שר המשפטים יריב לוין נפגש הערב (ראשון) עם נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות בלשכתה בבית המשפט העליון. מדובר בפגישה הראשונה בין השר והשופטת, והוגדרה כ"פגישת היכרות". זו גם הפגישה הראשונה בין השניים לאחר שהשר לוין הציג בשבוע שעבר את הרפורמות שהוא מתכנן במערכת המשפט. בתום הפגישה לא פורסמה תמונה משותפת של השניים.
במקביל לפגישה, הודיעו במטה "מאבק הגלימות", המייצג עורכי דין פרטיים, כי הוא ישבית ביום חמישי בשעה 13:00 את בתי המשפט למשך כשעה, וזאת במחאה על איום שר המשפטים לבצע שינויים במערכת המשפט. "הצהרות שר המשפטים על הרצון לחולל הפיכה במערכת המשפט, הן סכנה ברורה לדמוקרטיה הישראלית", הבהירו. "מדובר בצעדים מרחיקי לכת שיפגעו קשות באזרחי ישראל וישחקו את האיזון בין שלוש הרשויות".
במטה המאבק הוסיפו כי השבתת בתי המשפט תתבצע לכשעה אחת, בהשתתפות אלפי עורכי דין מכל רחבי הארץ, כפעילות מחאה "נגד הרס מערכת המשפט והדמוקרטיה הישראלית". במקביל תתקיים הפגנה מרכזית מחוץ לבית המשפט המחוזי בתל אביב, וצפויים אירועים דומים בשאר בתי המשפט.
בתוך כך, דיקני הפקולטות למשפטים באוניברסיטאות פרסמו היום מכתב נגד הרפורמה של השר לוין, שבו הם מבקשים להתריע בפני איומים על צביונה הדמוקרטי של ישראל. "מסתמן שהממשלה החדשה מבקשת לבצע שינוי קיצוני במבנה החוקתי של מדינת ישראל ובמערכת המשפט שלה", כתבו. "כל זאת, באופן שיסיר מעל הממשלה והכנסת מנגנונים חשובים של איזון, בקרה וביקורת, הנדרשים והמתקיימים בכל מדינה דמוקרטית. שינוי קיצוני זה עלול לפגוע בכל אחת ואחד מאיתנו".
הבוקר התייחס לנושא ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, והבהיר כי "הרפורמה היא מימוש רצון הבוחר ומימוש מהות הדמוקרטיה האמתית". הוא שלל את הצעת יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ להקים צוות משותף שיגבש את הרפורמה בהסכמה. "לא זכורה לי הצעה כזו כשהממשלה הקודמת חתמה על הסכם כניעה מול חיזבאללה. היא אפילו לא הביאה את ההסכם לכנסת", הוסיף ועקץ נתניהו. "אנחנו ננהג אחרת מהממשלה הקודמת. הנושא ידון בדיון מעמיק בוועדת חוקה חוק ומשפט, זהו הפורום המתאים והחוקי לדיון זה".
אמש דווח כי בראש סדר העדיפויות של ממשלת נתניהו נמצא קידום חוק היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה – הפיכתם למייעצים בלבד, שימונו במשרות אמון, נוסף על שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. הסיבה: נותרו שבועות בודדים עד לבחירת חברי הכנסת לוועדה ולכן בממשלה מעוניינים שיכהנו בה חברי כנסת אחרים.
שני צעדים אלו צפויים להתבצע תחילה ובתנאי שמינוי של אריה דרעי לשר יאושר בבג"ץ. אם מינויו של דרעי לתפקיד שר ייפסל – הרי שפסקת ההתגברות וביטול עילת הסבירות יקבלו קדימות . הצעד האחרון שיקודם יהיה פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה בשל מורכבותו והחשש שייתקע בבג"ץ או בשל היועצים המשפטיים.
כל מילה בסלע👍
זה לא הכי ברור שהכנסת אמורה למשול בעם לאחר שנבחרה ע”י העם? מה בית המשפט דוחף את האף הארוך שלו? במיוחד שהוא נוטה לכיוון אחד……
נתניהו מנהיג בחסד עליון.