נ. בן ה-14 משילה, ילד בריא בדרך כלל, בלע בטעות אוחזן זעיר שנשלף מקצהו של עיפרון בו אחז הוא לא שיער שהאירוע יתנפח תרתי משמע לממדים כאלו.
לפני כחודש בעת ששיחק עם חברו בבית הספר, אחז בפיו אוחזן לעיפרון בצורת כדור קוצני, הכדור היה בפיו במהלך המשחק ותוך כדי משחק ודחיפות הוא נבלע בטעות.
משום שלא נגרמה שום אי נוחות, לא ייחס לאירוע חשיבות רבה. אלא שכעבור מספר שבועות החל להתלונן על כאבי בטן שלא נתנו לו מנוח. הוריו המודאגים החישו אותו למיון בבית חולים אחר בארץ. לאחר שנשללה דלקת בתוספתן הוא שוחרר לביתו.
משהכאבים הלכו וגברו, הוריו של נ. לא ויתרו ופנו לרופא המשפחה שהפנה אותם, בשל חשד לחסימת מעיים מסכנת חיים למחלקה לרפואה דחופה בשערי צדק בניהולו של ד"ר גיורא וייזר.
שם, לאחר בירור מקיף בדיקות פיזיולוגיות מקיפות ובדיקות הדמיה שכללו אולטרסאונד, אותר גוף זר שקשה היה לזהותו.
ד"ר ענר קינן, כירורג ילדים בכיר שטיפל במקרה ד"ר עופרה כרמל מהמחלקה הכירורגית לילדים, מסביר כי זהו אירוע נדיר ביותר של חסימה כה משמעותית שנגרמת על ידי עצם זר במעיים שמטופל בוגר שלל בליעת גוף זר או חפץ שעלול לגרום לחסימת מעי.
לדבריו, בדיקות ההדמיה לא הראו בבירור מהו העצם הזר, שכן הוא הסתובב פנימה ונדמה ככדור.
"נ. הגיע לשערי צדק עם הקאות וכאבי בטן, סימנים שמעידים בבירור על חסימה קשה. לא חשבנו לכיוון גידולי, אך בהחלט היה חשד סביר לחסימה משנית לתהליך דלקתי או גורם מבני בבטן״ אמר.
בתוך שעה מאבחנתו של ד"ר קינן, נ. הוכנס לניתוח דחוף, במהלכו בוצע בגישה לפרוסקופית חתך זעיר באורך 2-3 ס"מ.
״דרך החתך הקטן במעי הוצאנו גוש גומי מהסוג שסופח נוזלים ומתנפח. כשהפכנו את הגוש הופתענו לגלות כדור קפיצי די גדול. סגרנו את המעי ובישרנו להורים ששמחו שגילו שהגורם לחסימה הוא רק כדור קפיצי" הוסיף.
"התרשמנו ממצבו של הילד כי הוא זקוק לניתוח דחוף, האבחנה וההחלטה המהירה להכניס אותו לחדר ניתוח באופן מידי הביאה לפתרון מהיר שמנע סיבוכים משניים לחסימת מעי" הסביר.
נ. אושפז להמשך השגחה במחלקה לכירורגיה ילדים בראשות ד"ר ירון ארמון להתאוששות ולאחר מספר ימים הסדיר פעולות מעיים ושב לאכול ללא קושי. נ. שוחרר לביתו במצב טוב צפוי לשוב לשגרה.
ד"ר גיורא וייזר מדגיש כי בליעת חפצים זרים בילדים היא גורם נפוץ לפניות למחלקה לרפואה דחופה ילדים. בתינוקות יש נסיון רב שכן, מטרתנו לאתר את אותם חפצים שלא ידוע על הימצאותם ולמנוע נזק ככל שניתן.
זהו מקרה חריג ביותר, שבו בן ה-14 שכח מאירוע הבליעה ולא חיבר בין הדברים שאירעו בפער של כחודש.
יש להיות ערניים לסכנות שכרוכות בבליעת גוף זר, לא כל שכן העשוי מחומר כה גמיש שעשוי לגרום לשיבוש תפקוד אברי הבטן המפותלים.
במקרים של תסמינים נשימתיים שלא נמצא להם הסבר או במקרה של כאבי בטח עזים, אנו ממליצים לתשאל גם ילדים גדולים לגבי אירוע בליעת גוף זר.
בתמונה: ד״ר גיורא וייזר, ד״ר ירון ארמון וד״ר ענר קינן. קרדיט: דוברות שערי צדק.