בג"ץ הפך היום (רביעי) את החלטתו משנת 2020, כששופטי העליון החליטו בדעת רוב כי הבתים בהתנחלות מצפה כרמים לא יפונו. ההחלטה התקבלה לפני כשנתיים, בניגוד לעמדת היועמ"ש לשעבר אביחי מנדלבליט, שסבר שניתן להכשירם.
במסגרת הדיון בבית המשפט העליון, בהרכב מורחב של 7 שופטים, נדונה השאלה האם ניתן ליישם את "תקנת השוק" בנוגע לאדמות היישוב מצפה כרמים, קרי: האם הממונה על הרכוש הממשלתי הנטוש נהג בתום לב כאשר מכר את אדמות היישוב לסוכנות היהודית.
עורכי הדין ירון קוסטליץ ואביעד שאולזון ממשרד קוסטליץ ושות' מסרו כי: "אנו שמחים מאוד שבית המשפט העליון קיבל את עמדת המתיישבים, והפך את התוצאה של פסק הדין הקודם של בית המשפט העליון, לפיו המתיישבים היו צריכים לפנות את ביתם. אחרי מאבק ארוך, יוכלו המתיישבים להישאר בבתיהם, ואין שמחה גדולה מזו".
מצפה כרמים הוקם בתחילה כמאחז מדרום-מערב להתנחלות כוכב השחר. ב-1999 גובש "הסכם המאחזים" בין ראשי מועצת יש"ע ובין ראש הממשלה ושר הביטחון דאז, אהוד ברק, שבו הוסכם על פינוי והקפאת מאחזים מסוימים ועל העתקתם של אחרים, ובשנת 2000 עבר מצפה כרמים למיקומו הנוכחי.
מיקומו הנוכחי של המאחז נקבע על בסיס תוכנית המתאר של היישוב כוכב השחר – אלא שאז התברר כי למרות שהוא נמצא בתוך תוכנית המתאר של היישוב, חלק מהמבנים שבו הוקמו על קרקע פלסטינית פרטית, ולא על אדמות מדינה כפי שחשבו בתחילה.
ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו: "אני מצדיע לתושבים החלוצים והנפלאים של מצפה כרמים ושמח על החלטת בג"ץ בעניין היישוב. יחד עם שותפינו למחנה הלאומי אנחנו נקים לאחר הבחירות ממשלה לאומית יציבה וחזקה שתסדיר סופית את היישוב ותפעל לשגשוגה וביסוסה של ההתיישבות הצעירה והותיקה בכל חלקי ארצנו".
מארגון בצלמו נמסר: "אנחנו מברכים על ההחלטה. בג"ץ הבין סוף סוף שכמו כל אזרחי ישראל גם לתושבי יהודה ושומרון מגיע זכויות אדם. אנחנו מקווים שהחלטה זו תהווה סנונית ראשונה להבנה של כל מערכת המשפט והתקשרות בישראל שזכויות אדם מגיעות לכל אדם גולל גם יהודים שגרים ביהודה ושומרון."
בני גנץ יזם את הבקשה לדיון נוסף שמנע את הפינוי כל הכבוד לו.