משרד החוץ האמריקני פרסם אחר הצהרים (שני) את התחקיר שערך בענין מות העיתונית שירין אבו עאקלה במהלך חילופי אש בג'נין לפני כחודשיים.
בהודעה שפרסם המשרד נכתב כי "לאחר ניתוח משפטי מפורט ביותר, ע"י בוחנים בלתי תלויים, צד שלישי, כחלק מתהליך בפיקוח מתאם הביטחון האמריקאי – לא הצליחו להגיע למסקנה סופית לגבי מקור הקליע שהרג את העיתונאית הפלסטינית".
מומחים בליסטיים קבעו שהכדור ניזוק קשות, מה שמנע מלהגיע למסקנה ברורה. בנוסף לניתוח הפורנזי והבליסטי, נצגי הממשל האמריקני קיבלו גישה מלאה הן לחקירות צה"ל והן לחקירות הרשות הפלסטינית (הרש"פ) במהלך השבועות האחרונים".
עוד נכתב בהודעת האמריקנים, כי "המתאם הביטחוני האמריקני הגיע למסקנה כי קרוב לוודאי שהירי שפגע בעיתונאית הוא מעמדות צה"ל, אך הוא לא מצא סיבה לחשוב שהדבר היה מכוון אלא כי מדובר בתוצאה של נסיבות טרגיות במהלך מבצע צבאי של צה"ל נגד פלגים של הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני בעקבות גל פיגועי טרור בישראל".
בסיום ההודעה נכתב כי "ארצות הברית מעריכה וממשיכה לעודד את שיתוף הפעולה בין ישראל לרשות הפלסטינית בכל הנוגע למקרה חשוב זה. אנו נמשיך להיות מעורבים עם שתי הצצדים לגבי הצעדים הבאים ודוחקים באחריות. אנו שוב מנחמים את משפחת אבו עאקלה".
תגובת צה"ל לתחקיר של האמריקנים: "ביום 11 במאי 2022 יצאו כוחות צה"ל למבצע מעצרים בנפת ג׳נין לסיכול ומניעת טרור, במהלכו נורתה אש נרחבת ולא נשלטת לעבר כוח צה״ל, לצד ירי מדויק והשלכת מטענים אשר פגעו בכלי הרכב הצבאיים ובסמוך ללוחמים. לקראת סיומו של המבצע, נפגעה העיתונאית שירין אבו-עאקלה.
מאז האירוע המצער, צה״ל מתחקר ומברר את נסיבות מותה של אבו-עאקלה. לשם כך, מינה הרמטכ"ל צוות ייעודי הכולל מומחים בנושאים שונים, במסגרתו נעשה בין היתר שחזור של האירוע וכן נעשתה הדמיה של השטח, על מנת לדמות עד כמה שניתן את התנאים שהתקיימו בעת האירוע.
מתחקיר צה״ל עולה כי לא ניתן לקבוע האם אבו-עאקלה נהרגה מירי חמושים פלסטינים אשר ירו בסביבתה באופן בלתי נשלט או ע"י לוחם צה"ל בשוגג. נדגיש כי התחקיר קבע בצורה חד משמעית כי לא התבצע ירי מכוון מצד כוחות צה"ל לעבר אבו-עאקלה".
תגובת שר הביטחון: השר בני גנץ הגיב על התחקיר: "מערכת הביטחון רואה בהגעה לחקר האמת ערך עליון – צריך לזכור שמי שנושא באחריות לאירוע הם קודם כל טרוריסטים שפועלים מתוך אוכלוסייה אזרחית".
"אני מבקש שוב להביע צער על מותה של שירין אבו עאקלה. מערכת הביטחון רואה בהגעה לחקר האמת ערך עליון. במקרה שלפנינו, למרות החקירה המעבדתית של הקליע וכלי הנשק הרלוונטי, לא ניתן לשייך את הקליע לקורבן ולנשק. ולכן, לצערי, לא ניתן לקבוע מי ביצע את הירי – והתחקיר בנושא ימשך", אמר גנץ.
"חשוב לזכור", הוסיף גנץ, "גם באירוע המבצעי המדובר, נורו מאות כדורים לעבר חיילי צה"ל שהשיבו אש לכיוון מקורות הירי בלבד. מי שנושא באחריות לאירוע הם קודם כל הטרוריסטים שפועלים מתוך אוכלוסייה אזרחית.
לחיילי צה"ל ומפקדיו יש את החובה להגן על אזרחי ישראל ואת כל הגיבוי מהדרג המדיני למלא את משימתם.
לצד זאת, אנו שומרים על טוהר הנשק ועושים מה שאף צבא לא עושה בכדי להימנע מפגיעה בבלתי מעורבים ובשמירה על חופש העיתונות: מהבחירה בחימושים, דרך המשימות ועד לתחקיר והנכונות לשתף פעולה כמו עם ידידתנו ארה"ב בחתירה להגעה לחקר האמת. האמת המבצעית והמוסרית היא חלק בלתי נפרד מסוד עוצמתנו ומהחוסן הישראלי וכך ימשיך להיות".