ועדת העבודה והרווחה אישרה לקריאה ראשונה הצעת חוק של יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר לפיה יוגבל השימוש במנגנון של עיכוב יציאה מהארץ לבעלי חובות העומדים על סכום של 50,000 ש"ח ומעלה, למעט אם מדובר בחוב בגין אי תשלום מזונות.
ההיגיון העומד מאחורי החוק, כפי שהוסבר לחברי הוועדה וכפי שנכתב בדברי ההסבר להצעת החוק שכבר עברה בקריאה טרומית במליאת הכנסת, שאף בעל חוב לא מתכוון להימלט מהארץ בשל חוב נמוך. וכי פעמים רבות מדובר בחוב קטן שהוא אפילו אינו מודע אליו, ורק כאשר הוא מגיע לשדה התעופה הוא נחשף לחוב ונקלע למערבולת בירוקרטית.
במהלך הדיון בוועדה הובהר כי הסכום יכלול את כלל החובות של אותו חייב לנושים שונים ובלשכות הוצאה לפועל שונות. בנוסף, קובעת ההצעה שחייב שהביע רצינות ושילם חלק מחובו, כך שסכום החוב ירד לפחות מ-50,000 ₪, יוכל להגיש בקשה לביטול או מניעה של צו עיכוב יציאה מהארץ.
יו"ר הוועדה ח"כ הרב ישראל אייכלר: "על פי נתוני רשות האכיפה והגבייה, בשנת 2022 הוטל עיכוב יציאה מהארץ על כ-13,000 חייבים. זהו מספר גבוה, שהמשמעות שלו היא שלא פעם נעשה שימוש ציני בכלי הזה שמגביל את החירות של בני האדם. לא יעלה על הדעת שאדם שחייב סכום כסף נמוך, ואין לו שום כוונה לברוח מהארץ, תישלל ממנו זכות התנועה. זה נוגד את זכויות האדם וחירותו. הצעד שעשתה היום הוועדה הוא צעד חשוב במאבק הנחוש למען החלשים".
ח"כ אחמד טיבי מיוזמי החוק בירך את יו"ר הוועדה על קידום החוק החשוב: "במאבק למען חלשים אין שיוך מגזרי. המאבק הוא משותף למען כלל אזרחי ישראל".