גורם מדיני סיכם הערב (שני) את ביקורו של ראש הממשלה יאיר לפיד בגרמניה ואמר כי להבנתו באירופה לא שוררתת אופטימיות באשר לחתימה של הסכם הגרעין בין איראן והמעצמות.
"חלק אומרים שזה בגלל הקשחה של העמדה האמריקנית בעקבות השיח עם הגורמים הישראלים", אמר הגורם וציין שהייתה במקביל גם הקשחה של העמדה האיראנית.
לדברי הגורם, ישראל הציגה הוכחות חדשות לאירופים בעניין הגרעין האיראני. "נתנו הוכחה לאירופאים שהאיראניים מרמים, בעודנו מדברים". הגורם הדגיש שמדובר במידע חדש שהשפיע על מקבלי ההחלטות.
בנוסף, הוא הדגיש שהיחסים המתחממים בין רוסיה ואיראן והחשש שהסנקציות "יעלמו דרך רוסיה" דחפו את אירופה להקשחת העמדות. לדעתו, גם איום הכטב"מים תרם לתהליך.
"כרגע אין שיחות", הדגיש הגורם, "ויגיע הרגע בלוח הזמנים שיהיה צריך להגיד ש"זה נגמר", אנחנו לא יודעים מה בדיוק לוח הזמנים. אנחנו נעשה מה שאנחנו חושבים שנכון לעשות מתי שאנחנו חושבים שנכון לעשות את זה, לא צריך לבקש רשות ולא צריך להודיע מראש. אנחנו כן רוצים לדחוף לדיאלוג אסטרטגי על השלב הבא. אנחנו רוצים הסכם, אבל רוצים הסכם טוב. אפשר להגיע להסכם טוב, אם יהיה איום צבאי אמין זה יחזיר את האיראנים לשולחן".
שמסכם את הביקור בגרמניה ציין שעבור ראש הממשלה ההצדעה של חיילים גרמניים היה רגע עוצר נשימה.
הגורם המדינה ציין שהקנצלר הוא איש מאוד נעים, אחד על אחד הוא חם ונגיש. "יש חזרה של אנשי המרכז לשלטון באירופה", ציין הגורם והזכיר ש"ביידן הוא הימין של המפלגה הדמוקרטית".
הגורם ציין שהמנהיגים שוחחו במהלך המפגש על ההתפחויות הפוליטיות ברחבי העולם.
הוא התייחס למתיחות הביטחונית הגואה ביהודה ושומרון ואמר כי הרשות הפלסטינית חייבת לעשות הרבה יותר יותר למיגור האלימות בעיקר בגזרות ג'נין ושכם, "אם היא רוצה שיקחו אותה ברצינות".
"ראש הממשלה תומך בחיזוק הרשות, אך צריך שיעשו הרבה יותר נגד הטרור. ביקשנו היום מהגרמנים להבהיר זאת לרשות הפלסטינית", אמר הגורם והזכיר שהגרמנים מסייעים בפרויקטים רבים בשטחי הרשות.
עוד הוסיף הגורם שאין שיחה של ישראל עם גורמים באירופה שהנושא של ההסתה בספרי החינוך ומוסדות החינוך הפלסטיניים לא עולה.
הגורם נשאל אם נושא ההתבטאויות הקשות של אבו מאזן בזמן הצהרות משותפות עם קנצלר גרמניה עלה בפגישה בין לפיד ושולץ וענה, "הקנצלר הוא ידיד ישראל גדול, הוא אמנם לא הגיב בזמן אמת לאבו מאזן, אבל הוא הגיב כראוי קצת זמן אחרי זה ולפיד מבין את הסיטואציה. ההשוואה בין השואה לעניין הפלסטיני נובע גם מבורות, לגבי מה שהיה אז ולגבי מה שקורה עכשיו. אנחנו לא צדיקים לגמרי, אבל אין מה להשוות"
בעניין המשבר מול רוסיה, הדגיש הגורם המדיני, "אנחנו יותר ממוכנים לעזור ולסייע לאירופה. ישראל אמרה כל השנים – להיות דמוקרטיה ליברלית זה לא מספיק. אם אתה לא מוכן להגן בכוח על החופש שלך, יקחו לך את החופש. אנחנו מוכנים לעזור בזה".
"רוסיה במשבר עם כל הדמוקרטיות בעולם", הוסיף, "העצימות מול ישראל נמוכה כי ישראל הייתה זהירה ואנו לא חלק מהאירוע". הגורם ציין שראש הממשלה נשאר בעמדתו שהפלישה לאוקראינה הייתה לא מוצדקת, ושדברים קשים שהתרחשו במקומות רבים, בלתי נסלחים".
בהתייחסו למשבר מול רוסיה בעניין הסוכנות היהודית אמר, "לגבי הפעילות של הסוכנות היהודית ברוסיה, יש דיון ב-19 לחודש, גילינו באיחור שהבעיה של הסוכנות ברוסיה החלה עוד לפני המלחמה באוקראינה. רוסיה לא אוהבת פעילו שכזו, במיוחד פעילות שמביאה לכך שאנשים טובים עוברים למדינה אחרת. עובדים על זה ומנסים לפתור את זה".
הגורם המדיני נשאל על מחאת יוקר המחייה והקביעה ש"בברלין יותר זול" וענה, "אם מישהו חושב שלחיות בברלין או בישראל זה רק שאלה כלכלית, אז הוא לא מבין את המהות. צריך להלחם ביוקר המחיה וזה נושא שמעסיק אותנו. חצי מהשיחה עם הקנצלר היה על מה שקורה בגרמניה בעניין הזה – הולך להיות חשוך וקר בברלין בחורף הקרוב".
הגורם ציין כי בשאלה שהועלתה על ידי אחד מניצולי השואה שהתלוו לראש הממשלה בנוגע לשאלת העבר מצעד החיים לגרמניה התשובה הישראלית היא שיש לשקול את ההצבעה באופן רציני.