ראש הממשלה בנימין נתניהו:
"אנחנו יודעים בדיוק מה קורה בתוכנית הגרעין האיראנית. איראן חושבת שהיא תשיג נשק גרעיני, אני שב ואומר – ישראל לא תאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני. אני גם קורא לכל מדינות המערב להטיל את מנגנון הסנקציות האוטומטיות באו"ם, snapback sanctions, עכשיו."
הערכת אמ"ן: איראן תוכל להשיג פצצה גרעינית תוך שנתיים
בעקבות חיסולו של מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה שלאיראן, קאסם סולימאני, דחה צה"ל מיום שלישי שעבר להבוקר (שלישי) את הצגת הערכת המודיעין השנתית, וזאת על מנת לאמוד את השפעת המבצע על הצפי לשנה הקרובה. לפי ההערכה, סילוקו של סולימאני מהזירה מהווה אירוע מרסן ומצנן לתקופה הקרובה, וגם הזדמנות, שלכיוונה דוחפים יותר ויותר בכירים במערכת הביטחון, לתקוף בעוצמה את עשרות האתרים הצבאיים של איראן בסוריה ולפגוע בפרויקט ההתבססות שלה שם. זאת בשעה שהמשטר בטהרן עסוק בהפגנות הפנים ובלחץ האמריקני הכבד נגד תוכנית הגרעין.
במקביל סבורים באמ"ן כי איראן ממשיכה להתקדם בקצב איטי וביכולתה להגיע תוך כשנה לחומר מספיק כדי לייצר פצצה גרעינית אחת, בנוסף לשנתיים של ייצור הטיל שיישא אותה.
הערכת אמ"ן השנתית מתייחסת גם לשהיית הכוחות האמריקניים במזרח התיכון: חרף מגמה כללית שהחל הנשיא ברק אובמה, ולפיה על ארה"ב לעזוב את האזור, ל-85 אלף החיילים האמריקנים באזור צפויים להצטרף בתקופה הקרובה 18 אלף חיילים.
"מעצמה" נוספת שאליה מתייחסת הערכת אמ"ן בכובד ראש נוגעת לרשתות החברתיות, תופעת הפייק ניוז והמהפכה הטכנולוגית, שמאפשרת בין השאר לרכוש כלי תקיפת סייבר ב"דארק נט" (רשת האינטרנט המחתרתית).
שני איתותי אזהרה נוספים עולים מהערכת המודיעין השנתית לגבי זירות הקרובות יותר לישראל. הראשון הוא שחיזבאללה משמר את מאזן ההרתעה עם ישראל, ולא יהסס לתקוף שוב – גם במחיר הידרדרות לעימות – אם אנשיו ייהרגו בסוריה על ידי ישראל.
האיתות השני נוגע להתרעה האסטרטגית זו השנה השלישית ברציפות מפני נפיצות המצב ביהודה ושומרון, לאור התחמשות יורשיו האפשריים של אבו מאזן והבחירות הפלסטיניות, שעלולות לעלות את חמאס לשלטון גם בגדה.
לצד כל אלה, גם השנה הערכת הכללית של אמ"ן מדברת על סבירות נמוכה למלחמה יזומה מצד אויבי ישראל.
עזה והרשות הפלסטינית: רגיעה עם סכנה
דווקא הזירה שבה נרשמה המלחמה האחרונה של ישראל, ובה פועל אויב צבאי מובהק וחמוש, מבטיחה יותר הזדמנות לשקט מאשר לעימות צבאי. לאחר ש"הפגנות השיבה" כשלו, וחמושי חמאס בעצמם הדפו בגופם מפגינים שהגיעו להפרות הסדר האחרונות בגדר הגבול, פניו של ארגון הטרור הן לרגיעה.
ועדיין, לפי הערכת אמ"ן, חמאס לא בדרך להיות "פתח 2", אלא יפעל ימשיך במאמצי ההסדרה עד לגבול שישאיר אותו בתודעה הפלסטינית כארגון התנגדות לאומי. לפי ההערכה, חמאס ימשיך גם השנה בבניין הכוח, עם התעצמות ברקטות מדויקות יותר לצד רחפנים אוספים ותוקפים, חיזוק מנהרות הלחימה, ההתקרבות לגבול ושיבוש פעילות צה"ל.
חמאס צפוי להגיע להסדרה עם ישראל תוך הפרדה מוחלטת בין סוגיית השבויים והנעדרים לבין ההקלות הכלכליות, שישראל תאפשר בתמורה להמשך השקט וריסון הג'יהאד האיסלמי. כך למשל, חמאס יימנע ממעצרים המוניים של אנשי ג'יהאד או ארגונים סוררים, אך ימשיך במגמת הרגיעה כל עוד היא תסייע לו לשרוד.
