הוועדה לענייני ביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי קיימה היום דיון בדו"ח ביקורת מבקר המדינה בנושא התמודדות משטרת ישראל עם הפשיעה בחברה הערבית-
יו"ר הוועדה , ח"כ מיקי לוי אמר: "התכנית למאבק בפשיעה הערבית קיימת. היא רחבה, מתכללת ויישומה החל בייתר שאת בתקופת הממשלה הקודמת. בשנה וחצי שחלפו נעשתה עבודה רצינית ומקיפה שהביאה לתוצאות ברורות. בין היתר נרשמה עלייה של 36% בתיקים שנפתחו על עבירות אמל״ח וכן היתה ירידה במספר הנרצחים לראשונה זה שנים רבות. אין כאן עניין פוליטי, מדובר בעניין חברתי שקשור בבטחונם האישי של אזרחי ישראל והחברה בישראל. המבחן האמיתי יהיה ביישום תכנית 549, בעמידה בייעדים שיצביעו על שינוי כיוון, ברציפות במאמץ ובהקצאת המשאבים ובהמשך קידום חוקים שעברו בקריאה ראשונה".
יובל חיו, מנהל חטיבה במשרד המבקר הציג מעיקרי הדו"ח וההתקדמות של הממשלה הנוכחית בתכנית נוספת. לדבריו, "הדו"ח התמקד באירועי ירי ואמל"ח לא חוקי בחברה הערבית שהובילו ל95 קורבנות במאי 21 וזהו שיא של קורבנות רצח זה 9 שנים. לפי מה שאנו למדים עכשיו מהנתונים, יש כעת התמתנות". דברים משמעותיים בדו"ח שהוצגו: ארבע משמונה התחנות החדשות שהקימה המשטרה לא הביאו לתוספת משמעותית בהיקף הכוחות, שכן הן גרעו מהמשרות של התחנות הקיימות שפעלו באותה גזרה עד להקמתן. כמו כן, על אף הגיוסים הרבים שנעשו בשנים האחרונות, שיעור השוטרים המוסלמים המשרתים במשטרה עלה באופן מצומצם ביותר מ 6.2% -ל 4.3%. חרף החלטה שקיבלה המשטרה, לא הקימה יחידה מבצעית ייעודית לטיפול בהברחות דרך גבול ירדן וכןהמצב במעברים לא השתנה ומתבצע בהם רק בידוק מדגמי ואקראי, ללא הכוונה מודיעינית.
שר הבט"פ לשעבר, עמר בר לב אמר: "הנתונים מתייחסים עד שנת 2020 והם מדברים בעד עצמם ומראים שיש עלייה רציפה בכל המדדים כי לא היה כל מדיניות להתמודד עם זה. שנכנסתי לתפקיד קבעתי מדיניות בנושא ולא הייתה כל מגבלה לכך. במסמך המדיניות היעד הראשון היה לחימה בירי ופשיעה במגזר הערבי. יעדים אלו נקבעו חודשיים אחרי שנכנסתי לתפקיד. מאמצע 2021 שנכנסתי לתפקיד חלו השינויים ונראתה ירידה. אחת לחודש וחצי נקראנו ע"י רה"מ דאז בנט ולאחריו לפיד לראות כיצד מתמודדים עם הפשיעה במגזר הערבי. חלק גדול מהחוקים שנועדו לחזק את פעילות המשטרה והאכיפה נעצרו בגלל היציאה לבחירות".
ח"כ יואב סגלוביץ שהיה בממשלה הקודמת סגן שר הבט"פ וריכז במשרד את התכניות למיגור הפשיעה בחברה הערבית, אמר: "צריך לנקות את הפוליטיקה מהאירוע הזה וככל שזה יקרה ההצלחה תהיה גבוהה ביותר. צריך תכנית סדורה של המשרד לבט"פ אבל זה עניים לממשלה כולה ולכן יש צורך בשיתוף עם גורמי חוץ ולחבר את כולם למטרה אחת. זה כולל משרד חוץ, אוצר, פנים ועוד. זה לא רק שוטרים ועוד מג"ב אלא לייצר קשר עם האנשים כאן בכנסת וראשי רשויות וחייבים על זה לעשות מעקב שאכן הם עושים זאת. כיום לא מדברים עם אף אחד מהחברה הערבית".
ח"כ אחמד טיבי אמר: "שלושה בני אדם נהרגו ונרצחו בימים האחרונים מסכסוך מתמשך בכפר בענה, קרבן אחר קרבן וזה ממשיך ככה עוד ועוד. באמצע היו ניסיונות של המשטרה ופנים קהילתי לשים קץ לסכסוך ללא הצלחה. יש נשק שמשתולל שם. יש סרטון שהחיסול נעשה כשיש ניידת בכביש שאנה מתערבת – זה מחייב תשובה. לצבא ישראלי שיש יכולת לעצור משאית נשק בסודן ולא לעצור רכב טיוטה או סקודה שנכנס עם נשק לאיזה כפר. ח"כ סגלוביץ היה כתובת בעבר והיום אני לא רואה כתובת כזו. בכירים במשטרה אמרו שחלק מארגוני הפשיעה זוכים לחסינות של אנשי שב"כ וכאן צריכים להוריד את
ח"כ טלי גוטליב אמרה: "קשה לפענח תיקים ולחקור ולכן אני משבחת את עבודת המשטרה. בעד לחזק את המשטרה בעניין זה. יש חוסר כבוד אמיתי למדינה ולרשויות לעיתים אצל קבוצות בחברה הערבית. לגנוב נשק מצה"ל לא עושים זאת עם רכב בעל מספר ועוד – הכל נעשה שלא על חוק ולזה צריך לשתף פעולה עם המשטרה וזה לא קורה עם בהחברה הערבית שלא נותנת מידעים שיכולים לפענח תיקים. צריך מצלמות מרושתות בכל הערים והכפרים הבעייתיים וכולם יודעים זאת. יש פערי חינוך בחברה הערבית וצריך להוסיף כלים אחרים נוספים של האזנה וצילום כדי לאסוף מידע מדויק בזמן אמת".
ראש עיריית לוד, יאיר רביבו התריע: "קרובים מאוד לשומרי חומות 2 וכל גפרור קטן עלול להצית את העיר – 5 נרצחים בלוד ועטד 2 יהודיות בחודש האחרון. הסטטיסטיקה של ינואר ופברואר הולכים ללמד אותנו ששנת 2023 הולכת להיות קשה ביותר. לא מבין איך המדינה עומדת מהצד. מצער אותי האמירה שלמדינה לא מעניין שערבי הורג ערבים".
לא הבנתי מה מצער אותך אדון רביבו באמירה הזו: מה איכפת לך, שיהרגו את עצמם.
שכחת את הת אחרי אשקלוני.