לאחרונה מתברר כי סולטנות עומאן זקוקה לאיראן כדי לתווך במלחמת האזרחים העקובה מדם בתימן. הסולטנות מנהלת מזה מספר שבועות מאמץ רחב היקף על כדי לשמר את מעמדה כמתווכת ניטרלית באזור, ובכך להחזיר את היציבות השלטונית בתימן המשוסעת. בעקבות ההתקרבות שלה להנהגה בטהרן, החלה עומאן להתרחק מכל מה שקשור לנורמליזציה עם ישראל. מי שתשלם על כך מחיר כבד היא ישראל. כך למשל, בהתרחקות של פתיחת המרחב האווירי, כולל קיצור הטיסות מישראל למזרח הרחוק.
לפני כשלושה שבועות ניהלו נציגים מטעם סולטנות עומאן מגעים אינטנסיביים כדי לחדש את הרגיעה במלחמה בתימן בין הקואליציה הסעודית לחות'ים השיעים הנתמכים על ידי איראן. הפסקת האש בין שני הצדדים התוקפניים פג כבר בחודש אוקטובר. אחד החששות העיקריים בתימן הוא שהחות'ים עלולים להתעצם מחדש בקרוב באמצעות העברת כלי נשק ואמצעי לחימה מאיראן. גורמים שונים בעולם הערבי מעריכים שעומאן זקוקה לאיראן בשל השפעתה המכרעת על החות'ים שהיא מעבירה להם כספים ואמצעי לחימה בקנה מידה רחב.
לאור ההתקרבות הזו בין מוסקט לטהרן, נראה שהראשונה מנסה להראות להנהגה האיראנית שהיא אינה משתייכת לברית החשאית המתקיימת בין ישאל למדינות המפרץ הפרסי. על כן, עומאן החליטה לנקוט בצעדים מדיניים מסוימים, שאחד הבולטים שבהם הוא הרחבת חוק החרם על מדינת ישראל במועצת השורא במוסקט.
בקיץ האחרון פתחה סעודיה את המרחב האווירי שלה לטיסות מישראל. הציפייה בירושלים הייתה שעומאן תפתח גם כן את המרחב האווירי שלה בשומה לשכנתה, ובכך היא תוכל לקצר באופן משמעותי את הטיסות מישראל למזרח הרחוק. אולם נראה כי הסולטנות לא תבצע את הצעד הזה בתקופה הקרובה. הדיון בשורא במוסקט על הרחבת חוק החרם על ישראל מראה שאין כלל נורמליזציה בין מוסקט לירושלים. נראה כי ההנהגה בטהרן מעוניינת לחסום בכל מחיר את המרחב האווירי של עומאן בפני ישראל. ייתכן כי המשטר האיראני חושש גם מכך שישראל תשתמש במרחב האווירי העומאני למטרות צבאיות במקרה הצורך, ולא רק למטרות אזרחיות.
חשוב להדגיש כי עומאן חוששת מאוד מהמשך ההשלכות החמורות של מלחמת האזרחים בתימן עליה, בתור מדינה שגובלת איתה. ההנהגה במוסקט מודאגת במידה רבה מבריחה אפשרית של פליטים תימנים לעומאן, וכן מהפעילות המואצת של המל"טים של החות'ים, אשר עברו כבר בעבר במרחב האווירי העומאני ותקפו באגרסיביות רבה את איחוד האמירויות הערביות. כל זאת בנוסף לרצונה של עומאן לשמור על מעמדה הניטרלי בכל הקשור לסכסוך בין הקואליציה הסעודית לחות'ים בתימן.
אין ספק כי למדינת ישראל יש בהחלט ממה לדאוג לאור ההתקרבות של עומאן לאיראן. התקרבות זו אינה מיטיבה עם ישראל הן מבחינה מדינית והן מבחינה כלכלית. צריך לזכור כי לעומאן יש מסורת של שיתוף פעולה כלכלי וצבאי עם איראן עוד מראשית תקופת שלטונו של השאה ועד להנהגה האיראנית הנוכחית. כמו כן, עומאן מאז ומתמיד נרתעה פחות מתוכנית הגרעין של איראן בניגוד לשאר מדינות המפרץ הפרסי. ישראל צריכה לקוות כי המצב ישתנה עם הזמן, ואולי העומאנים יאפשרו בכל זאת מעבר של טיסות מישראל דרך המרחב האווירי העומאני למזרח הרחוק. מעבר זה יוכל להזיל משמעותית את העלויות הגבוהות של הדלק ושל כרטיסי הטיסה. חבל רק שבגלל התהדקות יחסי עומאן-איראן לאור המצב הרגיש בתימן, הקשרים בין ירושלים למוסקט היו צריכים להיפגע בצורה שכזו.
החל מראשית שנות השבעים של המאה עשרים, התקיימו קשרים חשאיים בין ישראל לעומאן, אשר כללו גם ביקורי גומלין חשאיים של גורמים מדיניים בכירים בישראל עם מקביליהם בעומאן. הקשרים החשאיים הללו וחתימתו של הסכם אוסלו בשנת 1993, הובילו להתחממות היחסים ולכינון יחסים מסחריים בין שתי המדינות. פרוץ האינתיפאדה השנייה באוקטובר 2000 הובילה בסופו של דבר לניתוק היחסים הרשמיים בין עומאן לישראל, וכן לסגירת הנציגויות המסחריות. למרות זאת, הקשרים החשאיים בין שתי המדינות המשיכו. באוקטובר 2018 ביקרו בעומאן ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש המוסד יוסי כהן.
עומן גהנום מו אתם בכלל²
לא לחינם הלך הזרזיר אצל העורב ….