האם ירושה שייכת לשני בני הזוג?
חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג-1973 קובע את הכללים לשיתוף רכוש בין בני זוג נשואים. סעיף 5(א)(1) לחוק מחריג ירושות מהרכוש המשותף של בני הזוג:
"5(א)(1) עם התרת הנישואין או עם פקיעת הנישואין עקב מותו של בן זוג (בחוק זה – פקיעת הנישואין) זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג, למעט – נכסים שהיו להם ערב הנישואין או שקיבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין."
גם חזקת השיתוף החלה על זוגות שנישאו לפני שנת 1974 ועל זוגות שלא נישאו (ידועים בציבור) הקובעת שיתוף בכל הנכסים שנצברו לבני הזוג במשותף במהלך החיים המשותפים, לא חלה על נכסים שהתקבלו בירושה.
על כן, על פי כלל, ירושה תהייה שייכת ליורש בלבד והיא לא נחשבת לרכוש משותף של בני הזוג.
מתי ירושה תחשב לרכוש משותף של בני זוג?
ירושה תחשב לרכוש משותף של בני הזוג במקרים בהם ניתן להוכיח כוונת שיתוף בנכס. לצורך כך יש להוכיח נסיבות עובדתיות, מלבד חיי הנישואין או החיים המשותפים, שמהן ניתן להסיק שבן הזוג היורש התכוון לשתף את הירושה.
מהי כוונת שיתוף בנכס שהתקבל מירושה?
כוונת שיתוף בנכס היא כוונה של בני הזוג לשתף את נכסיהם, או נכס ספציפי, שכאמור ניתן להוכיח בנסיבות עובדתיות המעידות על כוונת הצדדים לשתף את הנכס או הנכסים. לפניכם מספר דוגמאות לנסיבות עובדתיות שעשויות להוכיח כוונת שיתוף בנכס שהתקבל בירושה:
- רישום דירה שהתקבלה בירושה על שם שני בני הזוג.
- מגורים בדירה שהתקבלה בירושה (אף אם נרשמה על שם בן הזוג היורש בלבד).
- שימוש בדמי שכירות ששולמו עבור השכרת דירה שהתקבלה בירושה, לצורך משותף של בני הזוג, כגון העברתו לחשבון בנק משותף, שימוש ישיר לתשלומי הבית המשותף וכו'.
- שימוש ברכב שהתקבל מירושה על ידי שני בני הזוג (אף אם נרשם על שם בן הזוג היורש בלבד).
- העברת כסף שהתקבל מירושה לחשבון בנק משותף, חסכון משותף וכדומה.
- שימוש בכסף שהתקבל מירושה לצורך משותף כגון רכישת נכס משותף, לצורך תשלום תשלומי הבית המשותף, לצורך תשלומים עבור הילדים המשותפים וכדומה.
- שימוש בכסף משותף לצורך שיפוץ והשבחת נכס שהתקבל מירושה.
יודגש כי לא מדובר ברשימה סגורה, אלא במספר דוגמאות שעשויות להעיד על כוונת שיתוף של היורש בירושה שהתקבלה, והאפשרויות להוכיח כוונת שיתוף בנכס שהתקבל מירושה, הן רבות ומגוונת.
איך להגן על ירושה כך שלא תתחלק בגירושין?
אדם שמבקש להגן על ירושה שהתקבלה או ירושה שעתידה להתקבל ביום מן הימים, יכול לנקוט בשתי פעולות עיקריות על מנת למנוע את חלוקת הירושה בגירושין:
עריכת הסכם ממון בין בני זוג נשואים או עריכת הסכם חיים משותפים בין בני זוג ידועים בציבור ניתן להגדיר בהסכם במפורש שבני הזוג מבקשים שלא לשתף ביניהם ירושה ושכספים ונכסים שאחד מבני הזוג יקבל מירושה, לא יחולקו בעת פרידה ולא יאוזנו בין בני הזוג. חשוב לדעת כי על מנת ליתן תוקף להסכם, יש לאשר אותו בפני בית המשפט לענייני משפחה או בפני בית הדין הרבני.
הפרדה רכושית מוחלטת של נכסים שהתקבלו מירושה
יש להתנהל התנהלות כלכלית נפרדת לחלוטין בכל הרכוש שהתקבל מהירושה. כלומר חשבון בנק נפרד לכספים שהתקבלו מהירושה, לא לשלם חובות משותפים מכספי ירושה, לא להשתמש בפירות נכסי הירושה לצרכים משותפים, לא להשתמש בדירה שהתקבלה מהירושה לצרכי מגורים וכיוצ"ב.
הסכם ממון והפרדה רכושית במטרה למנוע חלוקת ירושה בגירושין
בשורה התחתונה, הכלל הוא כי ירושה לא מתחלקת בגירושין או בפרידה מבן זוג, אך במקרים בהם נדרשת חלוקת רכוש בין בני זוג וניתן להוכיח כי לבן הזוג היורש הייתה כוונת שיתוף בנכסים שהתקבלו מהירושה, הנכס עשוי להחשב כרכוש משותף שיאוזן במסגרת איזון המשאבים בין בני הזוג.
עורך דין הבקיא בענייני ירושה ומשפחה ייעץ לכם כיצד לנהוג בירושה שירשתם בהתאם לרצונכם, יסייע לכם במקרה שבן הזוג ירש ואינכם יודעים אם יש לכם זכויות בירושה שהתקבלה, ויערוך לכם הסכם ממון או הסכם חיים משותפים שיקבע את רצונכם בנוגע לחלוקת ירושה בגירושין.