לאחרונה התעוררה סערה חדשה בגרמניה: נודע כי אדנאן טאבאטאבאי, המשמש כיועץ של שרת החוץ הגרמנייה אנאלנה ברבוק, מביע תמיכה במשטר האייתוללות באיראן לעיתים קרובות. אותו יועץ נחשב למקורבה של ברבוק. תחקיר מדוקדק שנעשה על טאבאטאבאי בידי העיתון הגרמני הבילד חושף כי מכון המחקר אשר בבעלותו מקבל סכומי כסף נדיבים מממשלת גרמניה שמועברים לגורמים הקשורים להנהגה בטהרן.
ידוע לכל כי במשך שנים רבות היו לגרמניה יחסים אמביוולנטיים עם הרפובליקה האסלאמית של איראן. מצד אחד, גרמניה התלוננה על ההפרה החוזרת ונשנית של זכויות אדם במדינה, האפליה הקשה נגד נשים והקהילה הגאה, והכחשת השואה הבלתי נסבלת של קברניטי המשטר האיראני; מצד שני, גרמניה מקיימת יחסים עם איראן מתחת לשולחן וסוחרת איתה בקנה מידה רחב כבר שנים רבות. הנס דיטריך גנשר היה שר החוץ המערבי הראשון שביקר באיראן שלאחר המהפכה האסלאמית של פברואר 1979, בשנת 1984. גרמניה הפכה לשותף סחר עיקרי של איראן לאחר סיומה של מלחמת איראן-עיראק בשנת 1988. מאז ידעו יחסי שתי המדינות עליות ומורדות. איראן מחזיקה בגרמניה שגרירות בברלין ושלוש קונסוליות בפרנקפורט, המבורג ומינכן, ואילו גרמניה מחזיקה באיראן שגרירות בטהרן בלבד.
אולם כעת, יותר מחודש לאחר שכוחות הביטחון האיראניים רצחו את מהסא אמיני וגרמו לגל המחאה הגדול ביותר נגד ההנהגה בטהרן מאז המהפכה האסלאמית של אייתוללה חומייני לפני 43 שנה, נראה שגרמניה עברה את הגבול בכל הקשור ליחסיה הבעייתיים עם איראן. לאור הסערה החדשה שעורר טאבאטאבי, נוצר הרושם כי אין גבול לחוצפה ולצביעות של גורמים בהנהגה בברלין, ובמיוחד בקרב שרת החוץ הגרמנית.
אדנאן טאבאטאבאי משמש כבעלים של מכון מחקר הנקרא בשם קארפו. הוא מגדיר את עצמו בתור יועץ של שרת החוץ הגרמניה, אנאלנה ברבוק. יש לציין כי תפקידו ועצם היותו מקורב לשרה הבכירה הביאו אותו לשמש גם כפרשן לענייני איראן ברשת הטלוויזיה הגרמנית דבליו די אר. הוא העז במסגרת פרשנותו להביע עמדות תומכות וחיוביות דווקא למשטר האייתוללות באיראן. זאת כאשר הוא אינו מעז להעביר ביקורת כלשהי על המשטר האכזרי ושולל זכויות האדם הזה, ואינו מערער בשום פנים ואופן את ההנהגה בטהרן. כל זאת כאשר הוא משמש בשיא חוצפתו כיועץ של שרת החוץ הגרמנייה.
להתנהלות האמביוולנטית של טאבאטאבאיי יש הסבר מצוין: אביו שימש כשגריר איראן בגרמניה במשך מספר שנים, והיה נחשב לאחד האנשים הקרובים יותר לחומייני ששלט במדינה מאז ההפיכה בשנת 1979 ועד לפטירתו בשנת 1989. בתחקיר של הבילד התגלה שמכון המחקר שבבעלות טאבאטאבאי קיבל תקציב מכובד של 900 אלף יורו על מנת לקדם דו-שיח בין איראן לבין שכנותיה, על חשבונם של משלמי המסים בגרמניה. מומחים גרמנים טענו בתוקף כי הכסף שקיבל "היועץ לשרת החוץ" נזרק לפח ולא נעשה בו שימוש כלל לנושא שאליו הוא היה מיועד. הסערה הזו הולכת ומתעצמת בגרמניה כאשר ההפגנות ברחבי איראן הולכות ומתגברות.
אין ספק כי התנהלות של "היועץ" אדנאן טאבאטאבאי היא בעייתית וחצופה ביותר, ועל שרת החוץ ברבוק להדיחו מיד מתפקידו. על ממשלת גרמניה לפעול במהירות ולבטל את תמיכתה הנדיבה במכון המחקר שבבעלותו. ייתכן שאם יחסיה של גרמניה עם איראן היו פחות בעייתיים, המצב היה שונה, וברלין לא הייתה מעזה "לרקוד על שתי החתונות". ברור שטאבאטאבאי ניצל היטב מעמדו ואת היותו של אביו שגריר גרמניה בטהרן בעבר ובעל קשרים חמים עם חומייני כדי להשיג תפקיד מכניס ומכובד כיועץ לשרת החוץ הגרמנייה, ואף לקבל תקציב מכובד ביותר כדי לקדם את "יחסיה של איראן עם שכנותיה". צריך לקוות כי השרה ברבוק תשקיע את מיטב המאמצים כדי להעיף את "היועץ" טאבאטאבאי, ובהמשך אף לסדר את היחסים הבעייתיים עם טהרן.