בנק ישראל החליט בצהרים (שני) להעלות את הריבית במשק בשיעור של 0.4 נקודות אחוז, כך שהריבית במשק כעת תעלה כעת מ-0.35% ל-0.75%. זו העלייה השנייה של הריבית במשק אחרי העלאה קודמת באפריל.
העלייה נחשבת חדה וזאת בניגוד לחלק מהתחזיות של רוב הכלכלנים להעלאה ל-0.6%, הפעם האחרונה שבה הריבית הגיעה לשיעור של 0.75% היתה ביולי 2014, לפני כשמונה שנים.
בבנק ישראל אמרו כי "במשק הישראלי נרשמת פעילות כלכלית איתנה, המלווה בשוק עבודה הדוק תוך עלייה בסביבת אינפלציה. לכן, הוועדה החליטה להמשיך בתהליך הדרגתי של העלאת הריבית".
לפי הפרשן הכלכלי נתי טוקר (דה מרקר) עליית הריבית הנוכחית היא בהתאם למתווה של בנק ישראל לנורמליזציה של הריבית במשק – כלומר חזרה לאזורי ריבית גבוהים יותר אחרי יותר מעשור שבו היו שיעורי ריבית קרובים ל-0. התהליך הזה החל כעת לאור שיעורי האינפלציה שהגיעו באפריל ל-4% – שיא של יותר מעשור. עם זאת, נתוני הצמיחה במשק ברבעון הראשון הציגו התכווצות בקצב שנתי של 1.6% במשק.
בהחלטת הוועדה המוניטרית נכתב כי הפעילות במשק הישראלי נמשכת "ברמה גבוהה", אך המלחמה באוקארינה מחזקת את לחצי האינפלציה ומובילה להאטה בקצב פעילות הכלכלה הגלובלית. בבנק מדגישים כי האינפלציה בישראל בשיעור של 4% עדיין ממשיכה להיות נמוכה משמעותית מהאינפלציה במרבית המדינות המפותחות, וכי גם הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה מצויות בסביבת הגבול העליון של היעד.
בבנק מתייחסים להתכווצות במשק ברבעון הראשון וציינו כי ההתכווצות היתה לאחר זינוק של 15.6% ברבעון שלפניו, וכי "השוואה של נתוני הרבעון הראשון של 2022 אל מול הרבעון הראשון אשתקד מצביעה על צמיחה של כ-9%. רמת התוצר ממשיכה לשהות בסביבת קו המגמה שהיה טרום המשבר". עוד צינה הוועדה כי "שוק העבודה ממשיך להיות הדוק וקרוב לתעסוקה המלאה שאפיינה את המשק טרם הקורונה".
בנוגע לחשש מפני השפעת עליות השכר על האינפלציה, סברו בוועדה המוניטרית כי "עד כה, קצב עליית השכר הכולל על פי המדד מנוכה השינוי בהרכב קרוב למגמת טרום המשבר. יחד עם זאת, השכר במגזר העסקי מצוי ברמה הגבוהה מעט מהתוואי התואם את מגמתו לפני המשבר בעוד שהשכר במגזר הציבורי עולה בשיעור מתון יותר".