בפעם השלישית בחודשיים האחרונים: הוועדה המוניטרית בבנק ישראל החליטה היום (שני) להעלות את הריבית במשק ב-0.5 נקודות האחוז לרמה של 1.25%, מדובר בעלייה החדה ביותר במהלך ה-11 השנים האחרונות.
העלייה היום מגיעה בנסיון לבלום את האינפלציה בישראל שמצויה מעל הגבול העליון של היעד, ועומדת בשנים-עשר החודשים האחרונים על 4.1%. עם זאת היא ממשיכה להיות נמוכה משמעותית מהאינפלציה במרבית המדינות המפותחות.
הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה מצויות מעל הגבול העליון של היעד. אולם, הציפיות משוק ההון לשנה השנייה חזרו אל תחום היעד והציפיות החל מהשנה השלישית התכנסו חזרה אל מרכז היעד.
בבנק ישראל ציינו כי במשק הישראלי נמשכת פעילות כלכלית ערה ושוק העבודה מוסיף להיות הדוק. עם זאת, ההאטה בפעילות בעולם, על רקע השפעות המלחמה באוקראינה, השיבושים בפעילות הייצור בסין וכן אי הוודאות הפוליטית בישראל עלולים להעיב על הפעילות הכלכלית.
שוק העבודה מצוי בסביבת תעסוקה מלאה. עסקים במרבית הענפים ממשיכים להצביע על מחסור בעובדים כחסם המגביל את פעילותם השוטפת. שוק העבודה ההדוק מוביל ללחצי שכר מסויימים במגזר העסקי.
מאז החלטת המדיניות האחרונה השקל נחלש מול הדולר ב-5.1%, מול האירו ב-2.9% ובמונחי השער האפקטיבי ב-3.6%, מחירי הדירות עלו בשנים-עשר החודשים האחרונים ב-15.4%. קצב גבוה באופן משמעותי בהשוואה לשנים האחרונות, אך מגמת העלייה השנתית החדה של המחירים התמתנה מעט.
במקביל להחלטה, מודיע בנק ישראל על הרחבת המרווח סביב ריבית בנק ישראל (הפרוזדור) בחלון האשראי ובחלון הפיקדונות לבנקים המסחריים מ-±0.1% ל-±0.5%
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון אמר הערב בריאיון ב'כאן 11' כי" בנק ישראל נחוש לא לתת לאינפלציה לצאת מהבקבוק. אם האינפלציה לא תרוסן, היא עלולה להעלות את מחיר המשכנתה עוד יותר ברכיב הצמוד. באשר ליעדי הממשלה הבאה שתקום לאחר מערכת הבחירות, אמר הנגיד כי עליה להעביר את תקציב המדינה מהר ככל האפשר. תקציב הוא תוכנית העבודה של הממשלה. גם המגזר הפרטי מחכה לראות מה הממשלה בדיוק עושה", אמר הפרופ' ירון.