מחסור בשוטרים, באמצעים, במודיעין, רכזי מודיעין בערים מעורבות שלא יודעים ערבית, אלפי (!!!) שיחות למוקד 100 שלא נענו בכלל…. אלפי שיחות שנענו ולא קיבלו סיוע בשטח… חוסר תיאום בחלוקת התפקידים בין השב"כ למשטרה… חוסר במודיעים מצד השב"כ… פרקליטות לא מתפקדת… רוב העצורים לא נחקרו כראוי… תיקים לא הובאו לסיום… תיקים לא סווגו ברקע לאומני… לקרוא ולא להאמין.
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (ד') דו"ח מיוחד על אכיפת החוק באירועי שומר החומות. כמו כן פרסם המבקר המבקר דו"ח העוסק בשירותים הניתנים לאזרחים בערים המעורבות.
דו"ח המבקר מתאר את השתלשלות העניינים. "בחודש מאי 2021, בזמן מבצע שומר החומות, התרחשו ברחבי ישראל תקריות אלימות והפרות סדר חמורות בעוצמות גבוהות ובהיקפים נרחבים".
"במהלך האירועים נהרגו שלושה אזרחים ונפצעו מאות (ובכללם כ-306 שוטרים) בכ-520 מוקדי אירועים מתועדים שבשיאם השתתפו, על פי הערכת גורמי ביטחון מוסמכים, כ-6,000 תושבים מקרב ערביי ישראל. כ-3,200 נעצרו, מהם כ-240 יהודים" מסכם המבקר.
בחינה של אירועי שומר החומות מלמדת על ליקויים משמעותיים שנפלו בפעילות המשטרה – לקראת האירועים ובמהלכם, בהיערכותה לאירועי הפרות סדר רב-זירתיים בכלל ובערים המעורבות בפרט ובמוכנותה אליהם.
המבקר מציין כי אלפי (!!!) שיחות של תושבים מפוחדים בלוד לא זכו לקבל מענה כלל ואלפי אזרחים אחרים לא קיבלו מענה הוגן. המבקר קובע באופן חד משמעי כי מוקד 100 של המשטרה כשל בזמן אמת.
התגלו פערים בחלוקת האחריות בין המשטרה לשב"כ בנוגע למודיעין בתחום הסדר הציבורי ובממשקים שבין הארגונים בתחום זה, אשר תרמו לפערים המודיעיניים המשמעותיים שבאו לידי ביטוי בהתמודדות עם אירועי שומר החומות. פערים עלו גם בהיערכות המשטרה ובאופן עמידתה בפועל באתגרי השיטור ואכיפת החוק בערים מעורבות בעת שגרה.
ליקויים ופערים אלו מקשים מטבע הדברים על המאבק בפשיעה ועל שמירת הסדר הציבורי בעיתות שגרה, ויש בהם מעין קיבוע של נקודת פתיחה שלילית להתמודדות עם אירועי הפרות סדר עתידיים, אם יתרחשו. משום כך הם מחייבים חשיבה יסודית ומעמיקה בתחומי בניין הכוח והפעלתו, במערכת הביטחון בכלל ובמשטרה בפרט.
נראה שנדרשת בחינה כוללת של סמכויות הגופים השונים; האמצעים, הציוד וסדר הכוחות שעומדים לרשותם, חלוקת האחריות ביניהם, קביעת נוהלי עבודה, ובניית מנגנונים לשיתופי פעולה שיבטיחו פעילות מושכלת ומתואמת בהתמודדות עם אתגרי ביטחון הפנים.
דו"ח המבקר מעלה כי יש מחסור חמור בשוטרים בערים המעורבות (כ – 30% בלוד, 11% ביפו) זאת בנוסף למחסור הקיים בתפקוד השוטרים בפועל הנשענים על מתנדבים בהרבה מקרים. המבקר קובל על העובדה שרכזי המודיעין בתחנות המשטרה בערים המעורבות אינם דוברי ערבית.
המבקר חושף גם ליקויים בשת"פ המשטרה והשב"כ כאשר חלוקת התפקידים ביניהם לא היתה ברורה. המבקר ממליץ בעקבות כך לתקן נוהל מעודכן וחד משמעי.
המבקר חושף ליקויים חמורים גם בהגשת תיקי אישום נגד המעורבים שכן נעצרו. בהרבה מקרים לא סווגו התיקים ב"רקע לאומני" – דבר שמקשה עד לא מאפשר אישום בבית משפט.
המבקר ממליץ כי המשטרה והפרקליטות יפעלו למיצוי הליכי העמדה לדין של המעורבים באירועי הפרה של הסדר הציבורי על רקע גזעני או לאומני.