,הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי, התכנסה היום לדיון בנוגע לטכנולוגיה המתקדמת והגישה הקלה בשיתוף מידע אל מול חסמי הצנזורה הצבאית. הדיון בנושא היעילות והרלוונטיות של הצנזורה הצבאית בעידן הדיגיטלי, התקיים ברובו בצורה סגורה בשל רגישות הנושא ודברים האסורים בפרסום.
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי, אמר בחלק הפתוח של הדיון על הנושא כי "עבר זמן רב לגבי הסמכויות החוקיות שעל פיהם פועלת הצנזורה. אלו נקבעו בשנות ה-40 של המאה שעברה. כיום, כל אחד מאיתנו מחזיק פלאפון ויכול להיחשף למידע המוגדר תחת צנזורה, אם זה ברשתות החברתיות או באתרי החדשות הזרים. אך נאסר על התקשורת הממוסדת לדווח. הטלת צנזורה יכולה לגרום להפצת שמועות חסרות אחריות שיכולות לגרום בהלה של ממש בציבור. לעיתים השמועות חמורות יותר מהאירוע עצמו ומפלס החרדה בציבור עולה ללא הצדקה. צריך לעשות את האיזונים הנכונים של זכות הציבור לדעת ובין שמירה על אינטרסים ביטחוניים. בחברה דמוקרטית הטלת צנזורה היא מוצדקת כאשר מדובר בסודות מדינה ובמידע אשר עלול לסכן בטחון המדינה, אך עם זאת ישנו חשש אמיתי שעל מנת למנוע פרסום העלול להביך את המדינה, גורמים פוליטיים יפריזו בחשיבות המידע או בפוטנציאל הנזק שלו ויבקשו לצנזר את המידע. היו מספר מקרים בעבר הלא רחוק שהעלו סימני שאלה על עצם הטלת הצנזורה על מקרים שהתרחשו".
יוזם הדיון, ח"כ אביגדור ליברמן אמר בדיון: "הצנזור עצמאי לחלוטין ולא כפוף לרמטכ"ל ולא לשר ביטחון ובטח ובטח לא לראש ממשלה. הוא רשאי להתייעץ קודם החלטותיו עם גורמים ביטחוניים ולא גורמים מדיניים. באחרונה ראינו שהפעלת הצנזורה היא לפי פנייתם של גורמים מדיניים. להערכתי הייתה כאן הפעלה של הצנזורה בהחלטה לא נכונה וברור לי שזה לא בא ע"י הצנזור אלא על ידי מי שמעליו".
ליברמן אמר כי "מי שנענש זה רק הציבור הרחב – שאני רוצה לדעת משהו אני הולך לצ'אט כתבים צבאיים או בטוויטר ומוצא את הכל הכל. הצנזורה לא מופעלת נגד התקשורת היא יודעת הכל. היחידים שלא מודעים זה רק הציבור הרחב ואז יש חרושת שמועות שהיא יותר גרועה מכל הדברים האחרים".
ענת סרגוסטי, ארגון העיתונאים בישראל: "אנחנו בעד ביטול הצנזורה. זה מתייתר בעולם דיגיטלי כאשר כל טלפון סלולרי הוא תחנת שידור. זה מתפרסם לפני שבכלל זה מגיע לצנזורה. בכל ערב מגיע פיזית צנזור לחדרי החדשות ויש בזה אפקט מצנן והשפעה לכך שישראל נמצאת הכי למטה במדד חופש העיתונות העולמי. זה כך רק בעיקר בגלל קיומו של הצנזורה. נוסף לכך, יש פרקטיקה מאוד פסולה של צו איסור פרסום – אלו ניתנים במעמד צד אחד ומאורכים אוטומטית. לא ניתן גם להגיש על כך ערער. מהנתונים שהצנזורה פרסם לפי בקשה לחופש מידע, עלה כי בין 2018 -2021 300 כתבות צונזרו באופן מלא ומעל 3000 בצורה חלקית. היו 6 עררים ואף אחד מהם לא התקבל".
*הצנזור הראשי, תא"ל קובי מנדלבליט: "אין חוק בנושא הצנזור אלא תקנות המאפשרות את הפעילות שלנו. אנחנו פועלים באיזון מלא – מבינים שאנחנו במדינה דמוקרטית אבל יש סודות מדינה שצריך להגן על ביטחון מדינת ישראל. הצנזורה מוכרחת לפעול כדי למנוע זליגה מידע שיסכן אנשים. זה גם קיבל תוקף בבג"ץ שככה אנחנו פועלים. כל מבחן צנזוריאלי שנעשה – קורה באופן מדויק באיזון נכון".
מנדלבליט הודה כי אכן בשנים האחרונות, נושא הצנזורה הצבאית נעשה מורכב יותר ויותר עם עליית המדיה הדיגיטלית, "זה הפך להיות מורכב ומאתגר מאוד והיינו צריכים לייצר טכנולוגיה שתאפשר את המעקב על זה. אבל עדיין התקשורת לא יודעת הכל – היא מאוד אחראית וגם יודעת הרבה. אבל היא אינה יודעת הכל".
בסיכום דבריו אמר הצנזור הראשי כי המנגנון שקיים הוא הכי טוב שיש ועובד בצורה טובה ביותר.
עם כל הכבוד ל"זכות" הציבור לדעת
קודם כל זכות המדינה להתקיים.