בוועדת הבחירות המרכזית החלו להתכונן – מייד עם פיזור הכנסת לבחירות החמישיות שייערכו בישראל בשלוש השנים האחרונות, שיא חדש – שבוועדה היו מעדיפים להימנע ממנו, כך דווח ב'ידיעות אחרונות'.
מנכ"לית וועדת הבחירות, עו"ד אורלי עדס, אומרת בראיון ל'ידיעות': "קיוויתי שהממשלה הזו תחזיק לפחות שנתיים, כי אפילו לא הספקנו לסיים את הפקות הלקחים ממערכת הבחירות האחרונה. אבל אין פה הפתעה. אנחנו חיים פה בוועדה בזמן שאול. ידענו שהבחירות הבאות כבר מעבר לפינה".
בוועדת הבחירות צריכים להניע את כל המערכת מחדש במטרה להגיע מוכנים, כשבדרך נמצאים חגי תשרי, שישביתו את העבודה לכמעט חודש, וגם הקורונה, שלאחרונה מתעוררת: סוגיית כוח האדם מטרידה אותנו מאוד, בשגרה יש לנו 45 עובדים. בתקופת הבחירות אנחנו צריכים לגייס כ-1,100 עובדים לוועדות האזוריות. ביום הבחירות צריך עוד כ-60 אלף עובדים, אבל נעשה הכל כדי להצליח".
בימים אלה מתגבשת הצעת התקציב לבחירות שצפויה להיות נמוכה מקודמתה. "במערכת הבחירות הקודמת הייתה תוספת של 237 מיליון בגלל ההתאמות לקורונה, אבל החזרנו 110 מיליון שקל לקופת המדינה", הסבירה עדס.
מנכ"לית וועדת הבחירות התייחסה ב'ידיעות אחרונות' אף לדו"ח מבקר המדינה האחרון שבו נטען שמערכות המידע והגנת הסייבר של הוועדה אינן ערוכות לפריצות. לפני כשבוע אמר מתניהו אנגלמן כי קיימת האפשרות של שיבוש מערכת הבחירות הקרובה בידי האקרים.
עדס מתייחסת לכך ואומרת: "יש לנו כבוד גדול למוסד מבקר המדינה, אבל להגיד שאנחנו לא ערוכים לתקיפות סייבר? זה פשוט לא נכון. ראשית, חלק מממצאי הדוח כבר טופלו טרם פרסומו. מעבר לכך, נכון שיש לנו מערכת ישנה, אבל יש לנו בקרות שמפצות על זה. אני יכולה לומר בבירור: תוצאות הבחירות שפורסמו משקפות בדיוק את רצון הבוחר. אני גם חושבת שזה לא דיון שיש לנהל באופן פומבי. ככה אתה בעצם קורא לתוקפים פוטנציאלים".
על ביקורת שהעביר מבקר המדינה על ההוצאה הכספית של מערך טוהר הבחירות, שעלה בבחירות האחרונות יותר מ-50 מיליון שקל, ובפועל לא כל העמדות אוישו במפקחים אמרה המנכ"לית: "בתחום הזה לא סיימנו את הפקת הלקחים, אבל זה מערך שאנחנו מתכוונים להמשיך להרחיב. בבחירות לכנסת ה-24 היו כ-13,000 מפקחים וההרתעה עבדה. טוהר הבחירות לא נמדד בכסף ואפקטיביות לא נמדדת בכסף. זה אחד הדברים הכי נכונים שעשינו".
מנכ"לית הוועדה פנתה לציבור בתום הראיון: "חשוב שכל אזרח יבין שכל אחד מאיתנו צריך להשמיע את קולו בקלפי כי הבחירה הזו תשפיע על כל תחום בחיים שלנו – בתחבורה, בכלכלה, בתרבות ובחינוך. לכן, לא משנה כמה פעמים הגענו בשלוש השנים האחרונות להצביע, עדיין חשוב לממש את זכות ההצבעה. אני מקווה שזו תהיה הפעם האחרונה להרבה זמן ושהפעם סחרור הבחירות הזה ייגמר".