על רקע משבר האנרגיה העולמי ובעקבות עליה מתמשכת וחדה של מחירי הפחם ושל מדדים נוספים, בשל המלחמה באוקראינה מחירי החשמל יזנקו בכ-9.6% מתחילת חודש אוגוסט 2022.
ברשות החשמל הסבירו היום כי במחצית השנייה של שנת 2021 החל משבר אנרגיה עולמי אשר השפיע באופן משמעותי על מחירי כל סוגי הדלקים. הסיבות לתחילת המשבר היו מגוונות, אך הוא הוחרף עקב מלחמת רוסיה באוקראינה שהחלה ברבעון הראשון של שנת 2022 .כתוצאה מכך מחירי האנרגיה והחשמל במדינות רבות בעולם עלו משמעותית.
בניגוד למדינות רבות בעולם, בהן מחירי החשמל הושפעו מהמשבר בהיקפים של עשרות אחוזים ויותר, ההשפעה על עלות ייצור החשמל בישראל היא מוגבלת יחסית עקב העובדה שמרבית החשמל מיוצר על ידי תשומה מקומית (גז) המאופיינת בחוזים ארוכי טווח.
עם זאת, קיימת השפעה הנובעת מן העובדה כי קיים עדיין נתח של ייצור באמצעות פחם (כ-%23 מסך היצור), תשומה המיובאת במלואה ממספר מקורות בחו"ל ומאד הושפעה ממשבר האנרגיה, ובפרט מהמלחמה (שכן רוסיה אחת היצואניות הגדולות של פחם). בחודשים האחרונים המשיכו לעלות בחדות מחירי הפחם בשיעור של למעלה מ-%140, ביחס למחיר עליו התבסס עדכון התעריף בתחילת השנה.
בנוסף, מדדים נוספים המשפיעים על העלות עלו, בפרט שער החליפין שעלה בשיעור של כ- %12 ומדד המחירים
לצרכן שעלה בשיעור של כ-%3 .
בהתאם לכך, נכון לתחילת חודש יולי, הגיעה עליית המדדים והמחירים לגובה של כ-%20 מהעלות שנלקחה
בחשבון בתחילת השנה. "על כן נוצר צורך לעדכן את התעריף לצרכן כבר באמצע השנה, על מנת לוודא כי לא
נוצר פער משמעותי בין התעריף לעלויות בפועל", הסבירו ברשות.
עם זאת, בשל המדיניות והפעולות המתוכננות לצמצום הייצור בפחם עד כדי הפסקה מלאה בסוף שנת 2025
ולאחר בחינת תרחישים שונים, החליטה הרשות לעדכן את העלות המוכרת בשיעור חלקי ולא במלוא
ההתייקרות בפועל, ולהמשיך לבצע מעקב ולקבל החלטות ככל שיידרש.
בהתאם הוחלט לעדכן את העלות המוכרת בשיעור של9.8% בלבד, מה שמוביל לעליה בתעריף לצרכן ביתי מייצג בהיקף של כ-9.6% בשקלול העלויות הקבועות והמשתנות. מחיר האנרגיה לצרכן ביתי יעמוד על 49.54 אגורות לקוט"ש (קילוואט-שעה).