראשון בהכנה לקריאה ראשונה של הצעת החוק לאיסור הפצת שמות נפגעים. בתום הדיון מוזגו הצעת חוק שונות של חברי הכנסת בנושא. בדיון סיפרו חברי הכנסת יצחק פינדרוס ומוסי רז כי גלית גול, אלמנתו של הנרצח בפיגוע באלעד בחמישי האחרון, בועז גול הי"ד, סיפרה להם כי היא ידעה שבעלה נרצח לפי תמונה בווטסאפ שנשלחה של הבגד שלו מזירת הפיגוע.
תמציתו של החוק להשית פיצוי כספי בעתי גילוי מידע, בין אמיתי ובין כוזב, והפצת פרטים מזהים של נפגעים או הרוגים בטרם ניתנה הודעה רשמית למשפחת הנפגע או ההרוג על ידי גורם מוסמך. כפל סכום יהיה אם יוברר כי הפרסום נעשה בכוונה לפגוע.
יו"ר הוועדה, ח"כ עידית סילמן: הצעת החוק משמעותית במיוחד בימים אלו, על רקע הפיגועים הקשים שאירעו בימים האחרונים. כולנו מאוחדים בחובה למנוע עוגמת נפש ופגיעה קשה במשפחות השכולות אשר מקבלות או נחשפות למידע אודות מצב יקיריהם בצורה לא רגישה, לא מסודרת ולא רשמית. הצעת החוק למעשה, עוסקת באופן פרסום השמות של הנפגעים והחללים ופרטי מידע מזהה עליהם – אך למעשה היא נוגעת ומשליכה גם על סוגיה רוחבית ורגישה ביותר – של אופן וצורת ההודעה למשפחות השכולות על אובדן היקר להן מכל".
דרור גרנית, מחלקת ייעוץ וחקיקה ממשרד המשפטים, אמר בדיון כי מתעוררת שאלה איזו מערכת תהיא זו שתוכל להגדיר מתי כן כבר מותר לפרסם בנוגע לכל המקרים הכוללים בחוק. עוד אמר שככל שנרחיב את ההגדרה של החוק, "זה כבר נמצא בחשש של הגבלת חופש הפעולה. ריבוי הסייגים הכוללים אדם, רכבו תמונתו וכל חפציו היא התערבות בהתכתבות ווטסאפ של כל האנשים שמביא למקום שמאוד פוגעני לאדם לנהל את התקשורת הפרטית שלו בווטסאפ". עוד העיר לגבי קביעת הסכום בנוסח הצעת החוק כי "פיצוי כספי ודאי לא קשור פה כדיני נזיקין – הרי כלום לא יחזיר ויפצה למשפחות. חשבנו שהסכום צריך להיות סביר בהקשר הזה ויש כאן סכום של 7500 שהוא סדר גודל של סכום נכון".
רע״ן נפגעים סא״ל ניצן דהאן: "יש לנו דברים שבמהלך ההודעה משנים, משפחה שנמצאת בחול וזה מאריך את משך הזמן, משפחה שלא נמצאת בבית – שעות העבודה, לא במקום העבודה הרגיל וכו׳. אירוע רב נפגעים זה אירוע שמביא אותנו לזמן הודעה יותר ארוך ולוקח זמן. בהקשר לסעיפי ההצעה, כל פרט הוא פרט מזהה. אנחנו למודים מאסון המסוקים עם התמונה של התיק. מעוניינים שהחוק יחול עד להודעת דובר צהל בהקשר הזה. באשר לקבוצות בעייננו אין הבדל בגודל הקבוצה". רס״ן הדר מיכאלי יועמ״ש באגף כוח האדם:
"אנחנו מבקשים שיהיה עד הודעת גורם רישמי, במקרה של צה״ל זה דובר צה״ל, כי ההודעה נמסרה למשפחות ורק אז יוכלו לפרסם. כרגע בשיח הבין משרדי דובר על עד 24 שעות ונרחיב לפי זה, מצד שני אנחנו פועלים לצמצם כל הזמן את זמני ההודעה".
רות פרמינגר, ארגון נפגעי פעולות האיבה: "לא מאחלת לאף אחד לראות אמא שרואה תמונת ילדיה בכזו הודעה טראגית. אנחנו רוצים לשפר את זה שמקדש מציצנות ולהיות ראשון ולא את החופש לדעת – מה האיזון עבור מי אנחנו מחפשים להגן? זה המקום של המחוקקים לחנך את הציבור – צריך להסתכל על המשפחות השכולות. אין בזה כל בעיה לעשות את האיזון יותר לטובת המשפחות מאשר למציצנים".
ורדה פומרנץ, אמו של דניאל הי"ד שנפל בצוק איתן, אמרה בוועדה: "קיבלתי את הידיעה על נפילתו של בני בהודעת ווטסאפ. החוק הזה אמור היה להיוולד לפני 8 שנים. כמות ההשקעה של צה"ל בהודעה הייתה מאז ומתמיד בלי סוף. מכירה את התהליכים של החקיקה ומברכת על כך שיש סיכוי שיהיו משפחות שלא יצטרכו להתמודד עם הודעה מקולקלת – הודעה כזו מחסלת עוד יותר מעצם האובדן. זה לא יכול להיות ככה. לא מצליחה לבלוע בחוק מה רלוונטי כמות האנשים שיש בקבוצה ווטסאפ ואת גובה הפיצוי שהוא בושה וחרפה דבר נוסף הזמן של 4 שעות לאיסור הוא לא דבר ריאלי אפילו לא בצה"ל שמאורגן ומיומן".