שר האנרגיה, יובל שטייניץ בכנס סייברטק גלובאל בתל אביב:
"זיהינו ונטרלנו מתקפת סייבר רצינית שהיה בכוחה לשתק את אחת מתחנות הכוח שלנו"
שר האנרגיה השתתף ב'סייברטק גלובאל', אחד הכנסים הגדולים ביותר בישראל ואירוע הסייבר הגדול בעולם מחוץ לארה"ב, שמתקיים היום ומחר באקספו תל אביב, בהשתתפות בכירי תעשיית הסייבר העולמית בהם נציגי חברות בינלאומיות, גורמי ממשל ועוד
ראש מערך הסייבר הלאומי, יגאל אונא: "כ-8,600 דיווחים, פניות והתראות על חשדות לאירועי סייבר התקבלו במהלך השנה האחרונה במרכז הארצי לניהול אירועי סייבר"
אלוף במיל' יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל: "בשנת 2019, היו על חברת החשמל 11,000 התקפות סייבר בדקה"
אודי מוקדי, מייסד, מנכ"ל ויו"ר CyberArk הכריז על הבמה כי החברה מקימה מרכז פיתוח בבאר שבע בפארק "גב ים נגב" ותגייס 100 עובדים על פני שלוש שנים
באירוע מתקיימים מגוון פאנלים ואירועים בנושא מהפיכת הסייבר בשלל תחומים, ביניהם: רפואה, תעופה, תשתיות, כלכלה, הזירה הפוליטית ועוד
שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, יובל שטייניץ, נשא דברים ב"סייברטק גלובאל 2020": "מתקפות סייבר יוכלו לייצר נזק ברמה של צ'רנוביל. לאנשים יש אפשרות לייצר נזק לכל המערכות הקריטיות. לפי הבנתי המערכת הרגישה ביותר היא תחום האנרגיה. בלי יכולות אנרגיה, הכל קורס. למרות ההתקדמות בתחום הסייבר אנחנו חייבים לשים דגש חשוב על הגנה לתחום אנרגיה. אנחנו מצליחים לראות ולנהל את הסיטואציה בתחום הסייבר מהמרכז בבאר שבע. לפני מספר חודשים זיהינו ונטרלנו מתקפת סייבר רצינית שהיה בכוחה לשתק את אחת מתחנות הכוח שלנו".
כ-8,600 דיווחים, פניות והתראות על חשדות לאירועי סייבר התקבלו במהלך השנה האחרונה במרכז הארצי לניהול אירועי סייבר של מערך הסייבר הלאומי – כך חשף היום יגאל אונא ראש המערך בדברים שנשא באירוע "סייברטק גלובאל 2020". כמו כן ציין אונא כי בנוגע לתשתיות הקריטיות של מדינת ישראל, ניתן לדווח על אפס פגיעות סייבר.
מתוך כ-8,600 הדיווחים, יותר ממחצית (4,415), התקבלו מאזרחים ומארגונים במשק למרכז 119 של המערך הממוקם בבאר שבע, והשאר התקבלו ממערכות לזיהוי איומים. כשני שלישים (3,233) מהדיווחים ל-119 אומתו לאחר בדיקה כאירוע סייבר – נסיונות לחדירה לאמצעי מחשוב בדרגה כלשהי. נתונים אלו אינם כוללים צירי דיווחים נוספים למערך. מתוך הדיווחים שהתבררו כאירוע סייבר, כמחצית (48%) היו דיווח על חדירה למערכות מחשוב, קרוב לרבע (21%) היו דיווחים על גניבת מידע, ו-15% נסיונות דיוג. שאר הדיווחים עסקו בחולשות במערכות מחשוב (7%), תוכנה זדונית כגון כופרה (5%), פגיעה ברציפות התפקודית כגון השחתת אתרים (2%), ומעקף מנגנוני הזדהות (2%).
