נשיא סוריה בשאר אסד מאוכזב לאחרונה מההנהגה בטהרן. בעקבות מצבה הכלכלי החמור, איראן החלה לצמצם את אספקת הנפט המוזל שהיא הזרימה בכמויות גדולות למדינות הנחשבות לבעלות בריתה. בעקבות כך נוצר משבר אנרגיה חמור בסוריה, כאשר מפעלים ובתי-חרושת רבים ברחבי סוריה נסגרו לחלוטין, ואזרחים רבים החיים במדינה הערבית הענייה הסובלת ממלחמת אזרחים עקובה מדם, ביניהם זקנים, נשים וילדים, נאלצים לעבור את החורף הקר והקשה ללא חימום ראוי.
ידוע לכל כי איראן סובלת מבעיות כלכליות קשות, כולל משברים חמורים בתחומי האנרגיה והמים. הבעיות המורכבות הללו מתחילות להשפיע בתקופה באחרונה גם על בעלות בריתה הקרובות ביותר במזרח התיכון, וביניהן סוריה. על כן, ההנהגה בטהרן החליטה לצמצם במהרה את אספקת הנפט המוזל שהיא מזרימה לבעלות בריתה, ובמיוחד למשטרו של אסד בסוריה.
הברית המדינית, הכלכלית והצבאית המתקיימת בין איראן וסוריה נמשכת כבר שנים ארוכות, כאשר מוסקבה וטהרן אחראיות במידה רבה לכך ששלטונו האכזרי של אסד ממשיך עדיין להתקיים במדינה. רוסיה ואיראן היו המדינות המרכזיות שסייעו לדיקטטור הסורי לדכא בשיא האכזריות והרשעות את מלחמת האזרחים העקובה מדם שפרצה בסוריה בשנת 2011.
מזה מספר שבועות שגורמים בכירים בהנהגה האיראנית מעבירים מסרים ברורים וקשוחים להנהגה הסורית, כי היא תיאלץ לשלם מחיר גבוה יותר ממה שהיא התרגלה לשלם על הנפט המוזל. זאת בעקבות עליית הביקוש לנפט לשיא חדש במהלך החורף. אותם גורמים איראנים בכירים הודיעו למשטר בדמשק כי המחיר של הנפט האיראני יוכפל, ואפילו דרשו מהסורים לשלם מראש עבור הזרמתו אליהם.
כתוצאה מההודעה האיראנית, סוריה נאלצת לסבול ממשבר אנרגיה, הכולל מחסור חמור בדלק. מדובר במחסור החמור ביותר שסוריה נאלצת לחוות מאז תחילתה של מלחמת האזרחים לפני 11 שנה. משבר האנרגיה המדאיג הוביל לסגירתם של משרדים מנהליים רבים בסוריה שנסגרו במהלך חודש דצמבר למשך מספר ימים כדי לחסוך באנרגיה. בנוסף, מפעלים ובתי-חרושת רבים ברחבי המדינה נסגרו. זאת לאחר שהם לא יכלו להפעיל את הגנרטורים בעקבות מחסור חמור בחשמל. המפעלים ובתי-החרושת נלחמים בימים האחרונים מול הרשויות כדי להשיג כמויות מסוימות של דלק שיעזור להם להפעיל את אותם גנרטורים שיאפשרו להם להמשיך לעבוד. אולם נראה כי כרגע זו משימה כמעט בלי אפשרית לאור המצב המורכב שנוצר.
חשוב לציין כי רוב הבתים והבניינים בסוריה נהגו להסתמך על דלק על מנת להפעיל את תנורי החימום. אולם הדלק התייקר מאוד במהלך שנת 2022, והדבר הפך לבלתי אפשרי עבור משפחות רבות במדינה הערבית הענייה, חלקן משפחות מרובות ילדים. משפחות אלה נאלצות פעמים רבות להעביר את החורף ללא חימום נורמלי. התופעה הזו גרמה לחלק מהאזרחים לצאת לרחובות ולהפגין מול השלטונות.
אזרחים רבים אינם מסוגלים לקנות דלק בשוק השחור שמפקיע מחירים. רבים מהם נאלצו להחליף את תנורי הסולר המצוינים שלהם לתנורים הפועלים בעזרת חומרי בעירה יעילים אחרים, כמו עצים או קליפות שקדים ופיסטוקים. אלה נחשבים לחומרים זולים למדי שהאזרחים יכולים לקנות בקלות, ואשר נמצאים בכמויות עצומות ברחבי סוריה. כיום רק משפחות מעטות מרשות לעצמן לחמם את הבתים באמצעות תנורי סולר. בערים מסוימות החלו להשתמש גם בתנורים הפועלים בעזרת עצים וקליפות, בדומה לאזורים הכפריים אשר משתמשים בהם כבר תקופה ארוכה.
אצל חלק מהאזרחים המצב נעשה רק קשה יותר, כאשר מחכה להם חורף קשה מעבר לפינה. ישנם אנשים שהם ממש מיואשים ומתוסכלים מהמצב, והם נאלצים להשתמש בשיטות יצירתיות כדי לחמם את עצמם ואת משפחותיהם. יש משפחות שנאלצות לשרוף כמויות גדולות של בגדים, נעליים, אשפה ושקיות ניילון כדי להצליח לחמם את בתיהן. זאת למרות הסיכון הרב שהן לוקחות בשל הסכנה לנזקים רפואיים כבדים בעקבות החשיפה שלהן לעשן הסמיך. לאנשים רבים אין ברירה, אלא לשרוד.
אין ספק כי איראן הפקירה למעשה את בעלת בריתה סוריה מבחינה כלכלית. סביר להניח כי הנשיא אסד חש כעוס ונבגד לאור הצעד שההנהגה בטהרן נקטה בו. אולם להנהגה זו אין שום ברירה אחרת לאור המצב הכלכלי ההולך ומחמיר ברפובליקה האסלאמית של איראן, אשר אינו מאפשר להעניק לסוריה את ההטבות הכלכליות שמהן היא נהנתה קודם לכן. לא נראה שיהיה פתרון למצב שנוצר בתקופה הקרובה, וסוריה תיאלץ לסבול ממשבר כלכלי חמור יותר. חבל רק שהאזרחים הסורים הפשוטים, שרבים מהם בעלי משפחות, צריכים לסבול מאותו משבר אנרגיה שאינו מאפשר להם כמעט לקנות דלק שיוכל לחמם את בתיהם. היות ואסד לא השקיע עד כה מאמצים רבים כדי לשפר את מצבה הקשה של האוכלוסייה הסורית, ייתכן מאוד שהמחסור הזה ימשיך ויכביד עוד יותר על אזרחים רבים הנאלצים למצוא פתרונות יצירתיים כדי לשרוד את החורף הקשה שמחכה להם.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.