רשות החשמל מפרסמת שימוע ציבורי בדבר עדכון תעריפי החשמל לשנת 2023 התעריף לצרכן בייתי מייצג צפוי לעלות בכ-8.2%.
בהתאם לשימוע, התעריף לצרכן ביתי מייצג צפוי לעלות בכ-8.2%. התעריף צפוי להיכנס לתוקף ב-1.1.2023, לאחר קבלת החלטה סופית.
לאור משבר האנרגיה העולמי אשר השפיע באופן משמעותי על מחירי הדלקים ליצור חשמל. עלות הפחם הגבוהה גרמה לעלייה בתעריפי החשמל בשנת 2022, וצפויה להשית עלויות גבוהות גם בשנת 2023. מחירי הפחם גבוהים משמעותית מעבר להכרה התעריפית שהייתה קיימת עד כה.
לצד העלייה במחירי הפחם מצטרפים גורמים נוספים שהביאו לעליה בתעריף החשמל:
עיכוב בבניית תחנות הכוח הגזיות שיאפשרו את סגירת התחנות הפחמיות המזהמות (1-4) באורות רבין; עיכוב בפרויקט הסבת שאר היחידות הפחמיות מיצור בפחם ליצור בגז; אי מתן אישור לשעות יצור נוספות בשל היתר הפליטה הניתן ע"י המשרד להגנת הסביבה על יחידות 6-9 באתר אשכול של חברת החשמל; עליה חדה בשער החליפין הדולרי; עליה מתמשכת במדד המחירים לצרכן; ועליות הריבית בארץ ובעולם.
על מנת למתן את עליית התעריף כמה שניתן, פעלה רשות החשמל יחד עם מנהל המערכת (חברת נגה) לצמצום השימוש בפחם החזוי לשנת 2023 על ידי שינוי הוראות ההפעלה של היחידות הפחמיות.
כמו כן, פרסמה הרשות שימוע לקביעת בסיס יצור חדש לחברת החשמל שבו תוקנה מתודולוגיית מימון מקטע היצור בחברת החשמל והופחתה עלות מקטע זה לצרכנים. המתודולוגיה החדשה כוללת הפחתת שיעור התשואה להון של חברת החשמל והפחתת תקורות המטה והנהלת החברה.
עוד החליטה הרשות לפרוש את החוב שנוצר בגין הגידול החד בעלות הפחם בשנת 2022 לשלוש שנים, זאת מתוך הנחה זהירה כי ניתן יהיה לסיים את השימוש הפחם ברוב מכריע של ימות השנה בתום שלוש שנים.
במהלכים אלה איזנה הרשות בין הצורך לשמור על יציבות פיננסית של משק החשמל לבין מיתון ההשפעה על הצרכנים במשק.
על אף העלייה בתעריף, מחירי החשמל בישראל נמצאים מתחת לממוצע בעולם.
שינוי מרכזי נוסף המיושם עם עדכון תעריף החשמל הנוכחי הוא שינוי מקבצי הביקוש (משב"ים) בהתאם להחלטת הרשות שפורסמה ביולי 2022. מטרת השינוי היא התאמת מבנה התעריפים השעתיים למבנה המשק, הכולל ייצור באנרגיות מתחדשות באחוזים הגדלים משנה לשנה.
יישום ההחלטה על שינוי מקבצי שעות הביקוש ותמחור התעריפים בהתאם למודל שפורסם, מסייעים לתמרץ צריכה חכמה, באופן אשר יאפשר לצרכנים להסיט את צריכתם משעות העומס ובכך להוזיל בעתיד את עלות החשמל וכן לסייע בקידום מעבר לשימוש באנרגיות מתחדשות ואגירת אנרגיה.
צריך לחזור לנירות ולעששיות
אז למה עבדתם עלינו????