מליאת הכנסת אישרה היום (ב') בקריאה ראשונה הצעתו של סגן רה"מ ושר המשפטים גדעון סער לתיקון חוק ההוצאה לפועל.
תיקון החוק נועד לקדם פתיחת תיקים הוגנת ומאוזנת יותר בהוצל"פ ולהגן על חייבים מפני תפיחה לא מידתית של חובותיהם בגלל שכר טרחת עו"ד או עלויות ההליך האחרות.
הצעת חוק ההוצל"פ עוסקת בתביעות על סכום קצוב המוגשות להוצל"פ.
בכך מקדם שר המשפטים מהלך כפול – הן מהלך שמבטיח מידתיות בגידול החוב במקום תפיחה בלתי פרופורציונלית שלו והן מהלך שמייצר תמריצים חיוביים שנועדו לעודד חייבים לשלם את חובותיהם בדרכים נוחות יותר וחכמות.
בחלק הראשון תיקון החוק מבקש לייעל את ההליך עבור הנושים ולתמרץ את החייבים לשלם מבלי לשאת בעלויות נוספות.
לשם כך מוצע לקבוע חלופה ליידוע של החייב בטרם פתיחת תיק בהוצל"פ – תובע שניסה לאתר את החייב אך לא הצליח ליידע אותו יוכל עדיין לפתוח תיק בהוצל"פ בכפוף לתנאים הקבועים בהצעת החוק.
לאחר פתיחת התיק, תוכל מערכת ההוצל"פ לאתר את החייב על בסיס המידע שברשותה (החוק מקנה למערכת ההוצל"פ לאחר פתיחת התיק אפשרות גישה למאגרי מידע כמו במרשם האוכלוסין, בביטוח הלאומי ועוד) וליידע את החייב בדבר קיומו של החוב ופתיחת התיק.
יחד עם זאת, אם נפתח התיק בדרך הזו והחייב ישלם את החוב בתוך 45 ימים ממועד קבלת האזהרה הוא לא יידרש לשלם שום עלות נוספת מעבר לחוב המקורי שלו.
כלומר, התיקון מעניק לנושים דרך נוספת לפתוח תיק בהוצאה לפועל גם אם לא הצליחו לוודא שהחייב קיבל את ההתראה לפני פתיחת התיק, אך גם מאפשרת לחייבים שנפתח להם תיק לשלם את חובם בלי עלויות נוספות של שכר טרחה, אגרה או ריבית פיגורים.
בחלק השני מבטיחה הצעת החוק זכות אוטומטית לחייבים להתגונן מפני תביעות.
במצב כיום – בתביעה על סכום קצוב יש לחייב 30 ימים לשלם את החוב או לבקש מבית המשפט רשות להתגונן מפני התביעה אם הוא סבור שאינו צריך לשלם. זוהי בקשת רשות ולא זכות אוטומטית.
הליך זה חל גם בתביעות שנוגעות, למשל, לתשלום חשבון חשמל, סלולר, תשלום למיון בבית חולים, ועוד, ובלבד שסכום התביעה אינו עולה על 75 אלף ש"ח.
מוצע לחזק את מעמדו של החייב בהליך ולקבוע שבמקום הגשה של בקשת רשות להתגונן תהיה לחייב זכות להתגונן בפני התביעה שהוגשה נגדו.
כלומר, אין צורך בדיון מקדמי בבקשת הרשות להתגונן אלא תהיה לחייב זכות מוקנית להגיש כתב הגנה בתיק ולבקש ששופט יכריע בתביעה.
כאמור, תיקון החוק מצטרף למהלך שקידם שר המשפטים לקביעתו של מתווה גבייה הוגן יותר בהסכם הזיכיון של כביש 6.
שר המשפטים זיהה את הארכת הזיכיון של כביש 6 כהזדמנות לשנות את מודל הגבייה ולהפוך אותו מידתי יותר לטובת הציבור.
שר המשפטים הביא לשני הישגים משמעותיים – המתווה החדש מבטיח יידוע מלא של החייבים על חובותיהם. שנית, המתווה החדש מבטיח כי חייבים שישלמו בתוך פרק זמן קצר יזכו בפועל להפחתה של כ-420 ₪ בעלויות הנצברות לחוב שלהם. הפחתה עצומה וחסרת תקדים.
במסגרת ההסכם, התחייב בעל הזיכיון בכביש 6 כי יפתח תיקים בהוצל"פ נגד חייבים רק לאחר שווידא שיודעים על קיום החוב ושניתנו להם לפחות 30 ימים לשלם את החוב עוד לפני שנפתח להם תיק בהוצל"פ.
יתרה מכך, לאחר פתיחת התיק, כל החייבים שלהם חובות מתחת ל- 450 ₪ – לא יידרשו לשלם שכר טרחה אם ישלמו את חובם בתוך שלושה שבועות. המשמעות היא עצומה – ל- 40% מחייבי כביש 6 תהיה הזדמנות להסדיר את חובם תוך זמן קצר ובכך למלט עצמם מהעול של תשלום 422 ₪ נוספים לשכר טרחת עורכי דין.
וכלל החייבים של כביש 6 יזכו ליידוע מלא טרם פתיחת תיק בהוצל"פ.