ממשל ביידן מתווך בחשאי בין ישראל, סעודיה ומצרים בניסיון להשיג הסדרה שתשלים את העברת האיים טיראן וסנפיר בים האדום לריבונות סעודית ושתכלול מהלך נפרד של צעדי נורמליזציה סעודיים כלפי ישראל, כך מפרסם הפרשן המדיני ברק רביד ב'וואלה' עפ"י ארבעה מקורות אמריקנים שמעורים בנושא.
לפי הדיווח, "אם המו"מ יסתיים בהצלחה הוא עשוי לסלול את הדרך לצעדי נורמליזציה משמעותיים מצדה של סעודיה כלפי ישראל. התפתחות כזו תהיה פריצת דרך משמעותית והישג מדיני גדול של ממשלת בנט-לפיד ושל ממשל ביידן במזרח התיכון".
רביד מציין בדיווחו באתר 'וואלה' את הנקודות הבאות: לפני שש שנים חתמה מצרים על הסכם עם סעודיה להעברת האיים טיראן וסנפיר בים האדום לריבונות סעודית. האיים נמצאים במיקום אסטרטגי כיוון שהם שולטים על מצרי טיראן שהם המעבר הימי לנמל עקבה בירדן ולנמל אילת בישראל.
ב-2017 ישראל נתנה הסכמה עקרונית לעסקה בכפוף לכך שהמצרים והסעודים יגיעו להסכם לגבי המשך פעילות כוח המשקיפים הבינלאומי כפי שמתחייב בחוזה השלום בין מצרים לישראל. אלא שחרף השנים שחלפו הסוגיה הזו מעולם לא הוסדרה באופן מלא. כמה חורים נותרו לגבי עבודת המשקיפים הבינלאומיים והתחייבויות נוספות שהסעודים היו צריכים לספק.
לאחר ביקורו של היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ייק סאליבן בסעודיה לפני כשנתיים, ממשל ביידן התחיל לקיים שיחות עם סעודיה, מצרים וישראל כדי לנסות ולהסדיר את הנושא. ממשל ביידן האמין שהסדרת סוגיית האיים תביא לבניית אמון בין הצדדים ותפתח חלון הזדמנויות לחימום של היחסים בין ישראל לבין סעודיה.
סעודיה כידוע תמכה בהסכמי אברהם אותם השיג ממשל טראמפ ושהביאו להסכמי שלום ונורמליזציה בין ישראל לבין איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו. עם זאת, הסעודים הבהירו כי הם לא יצטרפו להסכמי אברהם כל עוד לא חלה התקדמות משמעותית בתהליך השלום הישראלי-פלסטיני.
מאחורי הקלעים
לפי המקורות האמריקנים, מי שמוביל את המגעים עם סעודיה, מצרים וישראל מטעם ממשל ביידן הוא מחזיק תיק המזרח התיכון בבית הלבן ברט מקגרק. נושא מרכזי במו"מ הוא עתיד הפעילות של כוח המשקיפים הבינלאומי שהחזיק בנוכחות באיים והיה אחראי לסייר באזור ולוודא שחופש השייט במצרי טיראן לא נפגע.
המקורות ציינו כי הסעודים הסכימו לשמור את האיים מפורזים מכוחות צבא ולהתחייב לחופש שיט מלא לכל הספינות, אבל דרשו לסיים את נוכחות כוח המשקיפים הבינלאומי באיים. ישראל, ששמה דגש מיוחד על עתיד פעילות כוח המשקיפים הבינלאומי, הסכימה לשקול את הפסקת הנוכחות של המשקיפים באיים אבל דרשה הסדר חלופי שיבטיח שסידורי הביטחון נותרים חזקים באותה מידה או אפילו משתפרים.
עוד דווח ב'וואלה מפי המקורות האמריקנים שציינו כי ישראל רוצה לקבל תמורה עבור הסכמתה לדרישות הסעודיות בנושא האיים בדמות מהלכי נורמליזציה סעודים כלפי ישראל. כך למשל ישראל ביקשה שסעודיה תאפשר לחברות תעופה ישראליות להשתמש במרחב האווירי שלה עבור טיסות למזרח הרחוק, דבר שיקצר דרמטית את זמן הטיסה.
לאחר ההודעה על הסכמי אברהם הסעודים הבטיחו לממשל טראמפ לאפשר לחברות תעופה ישראליות לטוס למזרח דרך המרחב האווירי שלהם, אבל מעולם לא מימשו זאת למעט עבור טיסות לאיחוד האמירויות ובחריין.
ישראל ביקשה גם במהלך המו"מ שהסעודים יאפשרו טיסות ישירות מישראל לסעודיה עבור ישראלים מוסלמים שמעוניינים לעלות לרגל לערים הקדושות מכה ומדינה. כיום ישראלים שרוצים לעשות זאת צריכים לטוס מירדן.
כעת, המקורות האמריקנים אומרים שממשל ביידן עדיין לא השיג הבנות עם כל שלוש המדינות הרלוונטיות וכי השיחות בנושא עדיין נמשכות. הבית הלבן שואף להשיג הבנות בנושא לקראת ביקורו של הנשיא ביידן במזרח התיכון שמתוכנן להתקיים במהלך השבועיים האחרונים של חודש יוני.