לדברי אונא בכנס, באחרונה חלה בעולם עלייה מדאיגה במתקפות סייבר מסוגWiper – מתקפה שגורמת למחיקת נתוני המחשב ומקשה על שחזורו. "תקיפות שמטרתן גניבת מידע היו הנפוצות ביותר השנה, אך באחרונה מתחילים לראות אסקלציה למתקפות שמטרתן השמדת המידע". בין המתקפות הבולטות בחומרתן: מתקפות באמצעות שרשרת האספקה של הארגון, מתקפות כופרה, ניתוב תעבורה זדוני (חטיפת DNS) ומתקפות אפס ימים (Zero Day).
לדבריו בכנס, "מהירות היא שם המשחק בסייבר – המרוץ הוא נגד השעון ולכן ישראל נוקטת בגישה יזומה שצופה את נקודות התורפה הקריטיות לחדירה למערכות מידע של ארגונים ופועלת לסגירתן המהירה. המטרה היא למנוע אפשרות למתקפת סייבר רחבה על המשק". אונא הציג בכנס את הפעילות הפרואקטיבית של המערך לצמצום חשיפה של ארגונים למתקפות סייבר. כחלק מפעילות זו, ביצע המערך באחרונה פנייה יזומה ליותר מ-3000 ארגונים עם הנחיות ספציפיות כיצד להימנע מאיום סייבר מסוים. כך, כתוצאה מפעילות לצמצום החשיפה של ארגונים לחולשת אבטחה חמורה בטכנולוגיית VPN נסגרו 95% מהממשקים החשופים לאיום במשק. ישראל דורגה ראשונה בעולם בקצב צמצום החשיפה על פי דירוג של Bad Packets.
לגבי האופק הטכנולוגי, אמר אונא בכנס כי "בינה מלאכותית היא שדה הלחימה החדש שילווה אותנו בעתיד הקרוב". לדבריו, האתגר המיידי לפתחנו הוא לוחמת סייבר כנגד מערכות בינה מלאכותית (Adversarial AI) – ניסיונות לגרום למכונות מבוססות בינה מלאכותית לפעול בניגוד לייעודן על מנת לגרום לפגיעה. "הבינה המלאכותית כבר כאן, בניגוד לאיומים שמעבר לאופק, עשורים קדימה, כגון הצפנה פוסט קוונטית".
פרופ' דניאל חיימוביץ', נשיא אוניברסיטת בן גוריון בנגב, אמר באירוע: "כנשיא האוניברסיטה אני גאה שאנו שהאוניברסיטה מהווה את נותן החסות המייסד של ׳סייברטק׳ בשבע השנים האחרונות. רה"מ הראשון, שעל שמו האוניברסיטה נקראת, אמר לפני שנים רבות שכדי להיות ריאליסט בישראל, יש להאמין בניסים. חסות זו אותה אנו מעניקים ל׳סייברטק׳ מראה כיצד ניסים כאלה קורים.
כשבן-גוריון אמר זאת, איש לא דמיין את באר שבע כפי שהיא היום. בשנה שעברה, רה"מ נתניהו עמד פה על במה זו ואף ציין זאת. החל משבוע זה, גם סייברארק פותחת מרכז בב"ש. אנו מייצרים בב"ש אקוסיסטם זהה לזה שב-MIT. זה נס אמיתי. רק לפני שבוע השקנו באקוסיסטם זה את רובע החדשנות שיפעל בצמוד לאוניברסיטה. ניסים אלה התחילו ב-2004 עם המעבדה של דויטשה טלקום באוניברסיטה ומשם הכל פרח לאקוסיסטם מפואר.
באקדמיה אנחנו אומרים שהסיוטים שלכם הם החלום של החוקרים שלנו. עבורנו זו הזדמנות. באוניברסיטת בן-גוריון, בשילוב התעשייה והצבא, מצאנו את המרשם הנכון להתמודד עם סיוטים כאלה. הקרבה בין כל הגורמים האלה, שיכולים לשבת יחד לקפה, גורמת להם לאבחן בעיות ולמצוא את הפתרונות המתאימים ביותר. מדעני האוניברסיטה עובדים כעת על פתרונות לבעיות שאנחנו עוד לא מכירים, פתרונות שיבטיחו את העתיד של כולנו. אנחנו עושים משהו יוצא דופן. מזמין אתכם לעלות לשעה קלה על רכבת כדי להגיע ולראות מה קורה אצלנו. זה העתיד של תחום הסייבר".