בצעד דרמטי שופטי בג"ץ קיבלו היום (ראשון) את העתירה נגד ביטול הפטור מאשרת כניסה לאזרחי אוקראינה בזמן המלחמה עם רוסיה.
הרכב השופטים בראשות הנשיאה אסתר חיות קבע כי ההסכם בין המדינות, המאפשר שהות של שלושה חודשים ללא היתר מראש, חל גם על מי שנמלטו מארצם בשל הלחימה.
השופטים קבעו כי הממשלה תוכל להכריע אילו אזרחים אוקראינים יוכלו להכנס לישראל ולסרב על בסיס החלטה אישית, אך דחו את המתווה שהנהיג משרד הפנים לאחר פרוץ המלחמה בפברואר האחרון.
עו"ד תומר ורשה, שהגיש את העתירה, אמר בתגובה להחלטה כי "ביהמ"ש קיבל את כל טענותינו וקבע ששרת הפנים איילת שקד פעלה בניגוד להוראות החוק. אזרחי אוקראינה, שעודם מצויים תחת מלחמה, יוכלו למצוא מרגוע במדינת ישראל לצד קרוביהם וחבריהם".
יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, ח"כ גלעד קריב (העבודה), בירך על החלטת בג"ץ שמבטלת את מתווה המכסות של איילת שקד לכניסת פליטים מאוקראינה: "מדינה שסוגרת את שעריה דווקא עם פרוץ משבר הומניטרי, ומטילה חובת הצגת אשרות בפני פליטי מלחמה מהיום למחר – אינה יכולה להתהדר בהיותה מדינה יהודית ודמוקרטית.
טוב שבג"ץ הגן על ערכיה של מדינת ישראל ופסל את המדיניות של שרת הפנים שסותרת את הוראות החוק, אבל חמור מכך – משחירה את פניה של מדינת ישראל כמדינת העם היהודי, למוד הסבל והנדודים. זו העמדה שהצגתי יחד עם חבריי לסיעת העבודה מימי המלחמה הראשונים, לרבות בדיוני ועדת החוקה בראשותי. טוב שעמדה זו קיבלה גושפנקא של בג"ץ" אמר קריב.
בפסק הדין, קבע השופט עוזי פוגלמן כי לשון החוק ותכליתו לא עולים בקנה אחד עם הפרשנות שהציעה המדינה, לפיה תכלית צו הפטור מוויזות מוגבלת לביקורים שמטרתם תיירותיים או שגרתיים. לדבריו, למדינה יש זכות לשנות מדיניות בכל עת באמצעות תיקון הצו, התלייתו או ביטלו.