על רקע הודעת משרד המשפטים ברוסיה בשבוע שעבר כי הוא דורש לעצור את פעילות הסוכנות היהודית במדינה, שוחחנו היום (שני) עם כמה יהודים שחיים ברוסיה וחוששים מההשלכות האפשריות של המהלך. כך פורסם בחדשות N12.
"בואי נדבר על תחושות, לא על עובדות", אומר פאשה, צעיר יהודי בן 33 מסנט פטרבורג (בשיחה עם N12). כמו רבים, גם הוא חושש מפני הבעת עמדה פומבית נגד הקרמלין, בייחוד בכל מה שקשור לקהילה היהודית ברוסיה.
פאשה מסייג את רוב הדברים שהוא רוצה להגיד – עוד לפני שאומר אותם, ומנסה להציג תמונה רחבה יותר, כזו שלא תהיה קשורה אליו באופן ספציפי, וכך גם לא תוכל לפגוע בו.
לדבריו, "התחושות לגבי האפשרות שיחזור מסך הברזל והפחד שלא נוכל לנסוע לישראל, קשורות לא רק לישראל אלא לכך שיסגרו את הגבול. ברור שאם הגבולות יישארו פתוחים, אז נוכל לנסוע לישראל, אולי עם קצת יותר קשיים, אולי דרך מדינה אחרת".
"אולי לא יקראו לזה 'עליה' אלא 'פינוי', אולי ניסע בלי תכניות ובלי תמיכה, פשוט נגיע לנתב"ג וישלחו אותנו למלון. בכל מקרה, רוב החששות מתגברים, לא מחשש שיסגרו את הסוכנות, אלא מכך שהממשלה תסגור את הגבולות באופן כללי ולא תיתן אפשרות לצאת", הוא מדגיש.
על פניו, החדשות לגבי האפשרות להפסקת העבודה של הסוכנות היהודית ברוסיה לא מדאיגות את פאשה. ביום חמישי עתיד להתקיים דיון בבית המשפט במוסקווה בנוגע להמשך פעילות הסוכנות ברוסיה, זאת לאחר שמשרד המשפטים הרוסי טען שהסוכנות היהודית עברה על אחד החוקים המקומיים שקשורים לפרטיות ולהקמת מאגר נתונים. על הפרק: האפשרות שרוסיה תדרוש מהסוכנות היהודית להפסיק את פעילותה במדינה.
"אם היו רוצים לסגור את הסוכנות – היו סוגרים. הם משחקים משחקי משפטים ורוצים להפעיל לחצים", אומר צבי מגן, לשעבר שגריר ישראל ברוסיה ומי שעמד בראש נתיב – גוף שפועל להעלאת יהודים ממדינות ברית המועצות לשעבר. את הדברים אמר בשיחה ל – N12.
כמו היהודים שחיים ברוסיה, גם מגן משחרר צפירת הרגעה בנוגע לפעילות הסוכנות, אם כי כזו שעלולה להטריד אותנו מבחינות אחרות. "זה עוד שלב בשרשרת או סדרה של מנופי לחץ שמורמים על ישראל מכל מיני סיבות, לחצים כמו תקשורת עוינת, פנייה למועצת הביטחון של האו"ם, גם הצהרות", כך לדבריו.
מגן מתייחס בין היתר להתבטאות השנויה במחלוקת של שר חוץ הרוסי סרגיי לברוב על כך שלהיטלר היה דם יהודי, ומצביע על הידרדרות ביחסים שבין ישראל לבין רוסיה, אבל לא כזו שנובעת מהתמיכה של ישראל באוקראינה או לאי הסדרים בנוגע להעברת חצר אלכסנדר בירושלים לשליטת הרוסים. "לא בשביל זה עושים מלחמות עולם", אומר מגן.
עוד הוא מוסיף כי "כמינימום זה לרצות את טהרן ואת הסורים כדי להראות שהם בצד הנכון. הרוסים מגבשים חזית אנטי מערבית באזור. הביקור של ביידן במזרח התיכון ושל פוטין באיראן הגיעו בתזמון דומה, והרוסים צריכים להפגין יחס אנטי-ישראלי ותמיכה באיראן".
למרות זאת, בישראל לא מקלים ראש מהאפשרות שיתגלע משבר בין ירושלים לבין מוסקווה, ולכן הוחלט להוציא משלחת מטעם הממשלה שתגיע לרוסיה במטרה למצוא פתרון.
העלאת היהודים ממדינות ברית המועצות לשעבר כנראה לא תהיה הנושא היחיד שמטריד את המשלחת הזו, אבל מדובר בנושא מרכזי שעל סדר היום של הסוכנות: עשרות אלפי עולים חדשים הגיעו לישראל בשנה האחרונה ממדינות דוברות רוסית, רבים מהם הגיעו ארצה בחמשת החודשים האחרונים, כלומר מאז החלה המלחמה באוקראינה.