התובע בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג, כרים קאן, אמר אתמול (שלישי) בנאום בפני אנשי בית הדין כי הוא מעוניין "לבקר בשנה הבאה בפלסטין". דבריו נאמרו במסגרת התיק שמונח לפתחו, בו הוא אמור לקבל החלטה בנוגע לחקירה בעניין מבצע "צוק איתן" ופעילות צה"ל ביהודה ושומרון בשנים האחרונות.
בבית הדין בהאג אישרו בפני כאן חדשות כי "ביקור בפלסטין הוא אחד מהיעדים של התובע בשנה הבאה", ולא ברור מה תהיה התגובה הישראלית לבקשה שכזו.
ישראל אינה חברה בבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, ובהקשר של החקירה בעניין צוק איתן התקבלה החלטה שישראל לא תשתף פעולה. עו"ד ניק קאופמן, בעברו סנגור בבית הדין הפלילי הבינלאומי, אמר לכאן חדשות כי "כרים קהאן בחר את מילותיו בקפידה. וזאת לאור הלחצים מהצד הדיפלומטי שהוא מקדם את החקירה שלו בעניין השטחים". לדבריו, קאן לא אמר שהוא מתכוון להגיע לישראל – אלא ש"אחת השאיפות היא להגיע".
הסיכוי שהצהרותיו של התובע הכללי, המביעות שאיפה להגיע לרמאללה, יתממשו במציאות הן די קלושות, כיוון שראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, שכינה את בית הדין אנטישמי, ככל הנראה לא יאפשר לו להיכנס לשטחים.
בישראל מעריכים כי בית הדין בהאג לא יתמקד בתלונה שהגיש ערוץ אל ג'זירה בעיניין מותה של העיתונאית הפלסטינית-אמריקנית, שכן מדובר באירוע נקודתי שעדיין נבדק בישראל. ההערכות אלה מביאות בחשבון את אירוע המרמרה ב-2010 שבו התובעת בזמנו קבעה כי אינו ברמת חומרה שבית הדין עוסק בה, ובמקרה של פרשת אבו עאקלה מדובר בהרוגה אחת ולכן לא בטוח שידונו בנושא בהאג.
בבית הדין מתנהלת כרגע חקירה פתוחה נגד ישראל על כמה נושאים אחרים. החשש בישראל הוא שפגיעה בעצמאות מערכות האכיפה והמשפט יקשה על המדינה ובכיריה ברמה הבין-לאומית. העיקרון הבסיסי בדין הבינלאומי הוא "עקרון המשלימות" – כאשר למדינה יש מערכת חקירה ומשפט עצמאית, עניינית ולא תלויה פוליטית, כלומר לא מתערבים למעט חריגים.
המשנה הקודם ליועמ"ש לעניינים בינ"ל, דר רועי שיינדורף אמר לאריה גולן ביומן הבוקר כי דווקא הדרך שבה ישראל מנהלת את המדיניות לעניין חלוקת הסמכויות (בנושא המנהל האזרחי לדוגמה) לדעתו לא מתווה את מדיניות בית הדין, אך שחקנים בין-לאומיים ימתינו לראות מה קורה בשטח, כאשר כמובן מה שרלוונטי הוא אותה עצמאות מערכות החקירה והמשפט בישראל.
שילך לעזה
זל 😎
אין בעיה פלסטין נמצאת בגהנם
ימח שמם,