המוסד הביא לאחרונה לפריצת דרך ביחסים של מדינת ישראל עם המדינה האפריקאית המוסלמית צ'אד. במהלך השבוע שעבר ביקר הנשיא מהמט דבי בישראל לראשונה, וביום חמישי, 2 בפברואר, הוא אף חנך את שגרירות צ'אד ברמת-גן. יום לפני כן, הכריזו דבי וראש הממשלה בנימין נתניהו על חידוש היחסים בין שתי המדינות לאחר 47 שנה של נתק. במהלך הביקור נפגש דבי גם עם הנשיא יצחק הרצוג ושר החוץ אלי כהן. ראש הממשלה נתניהו מייחס חשיבות רבה לחידוש יחסי ישראל-צ'אד, ולדעתו שיתוף פעולה בין שתי המדינות מהווה חלק מחזרתה של ישראל ליבשת אפריקה.
זמן קצר לאחר סיומה של מלחמת יום-הכיפורים בשנת 1973 ניתקה צ'אד את יחסיה עם מדינת ישראל בלחץ שליט לוב מועמר קד'אפי ומלך סעודיה פייצל. רק לפני כשנתיים חודשו היחסים בין שתי המדינות בעקבות ביקורו בירושלים של נשיא צ'אד הקודם, אידריס דבי, שהוא גם אביו של הנשיא הנוכחי, אשר נרצח באפריל 2021. אולם למרות הרצח, החליט הנשיא החדש של המדינה האפריקאית המוסלמית להמשיך בתהליך של חימום היחסים עם ישראל. בחודש מאי 2022 הגיש שגריר ישראל בצ'אד, בן בורגל, את כתב האמנה שלו לנשיא צ'אד. מאז חידוש היחסים, ישראל מעניקה לצ'אד סיוע בתחומים רבים, בהם צבא, תעשייה, חקלאות ורפואה.
הגעתו לישראל של נשיא צ'אד החדש מהמט דבי היא בעלת חשיבות רבה ליחסי החוץ של ישראל, והיא מהווה עליית מדרגה ביחסים בין שתי המדינות. שגרירות צ'אד נחנכה ברמת-גן ביום חמישי שעבר על ידי הנשיא החדש, ומדובר בפעם הראשונה שהמדינה האפריקאית המוסלמית מחזיקה שגרירות במדינת ישראל. הנשיא דבי בן ה- 39 נכנס לתפקידו בשנת 2021, לאחר שאביו, נשיא צ'אד הקודם, נרצח באכזריות בקרב עקוב מדם עם מורדים חמושים. האב, אידריס דבי, עלה לשלטון במדינה בשנת 1990 באמצעות הפיכה, ושלט בה ביד רמה שנים ארוכות עד לרציחתו בשנת 2021.
חשוב להדגיש כי המוסד הוא הארגון שעומד למעשה מאחורי פריצת הדרך המהירה ביחסי ישראל-צ'אד. צ'אד נחשבת למדינה מוסלמית בעלת חשיבות רבה במרכז אפריקה, ומתגוררים בה 17 מיליון איש. צ'אד נחשבת למדינה משמעותית עבור ישראל בעיקר בגלל המדינות שגובלות איתה, כמו ניז'ר, סודאן, לוב ואלג'יריה. לצד מבצעים חשאיים שונים, המוסד פועל רבות במהלך השנים האחרונות לפתח אפשרויות דיפלומטיות לקשרים וליחסים של ישראל עם מדינות מוסלמיות. המוסד השקיע מאמצים רבים כדי לסייע לצ'אד לקבל משקיעים זרים שישקיעו במדינה, והוא אפילו דאג שיגיעו אליה תורמים שיזרימו כספים רבים שישפרו את מצבם של תושבי צ'אד. הרעיון המרכזי שעומד מאחורי הפעילות של המוסד הוא שהמדינות ביבשת אפריקה יראו מה קורה בצ'אד ויגיעו למסקנה שכדאי להן לפתח קשרים ויחסים עם ישראל.
אין ספק כי חידוש יחסי ישראל-צ'אד ופתיחת שגרירות של המדינה האפריקאית לראשונה בישראל חשובים מאוד למדיניות החוץ הישראלית. אנחנו עדים במהלך השנים האחרונות לחידוש יחסים בין ישראל למדינות אפריקאיות שהתנתקו ממנה בעקבות מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים בלחץ מדינות ערב. הקשר ההדוק שנוצר בין ישראל לצ'אד הוא עוד הוכחה בולטת לפעילות רחבת ההיקף של משרד החוץ הישראלי ביבשת אפריקה. צריך לקוות שבתקופה הקרובה יתחדשו יחסים של ישראל עם מדינות אפריקאיות נוספות שקיימו עמה יחסים חמים במהלך שנות השישים והשבעים של המאה העשרים.