כבר היום יש שיפור משמעותי בחיי העזתים: מחצית מהזמן יש חשמל בבתים, מים זורמים אחת ליומיים ומחסור קטן יותר בתרופות, בהיקף של כ-20% לעומת 50% לפני שנתיים.
לגבי הרשות הפלסטינית, ממשיכים באמ"ן להתריע מפני הסלמה שתנבע משינוי שלישראל אין כמעט השפעה עליו: הבחירות – שלפי הסקרים יעלו את חמאס לשלטון בגדה, ובכל מקרה עלולות שלא להתקבל על ידי הצד המפסיד.
בנוסף, הסתלקותו הטבעית המתקרבת של אבו מאזן, שבהגדרה לא מאמין בהתנגדות אלימה, כבר מעוררת מחנות יורשים שמתחמשים לקראת יום פקודה.
באמ"ן הופתעו מצעדים דרמטיים שבהם נקטה הרשות השנה, כמו הסירוב לקבל את כספי המיסים מישראל כמחאה על קיזוז הכספים המיועדים למשפחות מחבלים.
סוריה – פיתוח ידע לנשק כימי
משטר אסד לא יתפנה לסוגיית ההתבססות האיראנית, שאותה הוא רחוק מלאהוד, עד שישיג שליטה מלאה בשני מוקדים עיקריים שעדיין בוערים: כיס המורדים באידליב ומרחב הגבול עם טורקיה.
צבא אסד ממשיך להשתקם מהמלחמה, אך סוריה מוגדרת בהערכת המודיעין השנתית כ"מדינת אמצע והחולייה החלשה בציר השיעי שבין טהרן לחיזבאללה". הכוחות הרוסים יישארו בסוריה מתוך רצון להשפיע גם ב-2020 על המרחב ולקבל עוד חוזי שיקום מדמשק. כיום בסוריה יש 5,000 חיילים רוסים ונוכחות מכרעת בנמלים הימיים, לעומת 600 חיילים אמריקנים בלבד.
הצבא הסורי ממשיך במחקר ופיתוח של נשק כימי (בינתיים הוא לא חזר לייצר טילים כימיים), ולוטש עיניים גם לנשק ביולוגי.
30 אלף חמושי המיליציות השיעיות הפרוסים בסוריה, בהם בוגרי חיזבאללה, לא מאיימים עדיין בכיבוש הגולן. במקביל נמצאים כיום בסוריה כ-800 חיילים איראנים. נוכחותם קטנה ככל שמתגברות התקיפות הישראליות, נקודה שמהווה שיקול במצדדים בהגברתן. בגולן הסורי תימשך נוכחות חיזבאללה המוגבלת לצד תאים ראשונים גם של חמאס וג'יהאד איסלאמי.
חיזבאללה – עדיין ללא טילים מדויקים, אך עם נכונות למלחמה
סימנים ראשונים של השפעת חיסול סולימני, שהיה בסיס הגב הכלכלי והלוגיסטי של חיזבאללה, ניכרו כבר בנאומו של חסן נסראללה בשבוע החולף. באופן חריג הוא הסתייג מהזיקה האיראנית וציין שהסיכול היה עניין אמריקני-איראני. באמ"ן מפרשים זאת כפיתוח אפשרי של עצמאות של חיזבאללה, אף שהוא ימשיך לקבל תקציב שנתי נדיב ממשמרות המפכה – כ-800 מיליון דולר בשנה.
חיזבאללה, כמו טהרן, נתפס גם השנה כמרכז כובד משמעותי מול ישראל, עם צבא משוכלל ומיומן. פרויקט הדיוק של הארגון – שאמור להפוך אלפי רקטות טיפשות לטילים שפוגעים ברדיוס של 10 מטרים מהמטרה – עדיין לא ממומש באופן מבצעי מלא, חרף רצונו של נסראללה להתקדם עם המהלך שובר השוויון מבחינת ישראל.
איראן – ההחלטות הקשות של חמינאי
שני זרקורים עיקריים מפנה אמ"ן לאיראן לקראת השנה שבפתח: חיסולו של סולימאני כארכיטקט ההפצה הצבאית של רעיון ההפיכה האיסלמית במזרח התיכון ותוכנית הגרעין המוקפאת לכאורה. ההשפעה המיידית: שיקומה של ההרתעה האמריקנית באזור באופן שעשוי להקרין גם על תוכנית הגרעין.
