לאחרונה חלה התקרבות נוספת בין רוסיה לאיחוד האמירויות בצל הימשכות המלחמה באוקראינה. ביקורו של נשיא האמירויות ברוסיה בשבוע שעבר מעגן את עמדתן הניטרלית של מדינות המפרץ הפרסי ואת מעמדה של איחוד האמירויות כמקלט בטוח עבור בעלי הון ואוליגרכים רוסים שנמלטו מאימת המלחמה. יחסי הסחר של איחוד האמירויות עם רוסיה הולכים ומתרחבים מאז פלישתה של רוסיה לאוקראינה בחודש פברואר האחרון.
בשבוע שעבר ביקר נשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד ברוסיה למפגש חשוב עם הנשיא ולדימיר פוטין. ההחלטה על הקיצוץ בייצור הנפט, אשר קודמה על ידי סעודיה ורוסיה, זכתה לתמיכה רחבה מהאמירויות, ומוכיחה עד כמה יחסיה עם ארה"ב הם קרירים ובעייתיים. ביקורו של בן זאיד בסנט פטרבורג מעגן את עמדתה הניטרלית של איחוד האמירויות מאז החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה לפני כשמונה חודשים. איחוד האמירויות הכריזה מספר פעמים במהלך החודשים האחרונים כי היא תומכת בפתרון מדיני שיפתור את הסכסוך הרוסי-אוקראיני. האימרותים הדגישו באופן חד משמעי כי הבעת תמיכה באחד הצדדים רק תרחיב עוד יותר האלימות בין שתי המדינות הלוחמות.
מאחורי העמדה הניטרלית הזו עומדים שיקולים כלכליים חשובים. הסחר בין איחוד האמירויות לרוסיה נמצא בצמיחה מתמדת, וכנראה שהוא יסתכם בשנת 2022 בכחמישה מיליארד דולר לעומת כארבעה מיליארד דולר בשנת 2021. חשוב להדגיש כי הנשיא פוטין ומקורביו העשירים מעוניינים בניטרליות שנוקטת איחוד האמירויות, ואשר נמנעת מהצטרפות לסנקציות של המערב נגד רוסיה. כמו כן, האופי של כלכלת האמירויות נוח מאוד לבעלי הון ואוליגרכים רוסים.
הרוסים מרוצים מהמגזר העסקי והפיננסי של איחוד האמירויות: במהלך השנים האחרונות הרחיבו בעלי הון רוסים את השקעותיהם באמירויות, ומאז פרוץ המלחמה בפברואר הפכו הנמלים האמירתים מקלט עבור היאכטות המפוארות והמשוכללות של האוליגרכים הרוסים שחששו מהסנקציות המערביות. היות ואיחוד האמירויות לא הצטרפה לסנקציות של מדינות המערב, היה לרוסים קל להעביר כספים רבים לבנקים באמירויות, ובמיוחד באבו-דאבי.
יש לציין כי חברת התעופה הלאומית האמירתית, אמירייטס, היא אחת מחברות התעופה הבודדות בעולם שממשיכות לטוס מרוסיה ואל איחוד האמירויות. במקביל, רשויות התעופה האמירתיות מאפשרות למטוסים פרטיים מרוסיה לנחות ללא בעיה. סביר להניח כי מדובר במטוסים של אוליגרכים רוסים, ויש אפילו חשד שבמטוסים הללו הועברו כספים ששייכים לאותם אוליגרכים.
אין ספק כי יחסי איחוד האמירויות עם רוסיה פורחים ולא נראה שהם ייפגעו בחודשים הקרובים. נראה שלשני הצדדים נוח לקיים את היחסים החמים והלבביים, במיוחד בכל מה שקשור ליחסי הסחר בין שתי המדינות. למנהיגי האמירויות, כולל הנשיא מוחמד בן זאיד, לא מפריע להעניק חסות לבעלי הון ולאוליגרכים רוסים, אשר מזרימים כספים לבנקים האמירתים. זאת למרות שבחודש מרץ העביר כוח המשימות לפעילות פיננסית את איחוד האמירויות לרשימה האפורה, בחשד לפעילות הלבנת הון בהקשר של רוסיה. ברור לכל שמנהיגי האמירויות ימשיכו באותו הקו שבו נקטו עד עכשיו ולא יעזו לשנות אותו. יחסי הסחר עם רוסיה ימשיכו לשגשג, בעוד הכלכלה האמירותית ממשיכה לצמוח בזכות ההכנסות הרבות מנפט ומתיירות.