לא מספיק שמתנהלת בסוריה מלחמת אזרחים ארוכה ועקובה מדם, בתקופה האחרונה החלה לסבול המדינה הערבית הענייה מהתפרצות קשה של כולרה. ברחבי סוריה התגלו יותר מאלפיים חולים. זאת כאשר משבר המים הולך ומחמיר ותשתיות חשובות ביותר נהרסו במלחמה. המצוקה הקשה מורגשת היטב בבתי-החולים בסוריה. מאושפזים רבים סיפרו לכלי התקשורת שהם ידעו שהמים מזוהמים, אבל הם היו חייבים לשתות אותם על מנת לשרוד.
בחודש ספטמבר נפטרו שלושים בני אדם כתוצאה מהתפרצות כולרה ברחבי סוריה. המחלה הזיהומית הקשה החלה להתפשט במדינה בחודש ספטמבר ועוררה בהלה וזעם במחנות הפרימיטיביים והצפופים שבהם חיים פליטים מסכנים ומיואשים הנאלצים לסבול מתשתיות לקויות ביותר, ללא מים זורמים ומערכת ביוב מסודרת.
החולים הראשונים בכולרה אובחנו על ידי מערכת הבריאות הסורית בתחילת ספטמבר במחוז דיר א-זור שבמזרח סוריה. האזור העני הזה תלוי במים המזוהמים של נהר הפרת, אשר משמשים את התושבים להשקיה ולשתייה. היות ותושבי האזור שותים ישירות מנהר הפרת, הם נאלצים לסבול מכאבי בטן, סחרחורות, הקאות ושלשולים. המים של הפרת ידועים לשלטונות כמזוהמים, אבל הם אינם עושים מאומה כדי לשנות את המצב ולהקל על התושבים. מאז התפרצותה של הכולרה בדיר א-זור היא הגיעה גם לחסקה, א-רקה וערים נוספות. ממשלת סוריה הודיעה שחולי כולרה התגלו בשישה מתוך 14 המחוזות במדינה.
חשוב להדגיש שכולרה היא מחלה זיהומית אשר מועברת באמצעות מים מזוהמים או מזון נגוע. כולרה יכולה לגרום לשלשול חמור. ארגון הבריאות העולמי מציין כי רוב החולים בכולרה צפויים לסבול מתסמינים קלים ולא מסוכנים. ישנם מקרים שחולי כולרה אינם מפתחים תסמינים כלל. אולם, אם חולפות מספר שעות שבהן החולים אינם מקבלים את הטיפול הראוי, הם עלולים למות מהמחלה הזיהומית הזו.
המצב קשה במיוחד במחנות הפליטים שבהם התנאים הסניטריים קשים מאוד והדאגה רבה סקרב התושבים המסכנים. המצב בערים הוא טוב יותר, כאשר יש מעורבות גבוהה של מערכת הבריאות המקומית. הביוב במחנות הפליטים זורם פעמים רבות ממש ליד האוהלים של התושבים, ביניהם זקנים, נשים וילדים. רבים מהם כבר אינם מסוגלים לשבת או לישון בגלל הריחות המצחינים של הביוב הזורם. ישנם מקרים בהם הביוב גולש ממש לתוך האוהלים ומרגיז מאוד את המשפחות שמתגוררות בהם.
יש לציין שיותר מ- 350 אלף בני אדם נהרגו בסוריה מאז פרוץ מלחמת האזרחים העקובה מדם בשנת 2011. המלחמה האיומה הזו החריבה אזורים שלמים במדינה והרסה חלק ניכר מהתשתיות שלה, כולל מתקני התפלה ומשאבות מים. כמו כן, סוריה סובלת ממחסור חמור במים. מחזור זה החמיר עוד יותר בגלל משבר האקלים שתוקף את העולם כולו. נדמה כי השלטון הסורי אינו משקיע כמעט שום מאמץ או משאבים על מנת לשפר את המצב הרעוע שמכביד מאוד על תושבי המדינה.
ארגון הבריאות העולמי מודאג מאוד מהתפרצות הכולרה בסוריה. הארגון ציין לאחרונה בפני כלי התקשורת שיותר מחמישים אחוז מהמתקנים של מערכת הבריאות הסורית אינם מתפקדים בגלל מלחמת האזרחים המתמשכת. לפי גורמים בכירים באו"ם מדובר בהתפרצות הקשה ביותר של הכולרה בסוריה מאז שנת 2009.
אין ספק כי התפרצות הכולרה בסוריה היא חמורה ביותר ומסבה סבל נוראי לתושבי המדינה הערבית הענייה שסובלת גם כך רבות ממלחמת אזרחים קשה. על השלטונות בראשות הנשיא בשאר אסד לעשות כל מאמץ כדי להקל על התושבים המסכנים והמיואשים ולהביא למיגורה של המחלה הזיהומית הזו. אולם קשה להאמין שאסד ומקורביו ישקיעו מספיק מאמצים לטפל בנושא החמור והרגיש הזה. סביר להניח כי ראשי הערים יקבלו את עיקר הסיוע מהרשויות, ולא מחנות הפליטים שסובלים במידה רבה יותר מהתפרצות הכולרה. צריך לקוות כי ארגונים בינלאומיים, ביניהם האו"ם והצלב האדום, יעשו כל מאמץ כדי לסייע למערכת הבריאות הסורית במאבקה בהתפרצות הכולרה ברחבי סוריה. מדובר במשימה מורכבת וקשה. מלחמת האזרחים גרמה להרס אדיר של תשתיות הקשורות למערכת הבריאות המקומית, ושל תשתיות באופן כללי. אם המחלה הזיהומית הקשה הזו תתפשט למחוזות נוספים בסוריה, ובמיוחד למחנות הפליטים, היא עלולה לגרום לנזק בריאותי רחב היקף ולהביא למותם של אנשים רבים, ביניהם תינוקות וילדים.