באגף המודיעין של צה"ל מעריכים שהמנהיג העליון עלי חמינאי יהיה חייב לקבל השנה הכרעות קשות באשר לכלכלה והגרעין. תזכורת: בשיא פריחתה הכלכלית, במאי 2018, מכרה איראן 2.8 מיליון חביות נפט בחודש. אך לאחר נסיגת ארה"ב מהסכם הגרעין ירדה הכמות לשפל של 300 אלף חביות בחודש, מבלי שיעלו מחירי הנפט בעולם. תקציבה השנתי של איראן הוא 115 מיליארד דולרים, 60% ממנו מבוסס על הכנסות ממכירת נפט.
אף שהלחץ מהרחוב גובר, אין סימנים לתנאי ההכרחי להצלחתה של כל הפיכה: הצטרפות הצבא לעם כדי לסלק את ההנהגה. באיראן, כידוע, יש שני צבאות. הצבא הרגיל שכולל 800 אלף חיילים, וצבא "ספייר", המורכב ממשמרות המהפכה, עם כמיליון חיילים, בנוסף לשלושה מיליון אנשי הבאסיג', ארגון פנים שאמור לדכא כל ניסיון לערער את השלטון. יחד עם זאת, באמ"ן מעריכים שאיראן נכנסת לתקופה מאתגרת מאוד, עם ירידה בשיעור האזרחים הסבורים כי הדת היא הסוגייה החשובה ביותר.
לפי הערכות אמ"ן, הצעדים שעליהם הכריזה איראן שמסירים את התחייבויותיה מהסכם הגרעין, הם עדיין בגדר התרסה וצבירת קלפים למו"מ עתידי על הסכם חדש. כל עוד טהרן לא סילקה את פקחי הגרעין משטחה, נראה שההתקדמות בהעשרת אורניום היא איטית ומטרתה אינה בהכרח להפוך למדינת סף גרעין.
באמ"ן מעלים סימני שאלה בנוגע למחליפו של סולימאני, איסמעיל קאאני, שיחזור למשבצת מפקד גיס בהירככיה של משמרות המהפכה ולא כ"בן" המקורב למנהיג, או כזה שעם נחיתתו בסוריה, על פיו יישק דבר. איראן תנסה למצב השנה את עיראק כבסיס אש, הרבה יותר מאת סוריה, בתקווה שתצליח להוציא משם את הכוחות האמריקניים.
במקביל, איראן תמשיך להשקיע גם השנה בחמאס ובג'יהאד האיסלאמי כאלמנט איסלאמי בתוך הרשות הפלסטינית נגד ישראל.
דאעש: הארגון לא יעלם השנה
המזרח התיכון מייצר מחזות בלתי אפשריים: צבא ארה"ב, הרחוק מנסיגה מהאזור, תקף לאחרונה מיליציה שיעית בעיראק שאותה הוא מימן עד לפני כמה שנים כחלק מהמלחמה בדאעש. למרות הפסדה של המדינה האיסלמית במלחמה בעיראק ובסוריה, באמ"ן מעריכים שהארגון הקיצוני עדיין פעיל, וכך יישאר גם ב-2020. זאת משום שמאות מאנשיו נהרגו בפיגועים שהוציא בשנה החולפת, שבה איבד את מנהיגו אל בגדדי בחיסול אמריקני. הפיגועים בוצעו בעיקר באפריקה, וכך גם יהיה בשנה הקרובה. אך אנשי דאעש ממשיכים להילחם בצבא המצרי בסיני ויש להם נוכחות אפילו בעיר דרעא, שלא רחוקה מדרום הגולן.
אמ"ן: מטייסת רחפנים ועד לשימור טאלנטים
ומול כל אלה, נהנים באמ"ן מגידול במשאבים ובתקציבים, שמביא את הארגון לשורת שינויים ושדרוגים: מהקמה של טייסת רחפנים, דרך גידול דרמטי באיסוף הוויזואלי באמצעות התחברות למצלמות, ועד לתוכנית לחיזוק ושימור הכישרונות הצעירים בתוך הארגון. באמ"ן יגדילו השנה את פרויקטי הסייבר ההתקפי והלחימה הפסיכולוגית להשפעה על ציבור האויב, שיתעצמו בצורה ניכרת בעולם הלוויינות רבת הסנסורים. ענן מידע אחד וגדול ישרת את כל אגף המודיעין, ובסיסים באגף יאוחדו ויפעלו לצד שב"כ ומוסד, באופן שייעל את התפוקות המודיעיניות מול כל אחת מהזירות.