ביום שישי שעבר הודיעו איראן וסעודיה בהצהרה משותפת כי הן הסכימו לחדש את יחסי שתי המדינות. סין שימשה כמתווכת ביניהן בתקופה האחרונה. כבר לפני מספר שבועות החלו גורמים איראניים בכירים בשיחות אינטנסיביות עם עמיתיהם הסעודים בסין. זאת לאחר שנשיא איראן עלי חמינאי ביקר בעיר הבירה בייג'ינג. השיחות שנערכו בין שני הצדדים בתיווך סיני הצליחו, ושתי המדינות הסכימו לחדש בקרוב את היחסים הדיפלומטיים ביניהן שנותקו בשנת 2016 ולפתוח תוך חודשיים את השגרירויות והסוכנויות השונות. אין ספק כי מדובר בצעד דרמטי במזרח התיכון, ועדיין לא ניתן לדעת כיצד חידוש היחסים ישפיע על המגעים בין ישראל לסעודיה בקשר לחתימה על הסכם שלום ביניהן.
סעודיה ניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם איראן בחודש ינואר 2016 לאחר שמפגינים איראניים תקפו את השגרירות הסעודית בעיר הבירה טהרן ואת הקונסוליה הסעודית בעיר משהד. ההנהגה בטהרן מצדה תקפה בחריפות את בית-המלוכה הסעודי בעקבות הוצאתו להורג של איש הדת השיעי הסעודי נימר באקר א-נימר. עבור הרפובליקה האסלאמית של איראן היה מדובר בחציית קו אדום, והיא איימה על סעודיה שהיא תשלם מחיר כבד על המעשה.
שרי החוץ של איראן וסעודיה ייפגשו בתקופה הקרובה על מנת לדון ביישום ההחלטה המשותפת ובסידורים השונים שנדרשים למינויים של השגרירים. לפי ההצהרה המשותפת, סעודיה, איראן וסין הצהירו על כוונתן לעשות כל מאמץ כדי לחזק הן את השלום והן את הביטחון האזורי והבינלאומי. נדמה כי לסין היה תפקיד חשוב ביותר בתיווך בין סעודיה לאיראן, והדבר יעניק לה אחיזה חזקה יותר במזרח התיכון. ארצות הברית מסרה בעקבות ההצהרה על חידוש יחסי סעודיה-איראן כי היא מברכת כל מאמץ שיסייע לשים קץ למלחמה בתימן, ולהרגעת המתיחויות במזרח התיכון.
סעודיה ואיראן מסרו בהודעה המשותפת שלהן כי הן מסכימות להפעיל מחדש את הסכם הסחר, הכלכלה וההשקעות אשר נחתם עוד בשנת 1998, וכן את הסכם שיתוף הפעולה הביטחוני שנחתם בשנת 2001. בהודעה הודגש כי סעודיה ואיראן מסכימות לכבד את ריבונות שתי המדינות, ולא להתערב בעניינים הפנימיים אחת של השנייה. בהצהרה המשותפת של שתי המדינות, הן הודו לעיראק ולעומאן על אירוח השיחות בין שני הצדדים במהלך השנים 2022-2021.
למרות שמדובר בשתי מדינות מוסלמיות, שמרניות וקרובות מבחינה גיאוגרפית, יחסי סעודיה-איראן רוויים מזה שנים רבות מתיחות ועוינות בקנה מידה רחב. הרי סעודיה נחשבת למדינה בעלת רוב סוני המקיימת יחסים חמים ויציבים בדרך כלל עם ארה"ב, בעוד איראן נחשבת למדינה שיעית אשר מחשיבה את ארה"ב לאויבת מספר אחת שלה לצד מדינת ישראל. שתי המדינות המוסלמיות המרכזיות הללו נאבקות באינטנסיביות רבה על דומיננטיות במזרח התיכון, וכן על הנהגת העולם המוסלמי.
אין ספק כי חידוש יחסי סעודיה-איראן מהווה צעד דרמטי במזרח התיכון. ברור לכל כי לא יתקיים במקרה הזה שלום חם בין שתי המדינות המנוגדות האלה, אלא שלום קר למדי שיהיה בנוי על אינטרסים שונים, עם דגש מיוחד על התחום הכלכלי שחשוב מאוד למנהיגי שתי המדינות. איראן תזכה לסיוע כלכלי רחב היקף ולפריצת המצור המדיני שפוגע בה בשנים האחרונות. סעודיה תזכה לסיום המלחמה העקובה מדם בתימן שמעכבת את התפתחותה מזה מספר שנים. המתווכת בין שתי המדינות, סין, זוכה כעת באחיזה חזקה יותר במזרח התיכון. חידוש יחסי סעודיה-איראן הפתיע את מדינות המערב ואת ישראל. בית-המלוכה הסעודי שנשלט למעשה על ידי יורש העצר הנסיך מוחמד בן-סלמאן אינו סופר כלל את ארה"ב החלשה הנשלטת על ידי הנשיא ג'ו ביידן. הנורמליזציה הסעודית-איראנית מהווה פגיעה קשה בניסיונותיה של ישראל להגיע להסכם שלום עם סעודיה. סביר להניח כי ההנהגה בטהרן תעשה כל מאמץ על מנת לפגוע בכל ניסיון סעודי להאיץ את נושא תהליך השלום עם ישראל, שגם כך סובל מקשיים הולכים ומתגברים מזה זמן רב.