תחקיר של ערוץ 4 הבריטי מעורר סערה בעולם: מהתחקיר עולה כי תנאי העבודה במפעלים של חברת האופנה הסינית SHEIN הם הקשים בעולם. על פי התחקיר המפעלים לא עומדים בחוקי ההעסקה וכוללים בין היתר ימי עבודה ארוכים של 18 שעות ללא הפסקה, יום חופש אחד בודד בחודש, שכר זעום ועונשים על הספק נמוך מהמצופה.
SHEIN הוא מותג האופנה המהירה הצומח ביותר בעולם. ומה הופך את המחירים הנמוכים עד כדי גיחוך לאפשריים שגורמים לכל חרדי להזמין במשלוח מיוחד עד לפתח ביתו את המותג הזול.
את המתרחש מאחורי הדלתות הסגורות של החברה, חשף הסרט התיעודי Inside The Shein Machine של ערוץ 4 הבריטי.
בסרט התיעודי, אותו מנחה העיתונאי אימאן עמרני, נכנס לראשונה עובד סמוי למפעלים של SHEIN במחוז גואנגג'ואו הסיני ויוצא עם רשמים מדאיגים: בעוד שחוקי העבודה הסיניים מגבילים את שעות העבודה לעד 40 שעות בשבוע, המצלמות הסמויות מתעדות את העובדים מתחילים לעבוד ב-8 בבוקר ומסיימים את יום העבודה בשעות הבוקר המוקדמות.
"במפעל מתקיימת מערכת לא אנושית", אומר הכתב הסמוי לעמרני, "העובדים צפויים לייצר מאות פריטים בכל משמרת, כאשר השכר היומי הממוצע של עובד במפעל הוא עלוב". על פי התיעודים השונים בסרט, השכר החודשי של העובדים במפעל SHEIN מגיע לכל היותר ל-500 פאונד בחודש (שווה ערך לכ-2,000 שקלים) כדי לייצר 500 פריטי לבוש ביום.
במהלך 47 הדקות של הסרט, ניתן לשמוע את העובדים במפעל מדברים על מצבם העגום, אחד מהם אמר בין היתר: "אין דבר כזה ימי ראשון כאן", מה שאומר שגם לא עומד לרשותם יום השבתון השבועי המקובל על פי חוק.
המנהלים במפעל תודעו מתפקדים תחת לחץ עצום לעמוד בספקים גבוהים שמצופים מהם, מה שיצר סביבת עבודה מתישה ודוחקת עבור הצוות. על רקע התסכול, העובדים נכנסו באופן קבוע לחילוקי דעות עם המנהלים על בקרת איכות ועומסי העבודה.
החברה טוענת מנגד שהיא נוקטת במדיניות קפדנית בנושא רווחה ובכלל ומצהירה כי "אנו מעסיקים סוכנויות צד שלישי לביצוע ביקורות סדירות במתקנים שלנו. נאפשר להם מסגרת זמן לתיקון הכשלים, ואם הם לא יעמדו בכך, ננקוט פעולה מיידית".
בתגובה לסרט, מסר דובר החברה את ההצהרה הבאה: "אנו מודאגים מאוד מהטענות שהוצגו בסרט, אשר מפרים את קוד ההתנהגות המקובל. ביקשנו מידע ספציפי מערוץ 4 וכל אי ציות לקוד, יטופל במהירות"
בשמחת זקנתי …
איך מעסיקים את הסינים במפעל שקניתי בו את הבגדים
מסכנים איך אתה מדבר