הקרבות העקובים מדם בין צבא סודאן למורדים שהחלו בשבוע שעבר גורמים לכאוס במדינה הערבית הענייה. המצב חמור ביותר: אלפי בני אדם נהרגו בקרבות המרים; עיר הבירה ח'רטום נצורה, כאשר יש ניסיונות הימלטות של אזרחים מערביים ממנה; בתי-החולים הופצצו קשות; נוצר מצב שבו אזרחים רבים אינם מצליחים להשיג מצרכי מזון ותרופות חיוניות. הקרבות הללו מדאיגים הן את העולם המערבי והן את העולם הערבי. עד כה, הניסיונות של מצרים, סעודיה ומדינות המערב לתווך בין הצדדים הלוחמים נכשלו.
כל הכאוס הזה נוצר כתוצאה מלחימה רחבת היקף שפרצה בין כוחות המורדים לשלטון הצבאי המרכזי אשר שולט במדינה מאז הדחתו של השליט הסודאני הנצחי, עומר אל-באשיר. המצב הולך ומידרדר מיום ליום, וכרגע לא נראה שאפשר בכלל למצוא פתרון הולם במדינה הערבית הענקית שנחשבת כמדינה קריטית, כולל לתהליך החשוב של חתימת הסכמי אברהם עם מדינת ישראל.
חשוב לציין כי רמטכ"ל צבא סודאן, הגנרל עבד אל-פתאח בורהאן, וסגנו מוחמד חמדן דגלו, קיימו שיתוף פעולה מלא עד לפני ארבעה חודשים. שניהם ניהלו ביד רמה את כל ענייניה של סודאן בכל התחומים. הם אפילו נפגשו בח'רטום לפגישה חשובה ביותר עם שר החוץ הישראלי אלי כהן, והכריזו כי הם מעוניינים בשלום עם מדינת ישראל. אולם מאז השתנה המצב במדינה הערבית הענייה: מוחמד חמדן דגלו פרש מתפקיד סגן הרמטכ"ל, והקים במהירות את "כוחות ההתערבות המהירה" שכוללים מאה אלף חיילים המשמשים כלוחמים. דגלו הכריז מלחמה על הצבא הסדיר הגדול של סודאן הכולל שני מיליון קצינים וחיילים, ובמיוחד על מפקדו לשעבר, הרמטכ"ל בורהאן.
הלחימה האינטנסיבית התנהלה בערים הגדולות בסודאן במשך קרוב לשבוע והובילה לאלפי הרוגים ולמספר גדול של פצועים בדרגות פציעה שונות. הקרבות המרים בין הצבא הסודאני למורדים מתרחשים במיוחד בעיר הבירה ח'רטום. העיר סובלת ממצב רפואי והומניטרי קשה, כאשר רוב בתי-החולים שלה הופצצו באופן נרחב. גם שני בתי-החולים שלא הופצצו סובלים ממחסור חמור בתרופות מכל הסוגים. ברור שח'רטום זקוקה לסיוע דחוף, הן ממדינות ערב והן ממדינות המערב, על מנת להמשיך ולהחזיק מעמד בעת תקופת הלחימה המתמשכת.
מדינות רבות מנסות להוביל לתיווך יעיל שיביא את הרגיעה המיוחלת, בהן ארה"ב, האו"ם, מדינות אירופה, מצרים וסעודיה. בעקבות מאמצי התיווך הוכרזו שתי הפסקות אש בלחימה בין שני הצדדים. אולם דגלו הידוע בכינויו "חמידאתי" ממשיך להתעקש שכוחותיו ימשיכו להילחם ולכבוש מאחזים נוספים בסודאן עד שהם יכניעו לבסוף את הרמטכ"ל בורהאן ואנשיו הנאמנים. העקשנות הזו מחבלת קשות במאמצי התיווך של המדינות השונות. מדינות אירופה עדיין לא הצליחו למצוא פתרון שישחרר את האזרחים שלהן שכלואים במדינה בגלל המצב שנוצר. בעקבות המצור שהוטל על ח'רטום, החליטו תושבים רבים לנסות בכל דרך להימלט ממנה. הלחימה המתמשכת הובילה לסגירתם של עסקים וחנויות ברחבי סודאן, והמחירים של מצרכי המזון התייקרו במאות אחוזים.
הרמטכ"ל בורהאן מאשים את סגנו לשעבר, דגלו, בניסיון מתמשך לבצע הפיכה צבאית במדינה ולהשתלט על השלטון. תומכיו של בורהאן טוענים בתוקף כי דגלו הוא אנאלפבית ובלתי משכיל, וכי הרשויות החרימו מביתו הפרטי קילוגרמים רבים של זהב ועשרות מיליוני דולרים. בורהאן אף טוען כי כוחותיו של דגלו איבדו את השליטה לחלוטין, וכי הם תוקפים דיפלומטים ואנשי רווחה אירופאים. דגלו החליט להשיב לבוראן, ואמר כי הצבא הסדיר של סודאן הוא זה שאחראי להפצצת בתי-החולים ולפגיעה בדיפלומטים ובאורחים שהגיעו ממדינות המערב.
אין ספק כי סודאן נקלעה למצב קשה ביותר, וקשה להאמין שהיא תוכל להיחלץ ממנו בזמן הקרוב. נדמה כי המצב יותר מדי מורכב ומסובך. ניסיונות התיווך של מדינות ערב ושל מדינות המערב הם מצוינים, אבל הסיכוי שהם יישאו פרי אינם גבוהים בגלל האטימות והעקשנות של שני הצדדים הלוחמים. על בורהאן ודגלו לעשות כל מאמץ כדי להגיע להסדר ביניהם שיפתור את המשבר החריף והבלתי נסבל הזה שגורם סבל עצום לתושביה העניים של סודאן. צריך לקוות שלמרות המשבר הקשה שנוצר, התהליך של חתימת הסכמי אברהם לא ייפגע בסופו של דבר, אלא רק יתעכב למשך תקופה מסוימת. הסכם חתום עם ישראל יוכל לסייע רבות למדינה הערבית הענייה הזקוקה לסיוע ולתמיכה בתחומים רבים.
מאחל הצלחה לשני הצדדים
יש פיתרון פשוט : הבג"ץ הכל יכול יוציא את שני המפקדים העקשנים לנבצרות ואחרי זה יפסיקו שם לריב.