לאחרונה מתברר כי מצבה הכלכלי של ירדן נעשה חמור עוד יותר, עד כדי שצעירים רבים אינם רואים את עתידם במדינה. רוב האזרחים מיואשים ומתוסכלים מיוקר המחיה ההולך ומתגבר וחוששים מתסיסה פנימית בירדן. לפי מה שנראה כרגע, המצב הכלכלי רק יחמיר ולא ישתפר, כאשר בית המלוכה אובד עצות ואינו מצליח למצוא את הפתרונות הנכונים שייקלו ולא במעט על האזרחים המסכנים שרק רוצים לפרנס בכבוד את משפחותיהם.
המצב הכלכלי בחודשים האחרונים מתסכל עוד יותר את תושבי ירדן. רבים מהם מרוויחים משכורות עלובות של כמה מאות דינרים לחודש. אפילו בצפון המדינה, שנחשב לאזור מבוסס יותר, קיימת מלחמת קיום של האזרחים שמתקשים להתפרנס בכבוד. התשתיות גם שם גרועות, כולל מקומות בילוי ואטרקציות נוספות, ומקשות על חייהם של התושבים. התסכול הרב של העם הירדני מופנה לא פעם גם כלפי מדינת ישראל. בשנים האחרונות נותר מצב שבו רוב העם הירדני מעוניין שבית המלוכה יבטל את הסכם השלום עם ישראל.
ברוב האזורים בירדן אין הרבה משרות פנויות והמשכורות נמוכות למדי. האזרחים נאלצים לבזבז במהירות את משכורותיהם כדי להתקיים, והרשויות אינן מסתכלות עליהם ועל הקשיים הרבים שלהם. תושבים רבים גם מתוסכלים מכך שפליטים סורים "גונבים" משרות רבות המיועדות לאזרחי המדינה. המחירים התייקרו במהלך החודשים האחרונים, והדבר בא לידי ביטוי בסחורות ובמוצרי צריכה, אפילו מוצרים בסיסיים כמו שמן, סוכר ואורז. גם מחיר העוף עלה, ותושבים רבים אינם יכולים להרשות לעצמם לקנות עופות, אפילו בסופי שבוע ובחגים.
המשבר הכלכלי בירדן הגיע לשיא עם ההתייקרות במחירי הדלק. נהגי המשאיות בדרום המדינה הנחשב לאזור מוזנח וכושל החליטו לפתוח במחאה כלפי השלטונות, ולפני קצת פחות מחודש הם יצאו לשביתה נרחבת. בשל כך, סחורות ומוצרים לא הגיעו לנמלים, והייצוא הירדני כמעט מושבת לחלוטין. חומרי גלם לא הובלו על ידי משאיות למפעלים ולבתי-החרושת, והייצור בהם הושבת ופגע בהם קשות. סקטורים נוספים במדינה נפגעו וספגו הפסדים רבים. בנוסף, בעלי חנויות ועסקים בדרום ירדן, ובמיוחד במחוז מעאן, שבתו לאות סולידריות עם נהגי המשאיות, תוך שהם דורשים הוזלה מהירה של מחירי הדלק במדינה.
השביתות הרבות הובילו לעימותים רחבי היקף בין צעירים למשטרה, שאף כללו קריאות להפלת הממשלה הנוכחית. אולם ההנהגה בעמאן לא התרגשה מההפגנות ומהעימותים והבטיחה כל מיני הבטחות כלליות למפגינים. בהמשך נורה למוות סגן מפקד משטרת מעאן בזמן שפעל לפיזור אחת ההפגנות. כוחות הביטחון הירדניים עצרו תוך זמן קצר עשרות חשודים במעשה. באחת הפשיטות המשטרתיות נהרגו שלושה שוטרים נוספים.
חשוב להדגיש כי המשבר הכלכלי בממלכה התגבר עוד יותר בשנים האחרונות בעקבות משבר הקורונה ובעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. העלייה המסיבית במחירי הדלק וההפגנות הרבות שפרצו בעקבותיה מוכיחות עד כמה החברה הירדנית נמצאת במצוקה כלכלית וחברתית שרק הולכת וגדלה. בנוסף, ישנם גורמים בירדן שטענים שהממשלה מטילה הגבלות רבות המקשות במידה רבה על משקיעים פוטנציאליים באופן שחוסם ומגביל את הפיתוח הכלכלי והמסחרי במדינה. הגבלות אלו מונעות גם קידום של פרויקטים נרחבים שיכולים לתת פרנסה לאזרחים רבים, ביניהם בוגרי מוסדות להשכלה גבוהה.
אין ספק כי המצב הכלכלי והחברתי בממלכת ירדן חמור, וכי על הממשלה ובית המלוכה לעשות כל מאמץ על מנת לשפר ולא במעט את מצבם העגום של האזרחים המתוסכלים והמיואשים. המאמצים של הרשויות צריכים לכלול גם את המחוזות בדרום המדינה אשר סובלים מהזנחה של השלטון מזה שנים רבות. המלך עבדאללה יודע שעליו להתאמץ ולמצוא פתרונות מהירים למצוקה הכלכלית המעיקה של התושבים, אחרת הדבר יוביל לתסיסה פנימית נגדו, שתבוא לידי ביטוי בהפגנות רבות. אסור שהדבר הזה יקרה לאור מערכת היחסים הרגישה בירדן בין הבדואים, השבטים והפלסטינים. מדינת ישראל צריכה גם להיות מודאגת מהמצב הנוכחי בממלכה, במיוחד לאור החשש שאם בית המלוכה הירדני יופל, תוקם בירדן מדינה פלסטינית שעלולה למרר את חייה של ישראל. כבר עכשיו ישנם אזרחים ירדנים רבים המעוניינים בביטול הסכם השלום עם ישראל. צריך לקוות כי ממלכת ירדן תקבל בקרוב סיוע פיננסי רחב היקף מארה"ב וממדינות מערביות נוספות, וכן ממדינות המפרץ העשירות. כל סיוע יוכל לשפר במידת מה את מצבם העגום של אזרחיה של ירדן.
יש לאנטישמים האלה תמיד קורבן
המדינה הפלסטינית צריכה להיות בירדן ולהעביר אליה את הפלסטינים. אין מקום לעוד מדינה בין הים לירדן ראו הוזהרתם זה מתכון לאסון.
מצויין תוקם מדינה פלסטינית בירדן! אחלה רעיון…(למרות שגם עבר הירדן המזרחי גם שלנו..)
רעיון טוב באמת שיפילו את עבדלאאה ויקימו מדינה של ערבים סתם כי אין עם כזה פלסטיני .
כמו שאין כבר עם ירדני…
מדינה פלסטנית לא היתה ולא תהיה מחבלים צריכים כדור ואידך זיל וגמור