בשבוע שעבר נפטר אחד המנהיגים החשובים של העולם השלישי שהיה ידוע בחיבתו למדינות המערב בראשות ארה"ב: נשיא פקיסטן לשעבר, פרבז מושארף, שמת בבית-החולים בדובאי לאחר מאבק ממושך במחלה קשה. מושארף התגורר באיחוד האמירויות הערביות במהלך השנים האחרונות, לאחר שיצא לגלות מרצון ממולדתו פקיסטן. המנהיג הפקיסטני נודע לשמצה בדיכוי זכויות אדם, לצד שותפות רחבת היקף עם ארה"ב במלחמה חסרת הפשרות בטרור האסלאמי, ובמיוחד בארגון אל-קאעידה.
פרבז מושארף עלה לשלטון בפקיסטן בשנת 1999 לאחר שהדיח בהפיכה צבאית את ממשלתו של נוואז שריף, שכיהן כראש ממשלה בזמנו. שריף הבטיח להביא דמוקרטיה, חוק וסדר לפקיסטן, ואף ניסה להדיח בכוחניות את מושארף מתפקיד הרמטכ"ל של הצבא הפקיסטני. אולם הוא לא הצליח במשימתו, ומושארף הצליח להדיח אותו והתמנה לנשיא המדינה. הוא שלט ביד רמה במדינה קרוב לעשור.
ייאמר לזכותו של מושארף שהוא עמד כמנהיג מאחורי הצמיחה הכלכלית המרשימה שרשמה פקיסטן שנחשבה מאז ומתמיד למדינה מוסלמית שמרנית. הוא ניסה להחדיר אליה כמה שיותר ערכים ליברליים שנועדו לשפר את מצבו של העם הפקיסטני. בכל מהלך כהונתו כנשיא, נחשב מושארף למנהיג מתון ובעל ברית קרוב של מדינות המערב. הוא נחשב לבעל ברית חשוב ביותר של ארה"ב במלחמה העקובה מדם בארגון האסלאמי הקיצוני אל-קעאידה לאחר אירועי 11 בספטמבר 2001.
למרות זאת, חשוב להדגיש כי בזמן כהונתו כנשיא פקיסטן נודע מושארף לשמצה בדיכוי ובהפרות חוזרות ונשנות של זכויות אדם, במיוחד במהלך שנותיו האחרונות בתפקיד. דוגמא בולטת להתנהלותו הדיקטטורית הייתה בשנת 2007, כאשר מושארף השעה את החוק הפקיסטני, הכריז על כינון משטר צבאי במדינה, הדיח תוך זמן קצר את נשיא בית-המשפט העליון, ואף עצר לתקופה ממושכת עורכי-דין ופעילים שמחאו על התנהלותו. צעדיו הדיקטטוריים של מושארף הובילו למחאה ענקית נגדו שערכה זמן רב.
הנשיא מושארף טען להגנתו כי הצעדים הנוקשים שבהם נקט נועדו למנוע את השתלטות הטליבאן על פקיסטן, אבל מבקריו ומתנגדיו טענו בתוקף שהוא פעל על מנת למנוע כל ביקורת משפטית על שלטונו. על כן, מושארף התפטר מתפקידו כנשיא בשנת 2008 על מנת למנוע את הדחתו, ומאז יצא לגלות מרצון באיחוד האמירויות, שבה התגורר עד מותו.
יש להוסיף כי בית-המשפט בפקיסטן ראה בחומרה רבה את הדיכוי וההפרות של זכויות אדם מצדו של הנשיא לשעבר מושארף, והוא גזר עליו עונש מוות בשנת 2019, בגין בגידה וחתירה תחת החוקה הפקיסטנית כחלק ממצב החירום שעליו הכריז כנשיא המדינה. אולם פסק הדין החמור בוטל בשלב מאוחר יותר. סביר להניח שבכל מקרה מושארף היה זוכה להגנה במקום מושבו באיחוד האמירויות, והוא לא היה מגיע למולדתו פקיסטן על מנת להישפט ולהיענש על מעשיו.
אין ספק כי מעשיו של המנהיג פרבז מושארף כלפי העם הפקיסטני היו חמורים ביותר ופגעו קשות באזרחים רבים. אולם חשיבותו הייתה בכך שהוא חבר למדינות המערב ובעיקר לארה"ב במאבק חסר הפשרות באל-קאעידה. הממשל האמריקאי העריך מאוד את הסיוע שמושארף העניק לצבא ארה"ב במלחמה הקשה הזו. אם היו לאמריקאים מנהיגים נוספים, דוגמת מושארף, היה להם פשוט יותר להיאבק באפקטיביות מול הארגון האסלאמי הקיצוני הידוע באכזריותו. יש להדגיש כי למרות היותו של מושארף דיקטטור נוקשה, הוא עמד מאחורי הצמיחה הכלכלית המרשימה שרשמה פקיסטן שנחשבה מאז ומתמיד למדינה מוסלמית שמרנית, וניסה פעמים רבות להחדיר אליה ערכים ליברליים שנועדו לשפר את מצבו של העם הפקיסטני. ייתכן כי אם מושארף היה נוהג אחרת, הוא לא היה צריך לסיים את חייו בגלות ולא במולדתו.
נו באמת , "נפטר" ? הוא גוי.
רק חסר כמה מילים ששכחו לכתוב "ברוך דיין האמת, בצער גדול"?!?!!!
ובאמת בגלל זה אני לא אישן בלילה…😴