הקואליציה נערכת לשבוע שיהיה אולי הגורלי ביותר מאז הקמתה. לצד גנאים וזועבי, צמד הח"כים הסוררים, כל העיניים במערכת הפוליטית נשואות אל עבר אורבך. הח"כ מימינה, חברו הטוב (לשעבר?) של בנט, עשוי להכריע את גורל הממשלה ולהוציא את בנט מלשכת רה"מ. כך פורסם הבוקר (א) ב'ישראל היום'.
אורבך הכריז בשבוע שעבר על פרישה מהקואליציה אך הבהיר כי ייתן שבוע נוסף שבו לא יצביע על חוק פיזור הכנסת. אורבך, ששהה בחופשה בצפון במהלך סוף השבוע, שוקל להצביע על חוק פיזור הכנסת בקריאה טרומית כבר ביום רביעי השבוע.
המטרה של אורבך היא לקדם פיזור כנסת כדי להכניס את בנט וסער ללחץ, כי אם לא יבואו למו"מ להקמת ממשלת ימין בכנסת הנוכחית – המחיר יהיה בחירות. השיקול המרכזי של אורבך לקדם פיזור כנסת הוא העובדה שהוא בתור יו"ר ועדת הכנסת ישלוט בקצב קידום החוק ולא יגרור את ישראל לבחירות אם לא ירצה. סער ובנט מסרבים לתת פרס לנתניהו, וההיתכנות לממשלת ימין בכנסת הנוכחית נמוכה.
אולם חשוב לציין כי אורבך לא החליט עדיין. בימינה לוחצים עליו שלא יגרור את מדינת ישראל לבחירות, בטענה כי גם העברת חוק לפיזור הכנסת בקריאה טרומית תתחיל דינמיקה של בחירות שקשה יהיה לעצור. העובדה שאורבך לא רוצה להכניס את לפיד ללשכת רה"מ במקום בנט תופסת מקום בשיקוליו.
בליכוד לא יעלו את חוק לפיזור כנסת השבוע אם לא יהיו בטוחים בכך שאורבך יצביע יחד איתם בעד, או ייעדר והחוק יעבור.
בתוך כך, ברקע ההתלבטות והמצב הפוליטי, איילת שקד וניר אורבך כינסו דיון פתוח על המצב הפוליטי עם מקורבים, וביניהם פעילי ימינה מרכזיים ואנשי הבית היהודי.
מלבד האפשרות להעברת חוק פיזור הכנסת, הזמן של הקואליציה לקדם את תקנות יו"ש דוחק. נכון לרגע זה, האופוזיציה לא מתכוונת לוותר והודיעה כי תצביע נגד תקנות יו"ש גם אם יעלו השבוע שוב ביום שני. גם זועבי וגנאים לא שינו את דעתם, ולאור היעדר הרוב, מסתמן כי גם השבוע הקואליציה לא תעלה את התקנות להצבעה.
כזכור, לקואליציה נשאר זמן עד 30 ביוני להעביר את התקנות, ואם הן ייפלו – הדבר יביא לכאוס משפטי ביהודה ושומרון. במשרדי הממשלה החלו לבדוק חלופות משפטיות לאפשרות שהתקנות יפקעו, אך בממשלה עדיין מקווים להביא לפיטוריהם של גנאים וזועבי ולנסות לייצב את הקואליציה כדי לנסות לשכנע את אורבך להעביר את תקנות יו"ש ולחזור לקואליציה.
אך הסיכוי שזה יקרה יורד מיום ליום. מפלגות הקואליציה והאופוזיציה החלו להתארגן לבחירות, לערוך סקרים פנימיים ולהיפגש עם אסטרטגים פוליטיים. בכיר בקואליציה העריך: "אם פיזור הכנסת יהיה עובדה מוגמרת עד 30 ביוני, נעביר יחד עם האופוזיציה את תקנות יו"ש ונצא לבחירות".
בתוך כך, בכנסת נוצר פקק חקיקה ארוך במיוחד שתוקע תהליכים חשובים. על פי מסמך של מזכירות הכנסת מלפני ימים ספורים, ישנם 91 חוקים מטעם הממשלה ועוד 17 הצעות חוק מטעם הכנסת, ביניהם גם של ח"כים מהקואליציה שתקועות וימשיכו להיתקע כיוון שלממשלה אין רוב בכנסת.
בין ההצעות התקועות חוקים כלכליים כמו פיצוי לעצמאים שנפגעו מהאומיקרון, הצעות חוק משפטיות דתיות ועוד. גם הוראות שעה – שלרוב עוברות באופן כמעט אוטומטי כמו מניעת מסתננים, פטור לבנות דתיות משירות צבאי ועוד – נתקעו. על פי ההערכות, גם מחר תמשוך הקואליציה את מרבית הצעות החוק כיוון שלא יימצא הרוב הדרוש.
על רקע ריח הבחירות שבאוויר, אזרחים ועמותות משני צידי הקשת הפוליטית קיימו אמש (מוצ"ש) הפגנות. ארגוני ימין הפגינו מול ביתו של אורבך וקראו לו לפרק את הממשלה. לצד זאת, התקיימה גם הפגנת תמיכה בממשלה בת"א, ובגשרים ברחבי הארץ נתלו שלטי תמיכה ב"ממשלת השינוי והאחדות".