שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', התארח בועידת האנשים של ידיעות אחרונות ו-Ynet ושחח עם הכתבת מורן אזולאי על עליית הריבית והתייקרות מחיר החשמל.
מורן: "בוא נדבר רגע על החיים של אנשים במדינה ונדבר על הריבית. הריבית שוב עולה, המשכנתא מתייקרת, המשכורות לא עולות".
סמוטריץ משיב': "קודם כל רוצה לומר שסוגיית יוקר המחייה זה הדבר החשוב ביותר שאני מתעסק בו היום. משקיע 99% מזמני, מחשבותי ואנרגיה שלי. אני חושב שהסרטון שראינו קודם צריך לעורר את כולנו לעשות זאת, זאת נקודה ראשונה".
סמוטריץ התייחס לעליית הריבית ואמר:" סוגית הריבית זאת סוגיה כואבת מאוד אבל אני מניח שכולכם יודעים, כמו בכל כלכלה מערבית מתוקנת, בנק ישראל עצמאי והוא חייב להשאר כזה. הוא אמון על המדיניות האומניטרית. בעניין הזה אני אומר חד משמעית, נעמוד על זה, כי זה המפתח לכלכלה איתנה. אני אומר לכם משיחות עם הנגיד, גם לו הצעד הזה קשה. הוא מבין שזה פוגע ומקשה מאוד על הרבה משקי בית".
סמוטריץ המשיך: "הוא מבין את המחיר, הוא עושה את זה כי זאת הדרך שלו, דרך המדיניות האומניטרית, להילחם באינפלציה. המאבק באינפלציה הוא מאבק למען הציבור. בסופו של דבר כשערך הכסף שלנו נשחק, אנחנו קונים פחות ויותר המחיה עולה".
סמוטריץ פירט על קווי המתאר שלו: "אנחנו כממשלה חייבים להיות שותפים לפחות בשלושה מישורים. קודם כל אנחנו חייבים לנהל מדינות פיסקלית אחראית ומרוסנת שתתאים למדיניות האומניטרית של בנק ישראל. אסור לנו ללבות אינפלציה. הדבר הזה יאפשר לנגיד לעלות כמה שפחות את הריבית
סמוטריץ הבטיח לטפל ביוקר המחייה ואמר: "דבר שני בטווחים קצת יותר ארוכים אנחנו צריכים להפשיל שרוולים. אנחנו מתחילים כמה מהלכים חשובים בחוק ההסדרים, וזה לטפל בבעיות השורש של יוקר המחיה במדינת ישראל, וזאת הריכוזיות שאנחנו פוגשים אותה בכל כל הסקטורים בכלכלה. בבנקאות, באשראי, במזון, ברכב. זה אירוע מורכב, אנחנו נכנסים בו באומץ, בנחישות, לאורך זמן. זה המפתח לצמיחה. אנחנו רואים ענפים תחרותיים, הפריון עולה, התוצר עולה, תורמים למשק ולצמיחה של מדינת ישראל".
סמוטריץ התחייב בנאומו לטפל ביוקר המחייה, "אנחנו עושים את זה, בעזרת השם עד יום שישי הזה נעלה תקציב וחוק הסדרים בממשלה. יהיו בשורה של הרבה בשורות".
מורן: אתה יכול לתת דוגמא אדוני שר?
סמוטריץ: אני לא רוצה להיות פופוליסט. זאת עבודה קשה שמתנהלת מול כל המשרדים. אני באמת לא ישן בלילות כדי להביא תקציב טוב. שמצד אחד יהיה אחראי ומרוסן, שההרכב יהיה מוטה צמיחה ותשתיות, זה הדבר הטוב לכלכלה לאורך זמן, אבל שתהיה בו הרבה חמלה ורגישות לאוכלוסיות שצריכות אותו. התקציב יתן מענה. אני רוצה לתת מילה אחת על הריבית והבנקים. תראו, אנחנו בשיח מתמיד, גם עם בנק ישראל וגם ישירות עם הבנקים. מרבית הבנקים היום באים לקראת הלקוחות. אני ממש מבקש מכל מי ששומע אותנו עכשיו וההחזר החודשי שלו עלה בצורה שמכבידה על היום יום – לכו לבנק. כמעט כל הבנקים נותנים פריסה ליותר שנים כדי להוריד את ההחזר עם התחייבות שכשהריבית תרד יהיה אפשר לחזור לתקופה המקורית".
