איראן ידועה בכל העולם בהוצאות להורג שהיא מבצעת. הרפובליקה האסלאמית היא אחת המדינות המובילות בעולם בתחום זה. במהלך החודשים האחרונים מספר ההוצאות להורג כמעט הוכפל בניסיון של ההנהגה בטהרן להרתיע מפגינים מלהפגין נגד המשטר הקיים. מותם של שלושה אזרחים שהשתתפו בהפגנות הענק שנערכו לאחרונה מחדש את המחאות רחבות ההיקף ברחבי איראן.
בסוף השבוע שעבר התפרצו מחאות רחבות היקף במספר ערים באיראן, כולל בעיר הבירה טהרן ובעיר איספהאן. המחאות הללו התפרצו בעקבות הוצאתם להורג של שלושה גברים אשר השתתפו בהפגנות הענק שנערכו נגד השלטון האיראני בשנה שעברה. הכוונה להפגנות שנערכו בעקבות מותה של הצעירה מאסה אמיני, שהוביל לפריצת מחאת החיג'אב במדינה. שמות השלושה- מג'ד קזמי, סעיד יעקובי וסאלח מיראשמי. הוצאתם להורג של שלושת גברים זכתה במהרה לגינוי חריף מצד ארה"ב והאיחוד האירופי.
חשוב לציין כי שלושת הגברים שהוצאו להורג הורשעו על ידי הרשויות בהשתתפות ברצח של שלושה אנשים מכוחות הביטחון האיראניים. למרות זאת, ארגוני זכויות אדם טוענים בתוקף כי אותם הגברים הורשעו ללא עריכת משפט הוגן, וכי הודאתם בעבירות הקשות נגבתה מהם בעינויים קשים. הם אפילו אולצו להתוודות על פשעיהם מול מצלמות טלוויזיה תוך כדי שהופעל עליהם לחץ פיזי ונפשי. יש להוסיף כי שלושת הנידונים למוות פנו עוד ביום רביעי שעבר במכתב לציבור שלא יאפשר לשלטונות להוציא אותם להורג, ושהם זקוקים לעזרתו. אולם בסופו של דבר שלושתם הוצאו להורג באיספהאן, ככל הנראה בתלייה. לפני כן הופעל על ההנהגה בטהרן לחץ בינלאומי גדול, אבל הוא לא הניב תוצאות, וגזר הדין התבצע.
שלושת הגברים האלה מצטרפים לארבעה מפגינים שהוצאו להורג על ידי השלטונות בתחילת שנת 2023. מאות אזרחים איראנים נהרגו במהומות הקשות שפרצו במהלך חודש ספטמבר 2022 במסגרת מחאת החיג'אב שכללה הפגנות רחבות היקף ברחבי המדינה. מהומות אלה דוכאו באמצעות אלימות קשה ביותר שהפעילו כוחות הביטחון האיראניים כלפי האזרחים. האלימות הזו זכתה לגינוי חריף ביותר מצד מדינות המערב, ובראשן ארה"ב בראשות הנשיא ג'ו ביידן.
איראן הגבירה בתקופה האחרונה את השימוש הנבזי והמרושע בהוצאות להורג, גם בלי קשר להפגנות נגד המשטר, על מנת להרתיע כמה שיותר את המפגינים. בכך, הפכה הרפובליקה האסלאמית של איראן לאחת המדינות המובילות בעולם בהוצאות להורג. בשנת 2022 עמד מספר המוצאים להורג על 582 בני אדם, לעומת 333 בני אדם בשנת 2021. עונש מוות הוא עונש חוקי באיראן, ובטח כאשר הוא קשור להתנגדות פוליטית למשטר הקיים. לטענת גורמים איראנים, איראן נלחמת באינטנסיביות בתעשיית הסחר בסמים, וגידול במספר ברוני וסוחרי הסמים הוא הגורם לעלייה בהוצאות להורג.
אין ספק כי מדובר במעשה מרושע ונבזי של ההנהגה בטהרן כלפי העם האיראני, שגם כך נאלץ להתמודד עם משבר כלכלי קשה, שמכיל בתוכו גם משבר אנרגיה ומים. הרפובליקה האסלאמית מראה לעולם כל פעם מחדש את האכזריות הרבה שלה. היא אינה נותנת לאף אזרח להרים את ראשו ולמחות על המצב הקיים במדינה. למרות הגינויים החריפים מצד ארה"ב, האיחוד האירופי ומדינות מערביות נוספות, המשטר האיראני ממשיך לצפצף ולהפר זכויות אדם ללא בושה. היות וההנהגה הקיימת מודאגת מאוד מקיום מחאות והפגנות, סביר להניח שאנחנו נאלץ לשמוע בתקופה הקרובה על מקרים דומים של הוצאות להורג של אזרחים איראנים. ברור לכל כי איראן אינה סופרת אף אחד, והיא תמשיך להיות אחת המדינות המובילות בעולם בהוצאות להורג.