לאחרונה פורסם במצרים כי נעשה "פשע" על ידי מספר סופרים מצרים: הם קיימו קשרים עם ישראל. אגודת הסופרים המצרית היושבת בעיר הבירה קהיר הזמינה שני סופרים וסופרת לשימוע שיאפשר את סילוקם המוחלט מהאגודה היוקרתית. הסיבה לכך נעוצה בכך שהיצירות של אותם סופרים תורגמו לשפה העברית, והסופרת העזה להצטלם עם השגריר הישראלי לשעבר בקהיר, ד"ר דוד גוברין. חבל שלאור היחסים המדיניים, הכלכליים והביטחוניים המצוינים המתקיימים בין נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי לממשלת ישראל, עדיין לא מתקיימת נורמליזציה ביחסי שתי המדינות.
לעיתים נדמה שהסכם השלום שנחתם בין ישראל למצרים בשנת 1979 אינו שווה דבר: אגודת הסופרים המצרית זימנה בדחיפות שלושה סופרים מפורסמים לשימוע אשר יגרום מיד לסילוקם מהאגודה כיוון שהם קיימו "נורמליזציה" עם מדינת ישראל. לפי ההוראות המפורשות של האגודה, חל איסור חמור על קיום כל קשר מכל סוג שהוא עם הישות הציונית. אגודת הסופרים המצרית צפצפה בזמנו על הנשיא אנואר סאדאת שחתם על הסכם השלום עם ראש ממשלת ישראל מנחם בגין, ולא הסכימה להפצרותיו כי על האגודה לקיים קשרים עם ישראל.
מדובר בשלושה סופרים מפורסמים שהם יוסף זיידאן, עלאא אל-אסוואני- שספרים של שניהם תורגמו לעברית- והסופרת מונה פרינס, אשר צולמה במחיצתו של שגריר ישראל לשעבר בקהיר, ושאף הודיעה לאחרונה, כי תומכת באופן מוחלט בנורמליזציה בין ישראל למצרים. יש לציין כי זיידאן הודיע בפייסבוק כבר בשבוע שעבר כי הוא משעה את עצמו מאגודת הסופרים המצרית שהוא היה חבר בה כארבעים שנה.
הודעתו של זיידאן הרגיזה את יושב ראש האגודה, עלאא עבד אל-האדי, שטען בתוקף כי אסור להתפטר באמצעות רשת חברתית, דוגמת פייסבוק. לדבריו, אם זיידאן התכוון לפרוש ברצינות היה עליו להגיע למשרדי האגודה בקהיר ולהודיע על כוונתו. הסופר הידוע לא התרגש מדבריו של יושב ראש האגודה והדגיש כי מעולם לא קיבל מהם שום דבר בתמורה לדמי החבר שהפקיד אצלם בכל חודש מדי ארבעים שנה. על כן, הוא אינו מתכוון להופיע בפניהם, כי הוא ממילא כבר התפטר.
הסופר עלאא אל-אסוואני עזב את מצרים לפני שלוש שנים והיגר לארה"ב שבה הוא מתגורר עד היום. הוא לא הפגין אומץ כמו חברו הסופר זיידאן, אלא שלח תירוץ לא משכנע על כך שספריו יצאו לאור בלונדון, ומשם, נוצר מצב שבו "היהודים לקחו אותם והדפיסו אותם". מדובר בתירוץ שלא שכנע כלל את אגודת הסופרים המצרית שנחושה לסלקו.
הצילום המשותף הרגיז מאוד את אגודת הסופרים המצרית, והדבר בא לידי ביטוי בשאלתו של יושב ראש האגודה אל-האדי, האם בכוונתה של הסופרת המשמשת כמרצה מבוקשת בקהיר ובאלכסנדריה להרצות גם בישראל.
חשוב להדגיש כי אגודת הסופרים המצרית מתנגדת בכל תוקף להסכם השלום שנחתם בין ישראל למצרים בשנת 1979 במהלך כהונתו של הנשיא סאדאת, ומאז היא דוחה כל ניסיון לקיים מפגשים מכל סוג שהוא בין סופרים ישראלים ומצרים. מי שנפגע במיוחד מחרם של האגודה בשל קשריו החמים עם ישראל היה הסופר והמחזאי המנוח, עלי סאלם, שנפטר בשנת 2015. הוא היה ידוע בקשריו החמים עם ישראל ואף ביקר בה, דבר שהרגיז מאוד הן את השלטונות והן את אגודת הסופרים במצרים. האגודה ממש החרימה את סאלם בשנותיו האחרונות למרות יצירותיו הנפלאות, והכל בגלל שהוא האמין בנורמליזציה עם מדינת ישראל.
אין ספק כי מדובר בצעד נבזי ביותר של אגודת הסופרים המצרית. צעד זה ראוי לכל גנאי, וברור שעל ממשלת מצרים להטיל עונשים וסנקציות על האגודה הזו, אשר מפגינה אנטישמיות ושנאה כלפי ישראל. חבל שבצל היחסים המדיניים, הכלכליים והביטחוניים הענפים בין שתי המדינות, לא מתקיימת נורמליזציה. קשה להבין את ההתנהגות הנבזית של האגודה לאחר שנים כה רבות שחלפו מאז נחתם ההסכם השלום בין ישראל למצרים. אנשי רוח ישראלים אינם מבינים עד היום את ההתנהגות של אגודת הסופרים המצרית. הם סבורים שדווקא סופרים, משוררים, מחזאים ובעלי מקצועות נוספים בתחום הזה צריכים להיות פתוחים יותר, להיפגש עם אנשי ספרות ישראלים ולהוביל ביחד איתם את מחנה השלום. אם דבר שכזה אינו מאפשר, הוא נותן יד להמשך קיומו של שלום קר בין ישראל למצרים.