סמוטריץ ציין כי "אתמול בנק דיסקונט פרסם שהוא נותן כהלוואה ללא ריבית והצמדה את הפער הזה של ההחזר החודשי למשך שנתיים. ההנחה היא, אנחנו מקווים, שתוך שנה-שנה וחצי הריבית תחזור לרדת ויהיה אפשר להחזיר את זה בפריסה של 36 חודשים ללא ריבית"
מורן: אני רוצה להתקדם אדוני שר האוצר, אתמול, מצייץ, דיברת על זה שאתה לא רוצה להיות פופוליסט, ובכל זאת, אתמול שר החוץ אלי כהן מצייץ שהוא דיבר איתך על גיבוש מתווה להפחתת העלאת הריבית על ידי בנק ישראל. יושב ראש וועדת הכלכלה אומר שצריך למתן את העליה וכולי, השאלה אם משהו מהדברים על דעתך, האם עבדת על גיבוש מתווה?
סמוטריץ: אלי הוא חבר טוב, הוא לא דיבר איתי, ואני חושב שהאמירה שלו שגויה לחלוטין. אגב, מותר, מותר לאזרחים ופוליטיקאים, לבקר החלטות שלנו ושל נגיד בנק ישראל, זה בסדר גמור בדמוקרטיה. אסור בתכלית האיסור, לרמוז אפילו על פגיעה בעצמאות בנק ישראל. אני אומר את זה כי זה המפתח, באמת, ליציבות הכלכלית שלנו, ואני אעמוד על המשמר בעניין הזה. שוב, אנחנו מחפשים כל אחד פתרונות בתחומו. ואני אומר שוב, היה הכי קל לי, באמת, להיות פופוליסט, לזרוק הכל על הנגיד, להפוך אותו לאיש הרע,
סמוטריץ המשיך: "אני אומר לכם שהנגיד לא ישן לילות לפני שהוא מקבל החלטת ריבית קשה כזאת. הוא מודע למחיר והוא עושה את מה שהוא חושב וטוב מקצועעית למשק
סמוטריץ: אני יכול לאהוב יותר או פחות. אני כשר האוצר, מגבה אותו באופן מוחלט בהחלטות המקצועיות שלו. יודע מה אני כשר אוצר צריך לעשות כדי לתמוך במדיניות הזאת, וכפי שאמרתי, למנוע ממנו את הצורך לעלות עוד יותר את הריבית, ולעשות כל מה שאנחנו יכולים כדי להקל בתקופת הביניים הזאת, וכמו שאמרתי אנחנו נביא בעזרת השם שורה של פתרונות וטיפול ביוקר המחיה
סמוטריץ: אנחנו מאוד מפשטים תהליכים גם בענף הבנקאות, גם בשירותי התשלומים של הפינטק, נכנסים מאוד חזק לעולמות האלה. אנחנו נכנסים לפירוק הריכוזיות בשוק המזון, זה אתגר גדול. 13% מההוצאה המשפחתית של כולנו זה מוצרי מזון שקונים בסופרים. אפשר וצריך להוזיל את זה ולשפר את התחרות בענף
סמוטריץ: אנחנו ממשיכים חזק בעולמות הדיור. תראו, קצב התחלות הבניה בשנתיים האחרונות היה מצוין. 70 אלף התחלות בניה בשנה, ההיצע גדל. אנחנו מאוד מאותגרים כיוון שסביבת ריבית גבוה מייצרת קושי, שלא לומר מחנק אשראי, האתגר שלנו כממשלה זה לשמר קצב התחלות בניה כדי שכשהביקושים יחזרו לעלות, הכסף יהיה יותר זול, לא נפגוש ביקוש גדול והיצע קטן, ועוד פעם נסיקה של המחירים. המחירים עכשיו מתחילים לרדת וזה טוב. אנחנו מטפלים באשראי של היזמים, אנחנו משפרים את הכדאיות של הבניה באזורי הפריפריה. אנחנו ממשיכים לכסח, ואני אומר הכי קשוח שאפשר, את הרגולציה ובירוקרטיה בכל השלבים של התכנון, של הרישוי, של הטופס 4. עושים פה כמה צעדים דרמתיים. לא כולם בשלטון המקומי אוהבים את זה. זאת המחיובות והאחריות שלנו".
