במשך שנים ארוכות הציגה עצמה ילנה רוגלסקי כניצולת שואה. רוגלסקי סיפרה כי היא קועקעה על ידי הנאצים בבלרוס וסבלה רבות מרדיפות. הסיפור הבילתי ייאמן כפי שהביא לפרסום העיתונאי חנן גרינווד בישראל היום.
לפני שנתיים היא אף הצליחה לשכנע את בית המשפט לענייני משפחה באשדוד כי יש לשנות את שנת הלידה שלה מ־1944 ל־1941, וכך לקבל קצבה כניצולת שואה. אך ייתכן שאין בכך אמת, ולא רק שאינה ניצולת שואה – אולי היא אף אינה יהודייה.
בימים אלו נדון בבית הדין הרבני מקרה יוצא דופן, שמגובה בדו"ח של מברר יהדות, שקובע כי רוגלסקי שיקרה במשך שנים: החל מהכרה בה כיהודייה, דרך הצגתה כניצולת שואה, ועד ימינו.
"אלוקים אומר שאני יהודייה", אמרה רוגלסקי (לישראל היום) אלא שמבדיקת בית הדין הדבר כלל לא בטוח. בימים הקרובים צפוי בית הדין לקבל את ההחלטה אם לשלול מהקשישה את יהדותה.
חשדם של גורמי המקצוע התעורר בשנת 2020, אז פורסם פסק דין שקבע כי היא ניצולת שואה ושתקבל קצבה. בעתירה שהגישה אז באמצעות עו"ד יאן קורמין, היא ציינה כי על ידה הוטבע מספר זהה לזה שקועקע על יד אמה במחנה ריכוז בבלרוס ב־1941.
השופטת, ענת אלפי, הורתה לשנות את שנת לידתה ולספק לה את ההטבות והפיצויים שמגיעים לשורדי מחנות ריכוז. אך היתה בעיה אחת עם העתירה, שהפעילה בקרב גורמי המקצוע בנושא פעמוני אזהרה – כלל לא נעשו קעקועים על יהודים בבלרוס.
בחוות דעת שהוגשה למילה מושקוביץ, בכירה לשעבר במשרד הפנים, כתב ההיסטוריון ד"ר לאוניד סמילוביצקי, שמדובר בשקר. "הקעקועים לאסירי מחנות הריכוז הנאציים נעשו על הזרוע השמאלית אך ורק במחנה אושוויץ 2, ולא בשום מקום אחר".
"מעולם לא נעשו קעקועים כאלה בשטח הכבוש של בריה"מ ליהודים בשנות השואה. הדברים של רוגלסקי הם המצאה ושקר מוחלט" הוסיף.
גם ארגון יוצאי רוסיה הלבנה פרסם מכתב שבו מחה נגד ההכרה. "ברצוני להביע זעזוע בנוגע להכרתה של ילנה רוגלסקי כאסירה בגטו העיר פוחוביצ'י".
"אנו זועמים על מעשה זה של חילול זכרם של אלפי יהודים נרצחים, וכן על עצם השימוש בתואר 'אסירה בגטו' כאמצעי לעשיית רווחים", כתב יו"ר איגוד יוצאי בלרוס בישראל, מיכאל אלשנסקי.
חוות דעת מצד מבקר היהדות, אלכסנדר דן, קובעת כי לא רק שרוגלסקי אינה ניצולת שואה, היא כלל אינה יהודייה. הוא בחן את טענותיה וקבע כי "מדובר בשקרנית ורמאית כרונית. אפילו במקומות שבהם אין צורך – גם משקרת", כתב.
ארגון "חותם", שמלווה את הפרשה, מסר כי "האמת יוצאת לאור. אנו מברכים את בית הדין הרבני שפעל, בסיועה של הגב' מילה מושקוביץ, לחשוף את האמת ולמנוע את העוול המתמשך. אנו קוראים לבית הדין לבטל את 'יהדותה' של רוגלסקי".
מהנהלת בתי הדין הרבניים נמסר: "פסק הדין עדיין לא ניתן, ולפיכך לא נוכל להתייחס לנושא".
עו"ד יאן קורמין, שמייצג את רוגלסקי, מסר כי "כל טענות מברר היהדות ויוצאי ארגון רוסיה הלבנה אינם משקפות את מציאות חייה. העובדה היחידה היא כי נולדה יהודייה, חיה כיהודייה ותלך לבית עולמה כיהודייה".
"בשנת 1992 ילנה הוכיחה כי הינה יהודייה, ובעת הוכחת יהדותה העידו עדים אשר אינם עוד בין החיים. לילנה אין ספק כי נולדה בשנת 1941, ולכן שינוי גילה היה התאמה למציאות חייה" הוסיף עורך דינה.