ראש הממשלה לשעבר ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו מעיד היום (חמישי) בפני ועדת החקירה המלכתית לאסון במירון. באתר ערוץ 7 הביאו את הפרטים.
נתניהו, הוא הגורם הבכיר ביותר שנקרא להתייצב בפני הוועדה בראשות הנשיאה בדימוס של בית המשפט המחוזי בתל אביב דבורה ברלינר.
נתניהו סיפר כי לא הכיר את בעיית הבטיחות באתר הרשב"י במירון: "אירועים המוניים יש בהם צפיפות, אבל מדי שנה זה התכנס למשך למעלה מעשור בתקופת כהונתי וגם לפני. אף על פי שהייתה צפיפות וידעתי שיש 400 אלף בני אדם לא ידעתי שהייתה בעיה בטיחותית".
הוא הוסיף, "אין מעורבות מצדי משום שיש הרבה מאוד אירועים גדולים שמתרחשים כל הזמן. יש התכנסויות המוניות כל שנה ואירועים בטיחותיים שמתרחשים כל הזמן. הדברים הללו בדרך כלל לא גורמים למעורבות של ראש הממשלה, אלא אם כן מובאת בפניו שאלה בטיחותית או בריאותית מיוחדת, אז ראש הממשלה מתערב".
השופטת דבורה ברלינר תהתה כיצד ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו לא ידע מבעיות הבטיחות במירון. "אתה כל הזמן שב ועונה לי שהבעיות לא הגיעו לידיעתך, אני מקבלת את הטענה הזאת. אבל זה לא הגיוני שאף אחד לא הביא לידיעתך שיש בעיה באתר הרשב"י", אמרה ברלינר.
נתניהו ענה, "אולי צריך להקים במדינה בינה מלאכותית שתסנכרן בין פעולות הממשלה ללשכת ראש הממשלה, אבל זה לא קיים. אין דבר כזה, אין 'בריכת התראה' שמרכזת את כל ההתראות".
חבר הועדה, שלמה ינאי, חקר גם הוא את נתניהו: "ינאי: "המציאות במירון זה אי של אי-שפיות, אין חוק ואין סדר. כל האנשים שהופקדו להתעסק בזה אמרו שיש להם פחד מהמקום. רוצה לשאול אותך בתור ראש הממשלה: מה אתה חושב על מקום במדינת ישראל שהוא אקס טריטוריה?".
נתניהו: "לא כך הבנתי את המקום, אבל המסקנה הזאת מחייבת שינוי. אין דבר כזה, אסור שיהיה כזה דבר. אבל שוב, אני לא הבנתי ככה".
ינאי לא הרפה ושאל את נתניהו מה היה צריך להעישות אחרת ע"מ להמנע מהאסון הנורא. נתניהו השיב: ""בנושא הקורונה לא הייתי פועל אחרת. בנושאים האחרים, במבט לאחור, בוודאי שהייתי פועל אחרת. יש כאן רשימה לא רעה של דברים שאפשר לשפר ולדאוג שיבוצעו".
ינאי: "בסופו של דבר קרה כאן אסון נורא, האם כמי שעמד בראש המערכת של המדינה במשך 12 שנים אתה רואה אחריות באסון?".
נתניהו: "בדיעבד היה כאן אסון נורא, זה לא מהשפה ולחוץ. חד משמעית יכול לומר שאם הייתי יודע מה אפשר לשפר הייתי עושה. חשפתם כאן בפני שחלק מההחלטות לא בוצעו, לא ידעתי מהם".
נתניהו הוסיף: "שאלתי פעם את אילון מאסק האם יש לו מנגנון אל-כשל, הוא אמר לי לא. הלוואי שהייתה אפליקציה שאומרת לך מלמעלה מה אפשר לעשות, אין כזה דבר. הכשל העיקרי הוא שההחלטות שהתקבלו לא בוצעו למעשה. אנחנו לא רובוטים אלא בני אדם, אין לי תשובה האם יכולנו להימנע מהאסון לכתחילה".
"התחושה האישית שלי היא קשה כשהדבר הזה קרה. כשראית את התמונות האלו של האנשים זה היה נורא, הגעתי לזירת האסון יום אחרי, ראיתי את המדרון וחיברתי לעצמי את הסיפורים משם – התחושה היא בלתי אנושית. חש צער רב ויגון" סיים נתניהו את עדותו.
סגן שר הדתות, מתן כהנא, מי שהוכתר כאחראי לכישלון מתווה מירון השנה, הגיב על עדותו של נתניהו: "מי שלא לוקח אחריות שלא יבקש לאחוז בהגה ההנהגה".
בחדשות כאן 11 נחשף מסמך התקנות שהוכן לחתימתו של נתניהו, שלבסוף לא חתם עליו ואיך דווקא מקורביו – אמיר אוחנה ואריה דרעי, הם העדים שסיבכו אותו יותר מכל.
לפי העדויות השונות בוועדה, נתניהו, בגלל לחצים פוליטיים של המפלגות החרדיות, החליט שהר מירון יהיה פתוח למאות אלפי עולים – אף שבאותה עת חוקי הקורונה אסרו התקהלויות של יותר ממאה בני אדם בשטח פתוח. לשם כך היה צריך לחתום על תקנות שיחריגו את ההילולה – אבל הוא לא דאג לכנס את קבינט הקורונה, לא את הממשלה, ולא לחתום על תקנות.
בסופו של דבר ההילולה התקיימה ללא תקנות או החלטת ממשלה שמחריגה אותה ממגבלות ההתקהלות. גורמים משפטיים טענו שקיום ההילולה בניגוד לתקנות הקורונה – והקשר הנסיבתי של זה לאסון – עלול להיזקף לחובתו של נתניהו – עד כדי אחריות פלילית לאירוע שהסתיים ב-45 הרוגים.
בליכוד זעמו על הפרסום והגיבו: "מדובר בפייק ניוז, הטעייה מכוונת והנדסת תודעה. התקנות שהצגתם לא קיבלו תוקף של החלטת קבינט קורונה, לא אושרו ע"י היועמ"ש ומשום כך מעולם לא הובאו לחתימת נתניהו".
אם יחקרו עוד יגלו ש….