מורן: בוא נתייחס רגע להתראות, מאה אחוז, אבל
סמוטריץ: אתם יודעים שמי שתוקע את זה עכשיו זה רק יאיר לפיד שרוצה כאן כאוס? ולא רוצה דיאלוג והידברות? אנחנו מוכנים לזה, רוצים את זה, אבל לא מוכנים להיכנע לבריונות, אלימות והסטה. למי שרוצים לחבל במדינת ישראל ביודעין. למי שרוצים לפגוע בלככלה ביודעין. את זה אנחנו לא מקבלים
מורן: השאלה שלי היא
סמוטריץ: יש כאן, העברנו בקריאה ראשונה בלילה, ברוב של 63 מול 47, רוב ענק, שמשקף תמיכה ציבורית ענקית ברפורמה הזאת. אף אחד, אבל אף אחד לא ישלול את הלגיטמציה של העם, להכריע. שיח כן, הידברות כן, פשרות לא. דה-לגיטימציה לממשלה נבחרת עם רוב גדול, בשום פנים ואופן לא.
מורן: אני רוצה לשאול אותך. חברים תנו לי להשחיל שאלה. השאלה שלי האם ברמה האישית אתה לא מודאג? דיברתי על הכלכלה, אז לפחות על התראת מנכלי הבנקים שאומרים שהם מזהים משיכת פקדונות. התראת הכלכלנים שאומרים שבכל מקום בעולם שהליברליות יורדת, רואים פגיעה בכלכלה, ויותר מהכל, הקרע בעם. העובדה ש-2 חלקי העם נמצאים היום במצב מפיצות שאולי לא היה כמוהו הרבה מאוד שנים. האם הדברים האלה לא מטרידים אותך?
סמוטריץ: אני אנסה לענות בקצרה כי מורן שאלה הרבה שאלות חשובות. אתחיל מהכלכלה. אני ממש לא מוטרד. אמרתי, הכלכלה הישראלית חזקה ויציבה. אנחנו רואים המון המון פניות ורצונות של משקיעים לבוא ולהמשיך להשקיע כאן. מדינת ישראל תשאר אומה של סטרטאפ ושל חברות הייטק שמתבגרות ומשאירות כאן את מרכזי הפיתוח שלהן. נפגשתי אתמול עם מנהל בנק דיגיטלי ענק בארצות הברית שמחזיק כאן מרכז פיתוח של 200 איש, והולך לבוא לכאן לפתוח כאן בנק דיגיטלי נוסף במדינת שיראל, ויתחרה על שוק האשראי
סמוטריץ: המשק הישראלי חזק. אם חלילה תהיה פגיעה זמנית, היא לא תהיה בגלל הרפורמה. היא תהיה בגלל קמפיין חסר אחריות שרוצה לפגוע בכלכלה, ואז להגיד "אמרנו לכם". אבל אני אומר לכם, אנחנו לא רואים, הנגיד אמר את זה, משיכת
(מדבר לקהל) "לך?" זה נורא נחמד. אני תמיד נדהם, באמת, מהסובלנות. סבתי זכרונה לברכה. בואו לא להתווכח. איך קוראים לה? רגע, איתן, איך קוראים לה תשאל אותה.