יותר מחודש לתוך משבר הקורונה בישראל ומספר הבדיקות לנגיף עדיין רחוק, רחוק מאוד מהיעד. ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר בקולו כי ישראל תגיע ל-20 אלף בדיקות ביום, הנחה את משרד הבריאות להגיע ל-30 אלף, אבל נכון לאתמול הגיעו למעבדות הקורונה 5,980 בדיקות בלבד. אפילו בשבוע שעבר בוצעו יותר בדיקות. מה הסיבה למיעוט תוצאות המעבדה בימים האחרונים? נראה שמדובר במהלכים יזומים שנובעים ממחסור בציוד במעבדות.
ביום שני האחרון פורסם הנתון האחרון לתוצאות בדיקות המעבדה שעמד על 7,250. מדובר בירידה מהיום שקדם לו, אז חצו את רף 9,000 הבדיקות. מאז ועד היום אחר הצוהריים לא התפרסמו כלל נתוני הבדיקות. במערכת N12 פנו מספר פעמים בימים האחרונים למשרד הבריאות כדי לקבל נתונים מדויקים. משרד הבריאות לא השיב לפניות.
ראש הממשלה הבטיח ב-1 במרץ להעלות בהדרגה את מספר בדיקות הקורונה ליום, וכך הנחה את משרד הבריאות. העלאת כמות הבדיקות, מעריכים גורמים רבים, יאפשרו לזהות מוקדי התפרצות ולבודד אותם, וכך להילחם טוב יותר בהתפשטות הנגיף.
היעד ההתחלתי היה "כ-3000 בדיקות" ובהמשך אמר נתניהו: "אולי יהיו לנו 10,000 בהישג יד ובהמשך 20,000 בדיקות ליום". ב-27 במרץ הודיע משרד הבריאות: "לאחר שיחה עם ראש הממשלה הוחלט במשרד הבריאות כי בעוד שבועיים יעלו ל-30 אלף בדיקות מידי יום". זו הודעה בקבוצת העדכונים של משרד הבריאות באותו היום:
יממה לאחר מכן אמר מוריס דורפמן, ראש חטיבת רגולציה במשרד הבריאות: "עוד מעט נגיע ל-10,000 בדיקות ביממה ובעוד שבועיים, על פי הנחיית ראש הממשלה, 30 אלף ביממה. זוהי כמות גבוהה מאוד של בדיקות שמדינת ישראל עושה".
אל יעד ה-10,000 בדיקות התקרבנו לפני כשבוע, אך מאז חלה ירידה דרסטית שנובעת בין היתר ממחסור בציוד במעבדות. בעקבות מחסור בראגנטים, החומר לפענוח הדגימות, בימים האחרונים ניתנה הנחיה להפסיק את איסוף בדיקות קורונה ובמעבדות הפענוח השייכות לבתי החולים הוחלט לשמור את הציוד שנותר רק עבור מאושפזים קיימים ולא לפענוח הבדיקות החדשות שנאספות מהציבור על ידי מד"א.
גורם שמעורה במערך הבדיקות סיפר שכבר לפני כשבוע הקשיחו שוב במשרד הבריאות את הקריטריונים לבדיקות ואישרו את ביצוען רק למי שמגלה סימפטומים. לטענת הגורם, המעבדות לא עומדות בעומס והביצוע מתמקד בעיקר בקבוצות הסיכון. לכן, אלפי בדיקות שנלקחו "התייבשו" במקררים במשך ימים ארוכים והמתינו להגעת אספקה חדשה של ציוד במעבדות. ההמתנה של הדגימות בעייתית, משום שלאחר כ-48 עד 72 שעות לא ניתן יותר לשמור את הדגימות.
במשרד הבריאות מסבירים כי הירידה במספר הבדיקות היומי היא מהלך יזום בשל המעבר לריאגנטים תוצרת ישראל. במשרד ראש הממשלה הסתפקו בתשובת משרד הבריאות.
ובינתיים הציבור בישראל, שמפנטז על חזרה מהירה לשגרה, יכול כנראה להמשיך רק לפנטז, כשאחד הכלים המרכזיים שיכולים לנהל את אסטרטגיית היציאה מהמשבר תקוע הרחק מאחור.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מספר הדגימות שנלקחות על ידי מד"א בבתי הנבדקים וגם בחניוני ״חנה וסע״ (דרייב אין) הוא בקצב גבוה של אלפי דגימות ביום דבר שמציב את ישראל בין המקומות הראשונים בעולם. הקצב ירד בימים האחרונים גם כתוצאה של מחסור בריאגנטים ומעבר לתוצרת מקומית וירידה ברצון הציבור להיבדק כתוצאה מהחג. לצורך כך המעבדות עברו תהליכי עדכון פנימיים שנועדו לאפשר לעבוד על ריאגנטים מתוצרת מקומית".
עוד נמסר ממשרד הבריאות: "תהליך זה מצריך התאמה של כל מעבדה למספר שעות עד יום שלם, כפועל יוצא מכך הייתה ירידה בפעילות המעבדות שתיפתר בקרוב. כחלק מסל הפתרונות נוסף גם הציוד החדש שנרכש – בהן 6 מכונות נוספות של חברת BGI-AID שיגביר את הקצב ל20,000 אלף בדיקות מעבדה ביום – זאת לאחר התאמת המכשור החדש והצבתו בקופות החולים ולאחר מכן המשך עליה עד ליעד שהציב ראש הממשלה. יחד עם הכשרת מעבדות אוניברסיטאיות נוספות בהן מכון ויצמן שעמה כבר נחתם הסכם ועם המעבדה באונ׳ ת״א שאמור להיחתם עמה הסכם מחר".