חמש מאות ילדים מתו השנה מרעב במוגדישו בירת סומליה, וכמעט 50 אחוז מהמדינה (כ־7 מיליון איש) סובלים מתת־תזונה חמורה; זאת כתוצאה מבצורת יבשה וקשה במיוחד, ובשל הפלישה לאוקראינה שפגעה אנושות באספקת התבואה לרחבי העולם. כך מפרסם זאב אברהמי ב'ידיעות אחרונות.
המספרים הרשמיים שפורסמו מדברים על הקורבנות שטופלו במרכזים לתת־תזונה שהקימו ארגונים זכויות אדם בבירה מוגדישו.
הם כמובן לא כוללים את מספר הילדים שמתו מרעב בכפרים מרוחקים (אמא אחת, למשל, איבדה ארבעה מילדיה בשנה אחת, כולם מתחת לגיל עשר). המוות שלהם לא נכנס לסטטיסטיקות.
כך גם באשר לילדים שמתו במסע של עשרות קילומטרים בשלושים מעלות חום, שעשו עם אימותיהם בדרך למוגדישו.
ההערכה לפי נציגי האו"ם במדינה היא שאלפי ילדים מתו מרעב מאז תחילת השנה. זאת, עוד לפני תחילת המשבר באוקראינה.
סומליה, כמו קניה ואתיופיה, מתכוננות כעת לאיום של רעב. מדינות המערב, שבעצמן חוות כבר מחסורים בסוגי מזון מסויימים, צופות גם הן בדאגה כפולה באסון ההומניטרי הזה.
הריצה למוגדישו לאוכל ולתרופות לא תסתיים שם – ותביא, ככל הנראה, לפליטים נוספים שינסו למצוא דרכם לאירופה.
אסון הרעב הוא תוצאה של שלושה גורמים עיקריים: מגיפת הקורונה הגלובלית, המלחמה באוקראינה שגרמה לעליות מחירים אסטרונומיות למוצרי יסוד בסיסיים כמו שמן וחיטה, והבצורת הקשה באפריקה.
גורם נוסף הוא הירידה החדה בתפוקה של חקלאים במדינה, כתוצאה משלושת הגורמים הללו.
המצב כל כך גרוע עד שבמוגדישו הבירה בתי החולים דוחים ילדים בתת־תזונה ושולחים אותם למרכזים מיוחדים.
מקרים פחות קריטיים נדרשים לחכות, ובפאתי העיר ניצבים מחנות אוהלים רבים, בהם הורים וילדיהם מחכים לטיפול. עשרות רבות של משפחות מצטרפות למחנה מדי ערב.
יותר מחצי מיליון איש נעקרו ממגוריהם בסומליה בשל הרעב. בבתי החולים עצמם קיימים מראות זוועה של ילדים רעבים עם עצמות שלד בולטות, ושיער שאיבד את צבעו.
בבצורת הקודמת בסומליה בשנים 2012-2010, מתו יותר מרבע מיליון אזרחים כתוצאה מרעב וממחלות. חצי מהקורבנות היו ילדים.
לדברי נציגות האו"ם במדינה, יש כיום 200,000 סומלים הסובלים מרעב קטסטרופלי: למרות זאת, קבוצות קיצוניות כמו אל־שבאב, ששולטות באיזורים רבים במדינה, מונעות גישה של ארגוני סיוע לאזרחים.
המצב בקניה ובאתיופיה אינו חמור כמו בסומליה, אבל גם שם מדווחים על עליה מהותית במספר המתים מרעב. ההערכות האופטימיות הן ששלוש עשרה מיליון איש סובלים מסוג של רעב בשלושת המדינות, ועד סוף השנה ירעבו קרוב לעשרים מיליון.