הרשויות ברפובליקה האסלאמית של איראן החליטו להילחם בכל הכוח בנשים המקומיות המופיעות במקומות ציבוריים ללא כיסוי ראש מאז החל גל המחאות במדינה בספטמבר 2022. הרשויות החלו לאחרונה להתקין מצלמות ציבוריות ברחובות הערים הגדולות במדינה, כולל עיר הבירה טהרן, על מנת לזהות את אותן נשים שמעיזות שלא לעמוד בקוד הלבוש הנוקשה שנקבע, והן אינן עוטות חיג'אב ופריטי לבוש צנועים נוספים.
במטרה להגביר במידה רבה את אכיפת חובת עטיית החיג'אב, החלו הרשויות להתקין מצלמות חכמות ולא סתם מצלמות פשוטות, אשר הותקנו למעשה בכל המרחב הציבורי ברחבי איראן. מצלמות משוכללות אלה יוכלו לגלות את זהותן של הנשים שאינן עומדות בחוקי הלבוש שהונהגו במדינה מאז המהפכה של ח'ומייני בשנת 1979. נראה כי ההנהגה השמרנית בטהרן אינה מסכימה להתיר את הרסן בכל מה שקשור אפילו ללבוש של נשים ברפובליקה האסלאמית.
לפי הודעה רשמית של משטרת איראן, אשר פורסמה בתקשורת הממלכתית, אותן נשים שיזוהו על ידי הרשויות ללא חיג'אב או ללא לבוש הולם וצנוע יקבלו במהרה הודעות אזהרה מחמירות בנוגע להשלכות של "המעשים החמורים". סוכנות הידיעות "תנסים" ציטטה את ההודעה המשטרתית בה נמסר כי המשטרה תשתמש במצלמות חכמות במקומות ציבוריים שונים על מנת לזהות כל מי שיפר את הנורמות שנקבעו על ידי השלטון, כולל חוק החיג'אב.
סוכנות הידיעות "מיזן" ציטטה את דבריהם של פקידים בכירים במערכת המשפט של הרפובליקה האסלאמית של איראן, אשר אמרו בתקיפות רבה כי המהלך של השלטונות נועד למנוע התנגדות לחוק החיג'אב. לטענתם, התנגדות לחוק זה מכתימה את תדמיתה הרוחנית של איראן, ואפילו מפיצה חוסר ביטחון במדינה.
חשוב לציין כי מאז מותה של הצעירה מהסנא אמיני, שלפי החשד הוכתה למוות על ידי שוטרי משטרת המוסר של משמרות המהפכה בספטמבר 2021 בגין "עטייה מרושלת של חיג'אב", החלו נשים איראניות רבות להופיע במקומות ציבוריים ללא כיסוי הראש. במהלך החודשים האחרונים, שנערכו בהם הפגנות רבות נגד השלטון, עוד ועוד צעירות נראו מסתובבות ללא כיסוי הראש ברחובות, במסעדות, בחנויות ובקניונים ברחבי המדינה.
צילומים רבים של נשים מקומיות שהולכות ללא כיסוי ראש הופצו ברשתות החברתיות, דוגמת פייסבוק ואינסטגרם. דבר זה עורר במהרה את זעם ההנהגה בטהרן, שהחליטה להגביר את מאבקה בתופעה הבלתי מכובדת הזו. סביר להניח כי המנהיג העליון עלי חמינאי כועס מאוד על התופעה הזו. על פי חוק השריעה האסלאמי של איראן, שהוטל לאחר המהפכה בשנת 1979, נשים חייבות לכסות את השיער שלהן וללבוש בגדים רפויים וארוכים בלבד. כבר אז קבעו הרשויות כי אלה שיפרו את החוק יענשו במעצר או בקנסות כבדים.
אין ספק כי המאבק של ההנהגה בטהרן נגד הנשים האיראניות שאינן נוהגות לפי הנורמות המקובלות באיראן הוא נבזי ולא הוגן. ההתנהלות הכוחנית של הרשויות, שכוללת כעת גם הצבת מצלמות חכמות ברחובות הערים הגדולות, מראה עד כמה העם האיראני מדוכא על ידי השלטון. מדובר בשנים ארוכות של סבל נורא של האזרחים, שח'ומייני כפה עליהם חיים נוקשים ביותר שלא מקנים להם חופשיות כלל. אם ההנהגה בטהרן מעוניינת שמנהיגי מדינות המערב, ובראשן ארה"ב, יתייחסו אליה בצורה טובה יותר ויעניקו לה הטבות והקלות, עליה לשפר מיד את היחס שהיא מעניקה לאזרחי איראן, ובפרט לנשים שמדוכאות פעמים רבות על ידי הרשויות בצורה נבזית וחמורה ביותר. נשים רבות סובלות מהטלת קנסות כבדים, מעינויים פיזיים קשים, ממעצרים, ולא מעט מהן אף נאלצות לשבת שנים רבות בבתי-הכלא האיראניים הבלתי אנושיים שאינם מתייחסים אליהן כאל בני אדם.
פה כבר אי אפשר ללכת ברחוב פריצות נוראית .
ממש סבל .
אולי אפשר לארגן קהילה ירושלמית באירן יחסוךהרבה כאב ראש להרבה אנשים
הם בחרו בחומייני. שיבואו בטענות אל עצמם. השאה היה לפני כן. גרשו אותו והביאו את חומייני.חמור נשאר חמור.
כתבת שהיחס לנשים פרוצות זה נבזי ומשפיל בכך שקונסים אותם, אבל לא כתבת שהפרוצות שהולכות פרוץ זה נבזי ומשפיל. אבל שלא תטעו הכל אצליהם זה חיצוני. אני לא חושב שהם משתדלים בטהרת המשפחה. אפילו לא מתפללים על זה..
חושבני שבהיזה שהוא מקום מגיע להם צלש, הלואי והחרדיות היו הולכות ככה במקום כמו היזה מדגמ…
אז אין צורך לצייר תכותרת כשלילית
מה הסינגור הזה על הכלבות האלה? שימותו בעינויים.
עאלק נבזי ומשפיל.